Comisarul UE pentru Energie: Aprovizionarea cu gaze nu va fi afectată de sancţiuni împotriva Rusiei

Comisarul pentru Energie Gunther Oettinger consideră că nu există riscul ca aprovizionarea cu gaze a Europei să fie afectată de posibile sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, transmite Novinite, preluată de MEDIAFAX.

Oettinger a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild am Sonntag că este împotriva unui scenariu de restricţionare sau întrerupere a legăturilor cu Rusia în domeniul gazelor în următorii câţiva ani. El a adăugat că UE trebuie să continue eforturile de diversificare a surselor de energie.

Întrebat dacă criza din Ucraina impune o reevaluare a politicii energetice a Germaniei, Oettinger a spus că la un summit al liderilor europeni din luna iunie se aşteaptă la răspunsuri referitoare la strategia energetică a Uniunii pentru următoarele decenii.

Oficialul a explicat că obiectivul pe termen scurt este evitarea unei crize a gazelor şi garantarea securităţii livrărilor pentru iarna viitoare.

El a declarat că nenumăratele negocieri cu Gazprom, care livrează circa 25% din necesarul de gaze al Europei, i-au lăsat impresia că grupul rus îşi va respecta obligaţiile.

Oettinger a susţinut totodată că există un acord potrivit căruia în cazul unor posibile sancţiuni economice, din partea UE sau a Rusiei, sectorul gazelor să nu fie prioritar.

Comisarul a arătat că UE a făcut multe în ultimii câţiva ani pentru a se proteja de eventuale întreruperi ale livrărilor de gaze, inclusiv construcţia de noi conducte între ţările membre şi majorarea capacităţilor de stocare.

El a notat însă că, dacă autorităţile de la Kiev nu vor putea să plătească datoriile de peste două miliarde de dolari pentru gazele primite din Rusia, există riscul ca autorităţile de la Moscova să oprească livrările destinate Ucrainei, măsură care ar declanşa un proces greu de controlat.

Norvegia şi Algeria sunt surse importante de gaze, iar construcţia coridorului sudic de gaze va asigura legătura cu zăcămintele din Azerbaidjan, a arătat Oettinger.

El a precizat că 30% din necesarul de gaze al Europei este acoperit de producţia internă, iar în cazul Germaniei recomandă cu tărie exploatarea zăcămintelor de şist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.