Comisia Europeană recunoaște că nu merge cu deportările

Comisia Europeană a recunoscut vineri că migranții ajunși în UE nu pot fi obligați să se instaleze într-o țară unde nu vor să meargă, motiv pentru care implementarea relocării a 160.000 de migranți prin cotele obligatorii stabilite în septembrie este dificilă, transmite Agerpres, care citează agenția EFE.

„Sistemul de relocare nu este unul obligatoriu. Evident că nimeni nu poate fi obligat să meargă acolo unde nu vrea”, a declarat într-o conferință de presă purtătoarea de cuvânt comunitară, Natasha Bertaud, adăugând că țara de destinație propusă solicitanților de azil este doar o „ofertă”.

Întrucât majoritatea migranților preferă Germania și Suedia, state cu o politică de azil foarte generoasă, executivul comunitar a insistat până în prezent că solicitanții de azil nu au dreptul să-și aleagă singuri țara din blocul comunitar unde doresc să ajungă.

Totuși, când a fost întrebată despre acest aspect, Natasha Bertaud a sugerat că poziția Comisiei Europene este neschimbată. „Solicitantul de azil nu poate alege între statele UE. Noi îi propunem ca cererea sa să fie examinată de un alt stat membru. Dacă respinge oferta, atunci situația sa legală rămâne aceeași ca și când nu ar fi existat sistemul de relocare, astfel că cererea sa de azil va fi tratată în țara unde se află”.

Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a admis că trebuie să se facă „o muncă de convingere” pentru ca refugiații să accepte să plece într-o altă țară.

La Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI) din data de 22 septembrie s-a decis, prin majoritate calificată, ca 160.000 de refugiați aflați în taberele din Grecia și Italia să fie redistribuiți printr-un sistem de cote obligatorii în statele blocului comunitar în următorii doi ani.

Însă până în prezent numai 159 de migranți au fost redistribuiți și numai 14 state membre ale UE au anunțat că au locuri disponibile pentru transferul imediat al unor migranți, numărul total al acestor locuri libere fiind de 3.216.

Deși implementarea sistemului cotelor obligatorii de refugiați se dovedește a fi dificilă, unii responsabili europeni, în special cancelarul german, Angela Merkel, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, insistă ca la nivelul Uniunii Europene să fie instituit un mecanism de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranților extracomunitari care vor veni de acum înainte în UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.