Comisarul Pintea, omul reportofon, ameninţa martorii din Dosarul Todea

Continuăm prezentarea halucinantelor convorbiri şi discuţii ambientale înregistrate de comisarul şef Cristian Pintea, fost adjunct al IPJ Cluj, pe telefonul său, primit de la o obscură firmă clujeană.

Este vorba de 359 de convorbiri telefonice, peste 30 de înregistrări ambientale (unele de peste 90 sau chiar 120 minute), puzderie de documente (sesizări, cereri, adrese, toate oficiale, PDF-uri, tabele, documente primite pe mail, poze captură de ecran de pe unităţi PC etc.) şi poze/mesaje de prin aplicaţia Viber a telefonului. Comisarul Pintea, fost ofiţer la Serviciul Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj din cadrul DGIPI Bucureşti şi unul din responsabilii cu protecţia internă din cadrul IPJ Cluj, a avut un deosebit respect şi o mare grijă în ceea ce priveşte informaţiile clasificate din Poliţia Română. Atât de mare încât după ce a primit în condiţii dubioase telefonul mobil de la o firmă-fantomă (fără bilanţuri depuse), l-a folosit timp de câteva luni şi apoi l-a returnat firmei spre vânzare second-hand, cu toate datele pe el.

De data aceasta vă prezentăm o înregistrare ambientală care arată cum, în cunoscutul Dosar Todea, Comisarul Pintea făcea presiuni asupra martorilor, prin intermediari, pentru a-i determina să îşi schimbe declaraţiile. Concret, Pintea şi-a trimis la înaintare un om de încredere, care, într-o discuţie cu unul din martori, discuţie înregistrată, să îl convingă să îşi schimbe declaraţia în sprijinul lui Pintea. Finalul discuţiei este halucinant. Se cere discreţie totală de porumbelul lui Pintea, în timp ce acesta chiar îşi înregistra interlocutorul. Iar Pintea apoi îşi înregistra porumbelul trimis după informaţii. HALUCINANT!!!!!!!

Mesagerul comisarului nu se sinchiseşte să îi explice martorului cum stau lucrurile în Cluj, ameninţându-l şi totodată promiţându-i că dacă scrie ce trebuei va fi bine pentru el: “Există în Clujul ăsta o mână de oameni care văd tot ce se întâmplă şi ăştia au grijă ca lucrurile să meargă într-un fel anume… Eu îţi dau ţie în scris că tu vei fi un an supravegheat în bine şi protejat, ştii ce să scrii… este vorba de diferenta de nuanţă dintre cele două rapoarte… “. Culmea este că Pintea a înregistrat ambiental şi înregistrarea discuţiei dintre mesagerul său şi martor, iar apoi la ceas de seară asculta cu atenţie înregistrarea. Pe care, din nou, a înregistrat-o! De asemenea, este deosebit de interesant aspectul care sugerează că însuşi fostul comandant al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, făcea jocuri, temându-se că Pintea ar putea ajunge în locul său. Din înregistrare reiese că poliţiştii clujeni erau conştienţi de faptul că pentru comisarul Pintea ”subofiţerii sunt nişte rataţi”.

Este absolut şocant faptul că un comisar-şef, adjunct de IPJ, fost şef la DGIPI, fost şef la SIF / Serviciul Investigaţii Financiare şi responsabil / coordonator direct în Poliţia clujeană a investigaţiilor criminale, penale, al celor financiare şi în general a cercetării judiciare se pretează la asemenea găinării, la a trimite ambasadori care să ameninţe martori într-un proces al său cu un poliţist care doar a aplicat Legea. De asemenea, este absolut şocant faptul că Pintea îi ameninţa pe cei ce declarau ceva împotriva sa cu plângeri de denunţ calomnios. Dacă Corpul de Control al primului-ministru s-a sesizat în ceea ce priveşte cazul Todea, este imperios necesar ca acesta să se sesizeze şi în ceea ce priveşte aspectele relevate mai sus. Bineînţeles, asta pe lângă alte organe de cercetare şi control ale statului.

În data de 01.11.2013 la ora 10:09 într-o înregistrare ambientală, comisarul Pintea se întâlneşte cu un domn Mircea care îi redă o înregistrare cu unul dintre martorii din Cazul Todea. Datorită faptului că pe înregistrarea ambientală făcută de către Pintea nu se înţelege foarte bine ce a înregistrat “AMBASADORUL” din cauza zgomotului de fond, ambientalul nr. 11 este coroborat cu ambientalul nr. 13, din 13.11.2013, ora 08:54, când Pintea reascultă în linişte înregistrarea înregistrării.

