Coloane blindate sub drapel rusesc intră în orașe din estul Ucrainei

O coloană cu tehnică militară, sub drapel rusesc, a intrat în Slaveansk. Locuitorii din Slaveansk i-au întâmpinat pe soldații ruși cu urale, relatează UNIMEDIA cu referire la gazeta.ru. Șase blindate (BTR) cu drapele rusești au ajuns în Slaveansk. Pe uniforma bărbaților înarmați sunt aplicate panglici ale Sfântului Gheorghe.

Unii dintre militarii care au intrat cu blindatele în oraș au declarat că sunt ucraineni care au dezertat din armata Kievului și au trecut în tabăra pro-rusă. Inițial, Interfax, a scris că această coloană s-a îndreptat către orașul Kramatorsk și că este compusă din blindate și militari ucraineni care participă la operațiunea guvernului de dislocare a militanților pro-ruși din estul țării.

Un reporter Associated Press a observat șase transportoare blindate pline cu militari în uniforme de camuflaj oprind chiar în centrul orașului Sloviansk, un fief al mișcării pro-ruse din estul Ucrainei. Insurgenții de aici au pus mâna pe sediul poliției locale și pe clădirile administrative, cerând o mai mare autonomie a Ucrainei de est și legături mai puternice cu Rusia.

Blindatele cu steagurile Federației Ruse s-au oprit lângă clădirea administrației locale din Sloviansk, în uralele cetățenilor prezenți.

Unul dintre militarii din aceste transportoare a spus că această coloană face parte din Brigada 25 aeropurtată a armatei ucrainene, dar că el și camarazii săi au hotărât să treacă de partea taberei pro-ruse.

Ministerul Apărării de la Kiev a refuzat să comenteze aceste informații, mai cu seama că situația din Sloviansk nu este singulară.

La o zi după ce trupele ucrainene au început o operațiune de combatere a militanților pro-ruși din estul țării, situația pare să degenereze.

Astfel, un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la faţa locului, scrie MEDIAFAX. Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind „federalizarea” Ucrainei.

Cel mai grav este că grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a „deschide focul pentru a ucide”, au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene.

„Conversaţiile interceptate între sabotorii ruşi arată că acţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţerii de informaţii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni”, a declarat serviciul de presă al SBU, într-un comunicat.

UPDATE Kievul: Doi militari capturaţi de persoane înarmate în estul ţării

Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.

Incidentul s-a produs pe autostrada din apropierea oraşului Krasnîi Luci, unde doi militari au fost „capturaţi şi duşi într-o direcţie necunoscută de extremişti”. Aceştia se opriseră după ce maşina lor de serviciu a făcut pană, afirmă ministerul într-un comunicat.

UPDATE  Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene

Combatanţi proruşi au capturat și şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.

Blindatele capturate făceau parte dintr-o coloană militară care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, unde marţi au izbucnit confruntări armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.