Comisia Europeană a blocat un miliard de euro pentru România

România riscă să piardă aproape un miliard de euro, pe care nu ar fi trebuit să-l înapoieze niciodată. Comisia Europeană a blocat însă această sumă. Exista suspiciuni că autoritățile locale și Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, nu au gestionat corect fondurile primite anterior. Dacă până în 10 octombrie nu vom justifica fiecare eurocent cheltuit, vom lua tot mai puțini bani drept sprijin.

Scandalul fondurilor europene a fost declanşat după auditul Comisiei Europene din această primăvară. Oficialii UE au controlat, prin sondaj, proiectele derulate în mai multe judeţe, descoperind o serie de nereguli în utilizarea fondurilor europene şi au decis suspendarea fondurilor pentru România.

Blocarea banilor pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional a fost urmată de un control din partea Ministerului Dezvoltării Regionale asupra tuturor celor 124 de proiecte din cadrul acesteia. „La cererea Comisiei Europene, în perioada iulie-august 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Autoritatea de Audit (Curtea de Conturi – n.r.) şi Organismele Intermediare pentru Programul Operaţional Regional au întreprins verificări ale achiziţiilor publice realizate de beneficiarii contractelor de finanţare din cadrul Axei Prioritare 2 a POR” a precizat pentru Gândul biroul de presă al ministerului.

În urma acestui control, Elena Udrea a anunţat, în luna august, că ministerul a propus penalizări de 180 milioane de lei. Însă din cauză că unele persoane care au gestionat banii europeni erau membrii PDL unele penalizări au fost mai apoi anulate. Spre exemplu potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la Gandul, cei din Curtea de Conturi și din Ministerul Dezvoltării Regionale au descoperit că președintele Consiliului Județean Ilfov, Cristache Rădulescu, este bun de plată 10 milioane de euro. Un al doilea control l-a scos basma curată pe același Rădulescu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la emisiunea „După 20 de ani” că situaţia trebuie rezolvată rapid, în special în domeniul achiziţiilor publice. „S-a convenit ca începând din luna iulie să nu se mai transmită facturi spre decontare până când nu se va modifica întreg sistemul de achiziţii publice”, a precizat Orban. Ministrul a adăugat că acest sistem va fi inclus în cel al gestiunii fondurilor comunitare, iar toate aceste modificări vor fi auditate. Întrebat câţi bani poate pierde ţara noastră dacă nu realizează aceste modificări, ministrul Afacerilor Europene a subliniat că „este vorba de toţi banii, în total pe coeziune 20 de miliarde de euro”. El a menţionat că o asemenea întrerupere ar însemna că nu mai putem transmite facturi către Comisia Europeană, în prima fază plăţile urmând să fie întrerupte formal pe o perioadă de minimum şase luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.