FIŞIERE AUDIO

AMBIENTAL 01.11.2013 (Voice0011.wav)

AMBIENTAL 13.11.2013 (Voice0013.wav)

Cele doua fisiere le gasiti pe server la adresa

www.cotidiantr.ro/redactie/pintea 3

Inregistrarea din 01.11.2013

Min. 2.55: Pintea: Tre` sa ma duc la Florin, la Maghiar… Daca vrei urcam sus sa bem o cafea.

Mircea: Nu, nu, 5 minute numa`.

P: Da.

X: Am inceput o discutie mai amicala asa, mai nu stiu ce, am……..

P: Zice ceva?

X: Ma, zice.. eu cateva lucruri am incercat sa le subliniez, sa incerc sa le scot in evidenta.

P: Da, da..

X: Vis-a-vis de prima declaratie pe care o dat-o, vis-a-vis de a doua declaratie pe care o dat-o, vis-a-vis de cine a influentat a doua declaratie , vis-a-vis de implicarea lui Pacuraru (n.n chestor Ioan Păcurar, fostul şef al IPJ Cluj) in toata povestea asta.

P: Du-te ma…

X: Da, da…

P: Du-te ma…

X: Da, da… eu am dus discutiile astea spre Pacurar.

P: In defavoarea mea e implicat Pacuraru?

X: Da, da.. pentru ca el o cerut … L-o sunat Pacuraru pe Crisan Ambrozie, eu ti-am spus care-i treaba… ca tot de circulatie o avut un dinte impotriva…

P: O avut sa ma futa…

X: Da, da…

P: No…

(Mircea da drumul la inregistrare)

Inregistrarea din 13.11.2013

-se asculta dialogul dintre Ambasadorul lui Pintea şi martorul din Dosarul Todea-Min 3:22

AMB: Un „copil” de-al nostru are o situatie care trebuie sa o solutionam si tu trebuie sa ma ajuti la problema asta. E confidential si nu te apuci sa povestesti cu nimeni nicio treaba, sub nicio forma ca asta nu e un copil de doi bani. Problema-i ca dupa toate cate o fost si situatia data o sa-l puna la loc, intelegi?

MARTOR: Eu n-am nicio treaba…

AMB: Eu stiu ca n-ai nicio treaba, dar, tocmai aici e problema, ca o fraza spusa in van de catre tine poate fi benefica si pe partea aia si ca perspectiva si pentru tine, ai inteles?

MARTOR: nu stiu ce….

AMB: In conditiile in care eu sunt garantul acestei probleme…

MARTOR: Eu nu am mintit cu nimic… (indescifrabil)…. sunt intre ciocan si nicovala.

AMB: Vasile, stai sa iti explic cum stau lucrurile, ceva ce tu nu stii… Stii ca m-am ocupat de multa vreme…

MARTOR: De rezolvat trebuia sa o rezolve Pacuraru.

AMB: N-ai inteles care-i problema. Problema in toata istoria o fost Pacuraru, n-o fost Cristi, intelegi? Pacuraru o gestionat toata problema asta si v-o pus pe voi cap in cap. Deci? Pentru ca Cristi din competenta lui si prin felul lui de a fi si calitatea lui ca om, Pacuraru s-o scapat de el. Deci, Vasile, in momentul de fata Pacuraru nu mai e, deci Pacuraru o fost acolo peste voia mea, dar Antonesei s-o dus la mama si i-o spus la mama: Tanti ileana trebuie sa fie Nelu si mama o trecut peste mine fara sa-mi spuna si o hotarat ea treaba asta.. Doua chestii ma… aici la servici si a doua promovare de dincolo. Nu-i niciun fel de problema… Dar noi suntem in situatia data de acuma si ii foarte incapatanat cine gestioneaza lucrurile in judetul asta si ne-or ajuta si pentru mine si pentru tine si pentru toti care suntem aicea.. Ai inteles?… Ca in momentul de fata situatia nu-i mai buna si tu stii treaba asta, si cand vine vecinul de la blocul celalalt si-ti spune ce sa mananci, cu ce sa te speli si cu ce sa te imbraci, deja-i o problema!

MARTOR: Exact…

AMB: Deja-i o problema. Tu trebuie sa intelegi lucrul acesta… cea mai tare chestie ca pe Cristi oricum il aduce inapoi, oricum vine inapoi, m-ai inteles?

MARTOR: da, da…

AMB: vorbesc de situatia martorilor in cazul Todea…

MARTOR (minutul 8): Eu am asistat la tot… Cristi o dat mana cu mine, la care o aparut asta, Todea… Sergiu.

