Comedia „Referendumul”, ediția revizuită a partidelor

Niciodată duse până la capăt în istoria ultimilor ani, referendumurile s-au întors în forță ca temă majoră în campania electorală pentru parlamentare, amintind de vechi promisiuni similiare care au sfârșit în gard.

Adulmecând o miză uriașă – peste trei milioane de voturi – formațiunile cu șanse de a accede în Parlament s-au îmbulzit în această campanie să anunțe susținerea unui referendum în primăvara anului viitor pentru revizuirea Constituției în sensul definirii familiei ca și căsătorie între un bărbat și o femeie. Tema este mestecată sistematic de partide atunci când iau o pauză de la promisiunile de creștere a salariilor, neimpozitare a pensiilor sau scădere a taxelor. Însă nu doar definirea familiei a devenit brusc de interes în această campanie, ci și eliminarea imunităților, prilej pentru o nouă vorbire despre revizuirea Constituției, deși viitorul Parlament nu va întruni cel mai probabil majoritatea necesară.

USR-ul lui Nicușor Dan, rămas pe dinafara „familiei”, a plusat și el cu un referendum. Dan a anunțat că partidul său ia în calcul organizarea unui referendum pentru demiterea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, după împlinirea unui an de mandat.

Noul avânt al partidelor seamănă izbitor cu cel din ultimele campanii. Organizate sau doar gândite în ani electorali, referendumurile au sfârșit de fiecare dată în șanț.
Moda referendumurile cu miză electorală a fost cimentată Traian Băsescu. Băsescu care spera să atragă cât mai multe voturi și-a organizat în 2019 odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, iar astăzi și-l păstrează încă în buzunar.

De departe cel mai important referendum – de demitere a lui Traian Băsescu din 2012 – a fost dus de mașinăria USL direct în gard. Într-o pauză de luptă pe ecranul televizoarelor pentru demiterea „dictatorului” Băsescu, Victor Ponta lua lecții în 11 puncte de la Jose Manuel Barroso, iar Guvernul său se preocupa să o albească pe doctora în drept Laura Codruța Kovesi, potrivit mărturiilor lui Sebastian Ghiță.

USL, care avea majoritatea necesară, a promis totodată un referendum de revizuire a Constituției, care a fost vânturat într-o Comisie până când Uniunea și-a dat obștescul sfârșit.

O trecere în revistă a câtorva declarații de atunci ale liderilor USL despre referendum relevă cât de mult seamănă promisiunile de ieri cu cele de astăzi.

Ieri

Victor Ponta, august 2013: „Sigur, o să luăm o decizie politică — când mergem la referendumul pentru modificarea Constituției. Eu zic și propun să o modificăm împreună în primul tur al alegerilor prezidențiale cu 30 la sută prag de prezență. E un moment foarte bun și este o temă pentru alegerile prezidențiale — reformarea sistemului constituțional românesc. Ce vreau să vă rog este să nu-l considerăm un proiect suspendat, e extrem de important pentru ce am promis”.

Crin Antonescu, ianuarie 2014: „Eu cred că este preferabil un referendum cu alegerile europarlamentare pentru că aşa îl potenţăm. Cele două teme nu se ocultează una pe alta, nu îl încurcă pe cetăţean, nu duc la confuzie”.

Victor Ponta, ianuarie 2014: „30 de zile va ţine campania pentru referendum. Senatul poate vota oricând, în februarie-martie, iar Camera Deputaţilor poate vota imediat după Paşte”.

… și astăzi

Liviu Dragnea, noiembrie 2016: „Susțin să se organizeze referendumul (privind familia – nr.) și îl vreau să-l organizăm cel mai târziu în primăvara anului viitor. Nu vreau să depășim primăvara anului viitor, poate aprilie dacă martie este prea devreme, depinde de vreme, pentru că trebuie să dăm răspuns la această întrebare extrem de serioasă — această temă riscă, dacă nu o tranșăm prin referendum, să producă răni adânci în societatea românească și ea trebuie tranșată”

Alina Gorghiu, noiembrie 2016:„În opinia mea în primăvară poate fi deja o inițiativă (cea privind familia – nr.) care să poată să fie supusă referendumului național”.

Liviu Dragnea, noiembrie 2016: „Văd o modificare a Constituției în anul 2017, nu este imposibil să se întâmple în primul semestru al anului 2017, mi-aș dori lucrul acesta, dar vreau să facem în așa fel încât să fie modificată în 2017. Da, eu și noi vom susține acest lucru. Scoaterea acelor imunități pentru oricine din România. De ce să nu fie valabil și pentru dumnealui (președintele Klaus Iohannis – nr.?)”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.