Comisarul Pintea, dolarii, petrolul, energia şi mastodontul de 11 etaje dintre case

Într-o societate erodată de corupţie, mită, angajări pe bază de relaţii de rudenie, neprofesionalism şi bugetari afacerişti şi cu averi ce fac să crape de invidie un afacerist onest, orice e posibil. Chiar şi o suveică de firme între rude apropiate ale mai marilor poliţiei clujene, încrengătură care duce la afaceri cu petrol şi “băieţii deştepţi din energie”, la apariţia în Cluj, într-o zonă de case, a unui mastodont de 11 etaje, la file CEC şi bilete la ordin neacoperite în valoare de peste 300.000 lei şi la bănoase afaceri cu statul. Cum de nu s-a sesizat nici o autoritate a statului în toată această nebuloasă?! Păi statul, prin rude de reprezntanţi ai săi de bază, e tocmai în firmele respective! Dar, să le luăm pe rând.

Santimo este o mică firmă din localitatea Escu, parte a comunei Recea Cristur, judeţul Cluj. Firma se ocupă de agricultură şi îi are ca şi acţionari pe Alexandru Pintea şi Ioan Mureşan. Nume cunoscute, nu-i aşa?! Alexandru Pintea este nimeni altul decât tatăl adjunctului IPJ Cluj, comisar şef Pintea Cristian, rectorul Universităţii Române de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea “, unde comisarul Pintea a făcut un masterat înainte să înceapă facultatea de ştiinţe Economice. Iar Ioan Mureşan este văr de gradul doi cu fostul adjunct IPJ Alexandru Mureşan, cel care acum este inculpat într-un dosar penal. Un al treilea asociat al firmei Santimo este Veronica Monica Mânzat, iar soţul acesteia, Felician Vlăduţ Mânzat este asociat unic şi administrator la firma ESCO M. Cu un asemena pedigree indirect cu trese nu mai trebuie să ne mire că Esco M, aşa cum de altfel se afirmă  chiar pe pagina sa de prezentare, este o firmă abonată la o serie de contracte cu statul, clienţi precum IPJ Cluj, Administraţia Financiară, Consiliul Local, Apele Române, Penitenciarul Gherla…

Mergând mai departe pe firul firmelor, soţii Mânzat apar ca în firma Build Center Construct: soţia (asociatul vărului comisarului Mureşan şi al tatălui comisarului Pintea) ca adminsitrator, iar soţul, prin ESCO M, ca asociat. Iar Build Center Construct este nimeni altcineva decât beneficiarul unei construcţii mamut din Cluj: un ansamblu de locuinte, birouri, comert, garaje pe str. Corneliu Coposu nr. 1-3-5, cu două corpuri de clădire, de 11 etaje. Într-o zonă de case, unde nu găseşti un bloc de patru etaje pe sute de metri!! Cuma  fost posibil…Nu ştim. Dar ne amintim că acţionarii Build Center Construct sunt ombilical legaţi de tatăl şi vărul adjuncţilor IPJ Cluj. Deci, se poate!

Legat de monstruozitatea de pe Corneliu Coposu, întregul proiect a fost vehement contestat de locuitorii din zonă, iar ridicarea sa este una mai misterioasă decât asasinarea lui JF Kennedy.

În 2007, prin HCL 705/30.10. „Se aproba Planul Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu construire ansamblu de locuinte, birouri, comert, garaje pestr. Corneliu Coposu nr. 1-3-5., beneficiara: S.C. Esco M Import Export S.R.L.; Prin P.U.Z. se stabileste zonificarea functionala CM2 cu POT max. admis 45% si CUT max. 3,5 ADC/mp teren. Regimul de inaltime max. = S+P+M+11E”. Deci, beneficiar ESCO M ! Apoi, apare autorizaţia de construire 1438/2008. Însă, în 2010, pe tăbliţa de identificare şantier apare ca  benficiar BUILD CENTER CONSTRUCT SRL. De asemnea, apare ca termen de finalizare al construcţiei, 02.09.2012.

Înainte însă de termenul de finalizare, în 2011, se obţin două noi autorizaţii de construire, 111 şi 112. PE site-ul primăriei figurează „Ansamblu de locuinte, birouri, comert, garaje-copr A-autorizat initial cu AC 1438/2008-et.I , Corneliu Coposu, nr. 1-3-5 / 112 SC BUILD CENTER CONSTRUCT SRL Ansamblu de locuinte, birouri, comert, garaje-corp A-autorizat initial cu AC 1438/2008-et.II , regim de înălţime S+P+2E”. De la S+P+M+11E, ama junsla S+P+2E. depinde de pixul primarului sau 9 etaje au intrat la apă?!? Câtuşi depuţin întrucât construcţia se ridica măreaţă spre cele 11 nivele, iar în 2013 apare o nouă autorizaţie de construire, 343/ 2013 “Continuare lucrari fara modificarea solutiei constructive AC 438/2008 – ansamblu locuinte Corneliu Coposu, nr. 1-3”.

O autorizaţie de acum cinci ani, alte 4 autorizaţii între timp, clădire de 11 etaje între case. Încercaţi aşa ceva! Nici un muritor de rând nu ar reuşi o asemena performanţă. Dar totul e posibil când se porneşte de la rudele adjuncţilor IPJ Cluj.

Şi încă un amănunt. Pedigree cu trese pentru securizarea autorizaţiilor pe plan local, dar de unde bani pentru construire?! În Build Center Construct mai există doi acţionari, şi anume Grupul de Comerţ şi Investiţi şi AMV Style. Aceste două firme, prin alte societăţi duc la numiţii Constantin Petcu Viorel şi Andrei Viorel, personaje extrem de cunsocute gorjenilor.  Cei doi sunt cunoscuţi ca find băieţi deştepţi din domeniul enrgiei, deţinând la un moment dat licenţele unice de furnizare a energiei electrice de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE). „Grea” misiune aceasta de a cumpăra sau de a primi prin compensare energie electrică de la stat, pentru a o revinde  acestuia sau altor firme.  În anul 2007, firma lui Petcu, AMV STYLE S.R.L, a încheiat contracte cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Tr. Severin şi Complexul Energetic Craiova. Astfel, Petcu a livrat la CE Craiova cărbune în valoare de 40 miliarde lei, iar la RAAN a furnizat cărbune de 130 miliarde de lei. Nu a primit bani, ci energie electrică.  Constantin-Viorel Petcu a fost partener de afaceri şi cu Constantin Căruntu. Cei doi au vândut la Petrom trei staţii peco în municipiul Târgu-Jiu, pentru care au încasat aproape două milioane de dolari.

Şi revenind pe Someş, la asemenea parteneri de afaceri era nevoie de un constructor pe măsură. Iar acesta s-a găsit “în persoana” firmei BETASIL SRL, care are în Centrala Incidentelor de Plată două CEC-uri neacoperite în valoare de 62.252,84 lei şi 6 bilete la ordin refuzate în valoare de 252.364,69 lei. În mod normal, pentru un CEC neacoperit se primeşte cadou un dosar penal…

În această incredibilă sarabandă de aberaţii, de bani cenuşii, de bilete la ordin şi file CEC neacoperite, de haos urbanistic, de constracte cu statul credeţi că s-a sesizat cineva?! Nimeni! Linişte totală. Doar nu aţi fi vrut ca şeful Serviciului Infracţiuni Economice din perioada 2006-2009, comisarul Pintea sau adjunctul IPJ Cluj comisarul Pintea ori comisarul Mureşan să ancheteze o suveică de firme care porneşte de la firma tatălui său, respectiv a vărului său!

Anchetă a http://www.ftr.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.