AMB: Sergiu, da, da…

MARTOR: Eu am fost cel mai aproape si cu Dani de la Dej.

AMB: Da, da, da…

MARTOR: Muresan Dorin era peste drum.

………..

AMB: Tu ai auzit ce or discutat ei?

MARTOR: Da` cum sa nu… Eu nu stiam de unde o aparut discutia, de unde o…

AMB: Pentru mine ii foarte important sa stiu pentru ca-i o chestie de … aaaa….

MARTOR: „Acuma ma cunosti?” „Va cunosc!” o zis Todea. „Ce-i cu atitudinea asta la tine?” o zis Pintea. „Ce atitudine?” „Raspunzi la intrebare, nu raspunzi cu o alta intrebare!”Eu nu pricepeam…si o zis: „Domnu` comisar, aveti ceva cu mine?” zice „Comisar sef, nu comisar… si da-i drumu de aici!” si s-a uitat la mine si a zis: „Acest comisar are ceva personal cu mine!”.

AMB: ok, ok, dar vis-a-vis de domnisoara Suciu, ea era acolo langa voi? O participat la discutie?

MARTOR: Da, da… cine o mai auzit or fost ea si Dani si Todea.

………….

AMB: Vreau sa fac sa fie lucrurile cat se poate de OK. Eu decat sa stau sa ma gandesc ca vine nu-stiu-cine sa-mi gestioneze problema, mai bine preferam sa gestionam (indescifrabil) … Eu te consider ca fratele si am trecut prin destule, am avut destule impreuna si aratat… Deci, tocmai pe considerentul asta vreau sa clarificam niste lucruri… dar vreau sa-l aducem pe omul asta intr-o postura… (indescifrabil)

Min. 16.35

AMB: Stii de ce am vrut neaparat sa vorbesc cu tine? Pentru ca tu apari acolo pe doua rapoarte diferite. Pe primul raport apari asa, dar dupa aia lucrurile s-au intors.

MARTOR: pe primul scrie despre o discutie neprincipiala dintre cei 2… atat bai e…

AMB: Stii ce se intampla?… in toata povestea asta… exista….

MARTOR: Mie mi-o transmis (n.n PINTEA) si l-o luat la pula pe jurist de ce nu mi-o facut mie pentru declaratie mincinoasa.

Min. 18.00

AMB: Exista in Clujul asta o mana de oameni care vad tot ce se intampla si astia au grija ca lucrurile sa mearga intr-un fel anume. Si tocmai de asta nu-i bine sa ajunga unii oameni de la anumite posturi, deci, prin urmare, tot aia ar trebui sa fie acolo, ai inteles? Eu iti dau tie in scris ca tu vei fi un an supravegheat in bine si protejat, stii ce sa scri… este vorba de diferenta de nuanta dintre cele doua rapoarte… pentru ca se stie ca Pacuraru era problema… Asculta-ma ce spun…

MARTOR: I-am dat raportul la Pacuraru si o zis…

AMB: El trebuia obligatoriu sa raporteze mai departe!

MARTOR: el mi-a transmis prin Crisan „spune-i la porcu sa faca raport detaliat cu ce s-a intamplat” si am facut al doilea raport si m-o dat la astia la intern si o venit „Stai ma, ce-ai zis?” catre un baiat de acolo.

AMB: Lazar…

MARTOR: Nu, nu, altul… uscatorici. „ce-ai zis, ba? Pai cum vorbesti asa cu mine, domnule, cum ma iei asa?… da-s infractor sa ma iei asa? Ma pis pe toate figurile voastre pe aici!” o facut scandal. „Stai asa, ba… da incoace… noteaza… Pintea a zis asa, Todea a zis asa… No asta-i raportul!” asta o fost discutia.

AMB: Sarcina ce a dat-o Pacuraru la baietii de la….

MARTOR: De ce nu s-o sesizat sa-mi faca pentru fals? Serios? Pentru ce fals si uz de fals? Arata-mi unde-i falsul si uzul de fals!

AMB: Poate pentru marturie mincinoasa, dar nu fals si uz de fals… nu se pune problema de asa ceva… nu e cazul. Dar aici a fost toata treaba murdara facuta de prietenul nostru Pacuraru.

MARTOR: Am oameni la ghiseu… Ce sa-i fac!Zi tu ce sa-i fac. N-am schimbat nicio virgula.

