Comisia Europeană: nu s-a încălcat legislația UE la Roșia Montană, dar urmărim proiectul îndeaproape

Comisia Europeană (CE) urmăreşte îndeaproape proiectul minier Roşia Montană, dar până în prezent nu a existat o încălcare a legislaţiei UE, a declarat joi, pentru Agerpres, Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu, Janez Potocnik, transmite corespondentul AGERPRES. 

Întrebat de AGERPRES despre scrisoarea primită marţi de comisarul Potocnik de la eurodeputaţi Eirk Banki, FIDESZ, Laszlo Tokes, independent afiliat PPE, şi Csaba Sogor, UDMR, prin care oficialului european i se solicită ‘informaţii în privinţa planurilor de acţiune ale CE în răspuns la evoluţiile din România, care intenţionează să accelereze autorizarea unui proiect minier care va utiliza tehnologia prin cianurare, ce reprezintă un mare risc pentru mediu’, Joe Hennon a răspuns că, ‘până în prezent, nu a existat o încălcare a legislaţiei UE, dar urmărim acest proiect îndeaproape’.

‘Implementarea adecvată a Directivei UE privind deşeurile miniere va minimiza riscurile pentru sănătatea publică şi mediu pe care le presupun activităţile miniere care necesită utilizarea cianurilor’, a mai precizat Joe Hennon.

În ceea ce priveşte explicaţiile solicitate de cei trei eurodeputaţi pentru lipsa de acţiune a CE în domeniul legiferării interzicerii complete a utilizării tehnologiei de cianurare în industria mineritului, în contextul în care Parlamentul European a adoptat în mai 2010 cu o largă majoritate o rezoluţie care solicita o decizie în acest sens până la sfârşitul lui 2011, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu afirmă că, ‘date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deşeurile miniere şi absenţa de alternative adecvate, conform cunoştinţelor actuale, pentru cianurare în extracţia aurului, o interdicţie generală a cianurilor în minerit nu pare indicată’.

Nu în ultimul rând, menţionează Joe Hennon, ‘este importantă creşterea ratei de reciclare a produselor conţinând metale preţioase în UE, întrucât acest lucru poate reduce dependenţa de mineritul aurului în UE şi va contribui la o creştere a eficienţei resurselor’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.