Comisia Europeană sancţionează ţara noastră

Comisia Europeană (CE) a decis vineri să trimită România, Grecia şi Luxemburg în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru netranspunerea în legislaţiile naţionale a Directivei privind spaţiul feroviar unic european, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

Comisia va solicita Curţii de Justiţie să impună României, Greciei şi Luxemburgului plata unei penalităţi zilnice până când directiva este transpusă în totalitate în legislaţia naţională, informează Agerpres. Comisia propune penalităţi zilnice de 30.310,80 euro pentru Grecia, de 8.710,00 euro pentru Luxemburg şi de 29.091,40 euro pentru ţara noastră.

Directiva 2012/34/UE privind spaţiul feroviar unic european urmăreşte să consolideze rolul organismelor de reglementare naţionale în domeniul feroviar, în special în ceea ce priveşte competenţa acestora în cazul instalaţiilor feroviare, cum ar fi terminalele şi staţiile. Ea impune statelor membre sa îşi bazeze relaţiile cu administratorii de infrastructură pe contracte multianuale care stabilesc obligaţii reciproce în ceea ce priveşte structura de plată şi calitatea serviciilor de infrastructură care trebuie furnizate întreprinderilor feroviare. De asemenea, această directivă cuprinde cerinţe privind transparenţa financiară, astfel încât întreprinderile feroviare şi administratorii de infrastructură să păstreze şi să publice conturi separate şi să controleze fluxurile financiare.

Statele membre au avut obligaţia de a asigura intrarea în vigoare a măsurilor necesare pentru a se conforma directivei până la 16 iunie 2015. Întrucât Grecia, Luxemburgul şi România nu au făcut acest lucru, Comisia a adresat acestor state membre o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2015, urmată de un aviz motivat în februarie 2016. Dat fiind că măsurile naţionale de transpunere nu au fost încă adoptate, Comisia a decis să trimită aceste state membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este liberă să stabilească penalităţile care urmează să fie impuse în valoarea şi în forma pe care Curtea le consideră adecvate pentru a determina statul membru să înceteze neexecutarea obligaţiilor care decurg din directivă, însă Curtea nu poate depăşi valoarea specificată de Comisie.

Ministerul Transporturilora anunţat, într-un comunicat de presă, că proiectul privind instituirea spaţiului feroviar unic european va fi aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Proiectul de lege care transpune în legislaţia naţională Directiva 34/2012 a UE referitoare la instituirea spaţiului feroviar unic european este finalizat şi va intra, spre aprobare, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, se arată în document.

Potrivit reprezentanţilor MT, după aprobarea proiectului de lege de către Executiv, va fi trimis către Parlament, astfel încât până la finalul lunii octombrie legea să fie adoptată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.