AMB: am inteles, dar n-a spus nimeni ca ai schimbat o declaratie cu o alta declaratie. Era vorba de nuanta. Era totul OK. Prima decaratie a fost ok, dar ce n-ai inteles tu ca nu Cristi a gestionat problema. Pacuraru a gestionat-o. Pacuraru a solicitat a doua declaratie cu lux de amanunte, nu Todea. Pentru ca prima declaratie ce i-a fost favorabila lui a fost foarte bine si totul a fost ok. Dar in momentul in care Pacuraru a zis ca e momentul sa-l umflu pe asta, pentru ca ii era frica ca ii sufla in ceafa pentru functia de inspector sef…

Min 22.38

MARTOR : daca era barbat (n.n pintea), el trebuia sa o rezolve acolo si nu se baga nimeni.

AMB: Nu putea s-o rezolve de unul singur pentru ca presa iti sufla in ceafa tot timpul si presa ii cu ochii pe el.

Min. 23.40

AMB: ma, Pintea nu are repulsie fata de oameni!

MARTOR: fata de noi o avut. Pentru el subofiterii au fost niste ratati.

AMB: Nu-i adevarat.

MARTOR: Ne-o bagat in cercetari. Eu n-am nimica cu el. Chiar n-am absolut nimica.

AMB: Vasile draga, de asta te-am cautat sa discut cu tine, repet, discutia asta vreau sa ramana intre noi, orice ar fi, nici cu Ambrozie,nici cu…

MARTOR: Nu ma…

AMB: pentru ca e foarte important pentru mine, de o parte, dar si pentru ceilalti membrii dn familie… asta este.

MARTOR: Cu ce sa-l ajut eu? Zi cu ce?…

AMB: 2 lucruri m-au interesat special pe mine: 1. Daca aceasta domnisoara Suciu o fost prezenta la discutie si o putut auzi discutia;

MARTOR: da, o auzit.

AMB: si 2 la mana, daca lucrurile au fost gestionate de Pintea sau au fost gestionate de Pacuraru. Cine o fost cel care…

MARTOR: Nu m-o intrebat nimeni

AMB: Bun, dar atunci cei de la cercetare interna o fost aaaa….

MARTOR: de cine o fost pusi?

AMB: Da, de cine o fost pusi? Asa, dupa parerea ta, te intreb? Crezi ca o fost pusi de Pintea?

MARTOR:DA. Mi-o si zis ca domnul Pintea n-o fost multumit de raportul pe care l-ati…

AMB: domnul Pintea sau Pacurar?

MARTOR: Domnul Pintea mi-o zis. Si atunci am raportat la Pacuraru si mi-a zis sa vin sa dau raport mai departe.

AMB: Aaa… deCi Pacuraru o dat la ziar… asta se stia.

MARTOR: La cererea lui Pintea.

AMB: nu odata s-o intamplat ca domnisoara Suciu si Todea sa fie chemati la Pacuraru.

MARTOR: Nu stiu.

AMB: Chemati am zis.

MARTOR: Ma duc ca ma asteapta oamenii. Tu sti ca eu nu pot sa zic numa ce a fost… numai realitatea!

AMB: Vasile, uita-te la mine! Discretie totala!

MARTOR: Stai linistit.

AMB: Vasile, iti promit ca orice ar fi…

………

Acum trei ani agentul de Poliţie Sergiu Todea de la IPJ Cluj a aplicat Legea şi l-a oprit în trafic pe adjunctul IPJ Cluj, comisar şef Cristian Pintea, care, aflându-se la volan, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor, în loc semnalizat corespunzător. Todea a aplicat Legea, dar şoferul, comisar şef, i-a reproşat tupeul, l-a pus să îşi ceară scuze, l-a sancţionat disciplinar, iar fostul şef al IPJ, chestorul Ioan Păcurar, s-a pronunţat cu recomandarea ca agenţii să îşi cunoască mai bine şefii! Adică să închidă ochii la încălcarea Legii de către superiori! A urmat tracasarea agentului de poliţie, sancţionarea sa disciplinară şi alte şicane.

