Combinații noi în patul nupțial al partidelor

Platformele civice cu obiective politice s-au dovedit, de-a lungul timpului, că sunt exclusiv ustensile folosite de diverși oameni politici. Acestea nu au funcționat niciodată în favoarea scopurilor oficiale anunțate, ci doar au avut un rol tranzitoriu spre noi partide.

Fostul premier Dacian Cioloș își încearcă șansele cu o asemenea stratagemă. De asemenea, și în PSD se conturează prin demisia în alb a lui Victor Ponta o nouă facțiune care mai mult atârnă de gâtul formațiunii lui Liviu Dragnea, dar care ar putea merge braț la braț cu nemulțumitul Daniel Constantin. Și aripa tânără din PNL se zbate pentru șefia partidului.

Repoziționări radicale

Șansele lansării unor noi partide, în prezent, prin mișcări și repoziționări radicale, dar și în condițiile în care USR e departe de a fi cu adevărat partid, iar UNPR, PPDD și PNG au părăsit definitiv scena politică, sunt calculate de sociologi și analiști politici. Sociologul Marius Pieleanu și analistul politic Iosif Boda au explicat pentru Cotidianul, aproape matematic, sorții de izbândă ai unor noi formațiuni, precum și șansele perenității anumitor lideri politici.

Roluri noi în politică

Sociologul Marius Pieleanu e încrezător că Victor Ponta ar reuși cu un nou partid. „Există, conform datelor de cercetare, un potențial destul de mare pentru un partid tot de stânga. 15-20% din populație își dorește o astfel de formațiune politică. Sunt acei tineri cu drept de vot care privesc stânga cu simpatie, dar care nu s-au pronunțat la alegerile parlamentare trecute. În focusuri apare ideea asemănătoare cu cea a partidului lui Alexis Tsipras, care se concentrează pe mediul de afaceri, pe antreprenori și pe reprezentarea României și în exterior. Victor Ponta e un jucător inteligent, un om politic împlinit. A avut o guvernare ce a adus bunăstare și el poate juca în continuare un rol. Totul depinde de Liviu Dragnea. Probabil că nici nu-i va semna demisia, mai ales că poporul pesedist nu va accepta niciodată așa ceva. Dacă Victor Ponta își va face un nou partid, într-un an, în funcție de rezultatele congresului ALDE, e posibil să reprezinte o nouă forță, însă numai dacă el îl va conduce. Ponta este o locomotivă pentru orice partid și are 48% favorabilitate în sondaje.“ Cât despre platforma fostului premier Dacian Cioloș, Pieleanu nu creditează o astfel de mișcare. „Pe datele de sondaj, platforma fostului premier tinde spre zero din punctul de vedere al simpatiei și susținerii, dar asta nu înseamnă că peste 3 ani și jumătate nu-și va construi un partid cu care să intre în Parlament. 5% înseamnă 350.000-400.000 de voturi. Deși guvernul Cioloș a fost cel mai slab, chiar mai slab decât cel al lui Emil Boc, cu sprijin extern de la Bruxelles și cu cel al instituțiilor interne, poate să-și construiască un partid. În politică se pot schimba multe. Dacă guvernul Grindeanu nu va accepta așteptările societății, dacă PNL nu își rezolvă problemele de management, atunci e posibil ca o platformă cu o ideologie europeană, pan-națională, să atragă la vot cei 400.000 de români. Nu avem cum să știm exact ce anume așteaptă poporul român care a stat acasă și nu a votat. Poate domnul Cioloș o să vină cu o ofertă pentru cele 4 milioane de români din străinătate. Dar, prezumtiv, nu cred că are șanse mari.“ Despre mișcările din PNL, sociologul spune că acestea țin și de generația nouă care nu e neapărat liberală. „Dan Motreanu este singurul care are legitimitate în ambele tabere. Iar acesta poate avea o problemă doar la nivel de imagine din cauza acelui proces. Fără el, tinerii frumoși din PNL nu-l pot bate pe Orban.“

Și analistul politic Iosif Boda susține că apariția unui nou partid în România „ar fi extrem de binevenită și necesară pentru toate partidele, cu excepția UDMR“. „Nu se știe exact cine conduce partidele de acum. Trebuie să existe un singur șef, și nu o conducere colectivă. N-aș putea nominaliza din actualele partide un lider după care să mă aliniez. Trebuie câteva idei avansate și 5-6 obiective de realizat pentru anii următori. Am văzut multe încercări din 1990 încoace de întemeiere de noi partide, doar că niciunul nu a reușit. Cel mai solid ar fi putut să fie APR, care a avut vreo 5 oameni politici care rezistă și astăzi. Meleșcanu este ministru de Externe, Mircea Coșa își vede de catedra lui, iar Marian Enache e judecător la CCR și mai sunt și alții ca ei. APR avea oameni pe care să te bazezi, avea și un program interesant, dar cum era și «firesc» în România, în partid s-au infiltrat oameni nu din Securitate, ci din PSD. După ce n-au reușit să treacă pragul electoral la parlamentare, deși la alegerile locale erau pe locul al treilea, partidul a fost decapitat în doar o lună și jumătate“, a explicat sociologul.

La fel ca și Pieleanu, nici Boda nu vede cu ochi buni mișcarea fostului premier. „Platforma lui Dacian Cioloș nu are nicio șansă. E tipic pentru Cioloș și pentru zona geografică din care provine că până să scoți ceva de la ei, se câcâie atât de mult, încât totul sfârșește cu o pârloagă. Nu are ce căuta într-un ONG sau într-o societate academică. E o catastrofă ca el să ia decizii. Cred că președintele Iohannis îl împinge spre Nicușor Dan, care nu are încă sexul politic definitivat. Nu se știe dacă e băiat sau fată… USR nu e un partid, nu e nici măcar o intenție de partid. E o adunătură eclectică de pe 70.000 de continente și 800.000 de cantoane, regăsite pe o insulă numită România, despre istoria și geografia căreia oamenii din USR nu știu nimic, dar merg pe o lozincă despre integritatea individului, moralitate etc. Ei pot doar să rămână pe scena politică prin cele două grupuri parlamentare, dar peste patru ani nu vor mai exista ca partid. Ați văzut vreun proiect de-al lor concret, vreun program?“

Surprinzător, Boda îl vede pe Victor Ponta în „curtea“ doctrinară diametral opusă de cea a PSD. „Lui Ponta i-ar veni mai bine să fie liberal, după modelul PDSR interbelic, care s-a dus în grup la PNL și au făcut liberalismul românesc. Acolo Ponta și-ar tempera mai bine vorbele. După ce a plecat pe această traiectorie, trebuie să meargă repede și linear. Dumnezeu i-a dat omului cuvinte nu doar să se exprime, ci și să gândească. El le plesnește acum. Daniel Constantin a fost mereu țuțărul lui Ponta. Ar putea să fie un om de partid foarte valabil, însă doar într-un domeniu limitat, fără prea multe posibilități de decizie. Ponta poate avea nevoie de Constantin fiindcă pentru el ar însemna o regrupare pe alte aliniamente decât cele ale PSD de până acum. Constantin ar fi una dintre «haltele» de adăpostire pentru Ponta până trece «vijelia». Dar printr-o astfel de mișcare se fragmentează și mai mult scena politică. E atât de pulverizată societatea românească, încât numai Dumnezeu o mai poate aduna și contura. Oamenii s-au obișnuit cu ce mi-e Tante, ce mi-e Mande! Fiecare partid s-a probat, de mai multe ori, cu celelalte. Au fost în patul nupțial în mai multe rânduri, dar n-au rămas din cauza «diferențelor» de caracter.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.