Agentul Sergiu Todea spune că bolidul condus de comisarul şef Pintea, un BMW Serie 5, a fost surprins în trafic în timp ce circula cu viteză foarte mare. „Pe banda a doua, cu viteză excesivă, s-a apropiat un autoturism marca BMW Seria 5 de culoare neagră, al cărui şofer nu a schiţat nici măcar un gest de frânare pentru a observa dacă pe trecerea de pietoni se află cineva. Asta, în condiţiile în care o autoutilitară era oprită pentru a acorda prioritate de trecere unui pieton”. Echipajul de Poliţie a plecat în urmărirea contravenientului, care a oprit după câteva sute de metri şi apoi a avut loc dialogul: „De ce să opresc?” / „Pentru că aţi încălcat o regulă de circulaţie”. Todea spune că apoi i-a comunicat comisarului de ce a fost oprit. „A continuat pe un ton nepoliticos să afirme că dânsul nu a văzut niciun pieton. Este evident şi logic că nu a avut cum să vadă pietonul din cauza vitezei excesive. I-am solicitat să-mi declare datele şi m-am îndreptat spre autoturism, să-mi iau agenda pentru a le nota. Atunci mi-a arătat pe geam o legitimaţie de poliţist, dar fără să-şi decline gradul sau funcţia ori să-şi spună numele”, susţine agentul. Scandalul din trafic a continuat, susţin agenţii de poliţie care nu au acceptat să îşi schimbe declaraţiile la presiunea şefilor. Comisarul a coborât din maşină şi a încercat să facă presiuni asupra agentului. „M-a întrebat dacă ştiu cine este dânsul, moment în care şi-a declinat calitatea de comisar şef Pintea Cristian, adjunctul şefului IPJ Cluj. I-am răspuns că îmi pare rău, dar nu îl cunosc, după cum de altfel nici colegii meu nu îl cunoşteau”. Lucurile se complică apoi: comisarul Pintea cheamă la faţa locului un ofiţer de la Poliţia Rutieră Cluj, care în loc să dispună amendarea acestuia pentru încălcarea normelor de circulaţie şi-a cerut scuze şi l-a lăsat să plece. „Mi-am cerut şi eu scuze şi am plecat la sediu, unde am început să scriu rapoarte cu cele întâmplate”, încheie agentul Todea. “Într-o seară, când eram de serviciu, am fost trimis să participe la o razie a Poliţiei Rutiere. Acolo a apărut şi comisarul şef Cristian Pintea, care s-a îndreptat spre mine şi m-a întrebat, pe un ton apăsat, dacă îl cunosc. Se referea la incidentul din trafic. I-am răspuns că îl cunosc, după care m-a întrebat ce-i cu atitudinea asta. Apoi a ridicat tonul la mine şi mi-a spus ce atitudine am avut şi cum îmi permit să-l iau la rost” După acestea, agentul agentul a fost deferit unei comisii de disciplină, din cauza faptului că a avut un comportament nepotrivit în societate.

De cealaltă parte, comisarul şef Cristian Pintea are o versiune complet diferită legată de cele petrecute, el afirmând că subalternul a fost sancţionat strict pentru atitudine necorespunzătoare faţă de un superior. “Mă aflam la o acţiunea de ordine publică şi circulaţie şi am dat mâna cu toţi cei prezenţi, printre care şi agentul Todea. Am încercat să glumesc cu el şi l-am întrebat dacă tot aşa părere proastă are despre mine. El a început să zbiere şi să facă scandal că este stresat din cauza comportamentului meu. Erau civili şi se uitau la noi şi la scandalul pe care îl făcea agentul Todea. Pentru aplanarea conflictului, i-am spus că poate părăsi dispozitivul cu aprobarea mea şi să ne aştepte la bază. A plecat ca un nesimţit, trântind uşa de la maşină”, a spus comisarul Pintea. Iar legat de incidentul din trafic Pintea afirmă că: “Pietonul nu era pe sensul meu de mers. Era pe celălalt sens de mers. M-au urmărit jumătate din oraş. I-am spus cine sunt şi apoi l-am întrebat de ce face tot acest circ. Agentul Todea mi-a reproşat că am aceeaşi atitudine cu a majorităţii şoferilor pe care îi opreşte. Nu mi-a plăcut acest lucru şi, deşi puteam să îi fac raport şi să îl sancţionez pentru că sunt şeful lui ierarhic, nu am făcut acest lucru”.

După toate acestea, Curtea de Apel Cluj a confirmat definitiv sentinţa Tribunalului Cluj, care anulase sancţiunile dispuse impuse împotriva lui Todea. După aflarea sentinţei, sătul de mizeria celor trei crai de la IPJ Cluj (Păcurar-Pintea-Mureşan), agentul Todea şi-a dat demisia. Dupa ce cazul fostului poliţist clujean Sergiu Todea a ajuns la urechile prim ministrului Victor Ponta, premierul a trimis Corpul de control pentru a analiza cele întâmplate la Cluj. Măsurile luate precum şi alte episoade din tumultuoasactivitate a comisarului şef Pintea au dus până la urmă la schimbarea acestuia din funcţia de adjunct al IPJ Cluj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.