Răsturnare de situație în cazul Şova

Comisia juridică a Senatului a votat, miercuri, o propunere a PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul lui Dan Şova să fie reluată, punctul de vedere al comisiei fiind înaintat Biroului Permanent.

UPDATE Biroul Permanent al Senatului susține însă că de fapt Comisia juridică nu a adoptat nicio decizie validă, cerând acesteia să emită un proiect de hotărâre până marți. Dacă acesta nu va fi elaborat la timp, decizia se va lua în plen.

Comisia Juridică a transmis și punctul de vedere al PNL, care dorea reinterpretarea votului, și cel al PSD, prezentat de Ioan Chelaru, care dorea reluarea întregii proceduri de vot, acesta din urmă având câștig de cauză, însă nu a întrunit cvorumul necesar.

”În legătură cu solicitarea de către Biroul permanent Comisiei juridice a unui punct de vedere legat de decizia Curții Constituționale în cazul Șova. Am primit un punct de vedere. Din nefericire acest punct de vedere a avut două propuneri, niciuna neîntrunind numărul de voturi necesare pentru a fi adoptat. Acest punct de vedere nu a fost validat în Comisia juridică. Biroul permanent a decis cu 9 voturi „pentru” și 4 ”împotrivă” ca până marți, la reluarea activității Senatului, Comisia juridică să se întrunească și să elaboreze o hotărâre cu privire la ce trebuie făcut, hotărâre care să fie supusă plenului. Dacă marți, când reluăm ședința, decizia Comisiei juridice nu e adoptată în condiții regulamentare, conform procedurilor, decizia va fi luată în plen”, a declarat Cristian Dumitrescu, vicepreședinte al Senatului.

Întrebat la rândul său despre cazul Șova, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Comisia juridică ia decizii cu majoritatea membrilor, nu au avut însă cvorumul pentru luarea unei decizii şi, ca atare, Biroul permanent a hotărât să solicite Comisiei juridice să întocmească un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului Senatului. Senatul este în final suveran să ia decizii chiar şi în cazul în care Comisia juridică va fi în incapacitatea de a lua o decizie, presupunând că niciuna dintre variantele discutate nu vor întruni majoritatea”.

„Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate să o accepte sau poate să o respingă. Dacă în comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci, în plen, încep discuțiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalți senatori și se supun acelea la vot. (…) (Săptămâna viitoare am putea avea — n.r.) un vot în plenul Senatului privitor la cererea de încuviințare și o hotărâre a Senatului în acest sens, dacă se hotărăște în acest fel — să se facă din nou vot și hotărâre — sau se hotărăște, tot de către plen, cealaltă variantă să se adopte numai o hotărâre”, a mai spus Tăriceanu.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a propus miercuri la Comisia Juridică ca în cazul Şova punctul de vedere al Comisiei să fie „resupunerea cererii Parchetului la vot împreună cu un proiect de hotărâre”.

Propunerea a fost aprobată cu patru voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi o abţinere.

Opoziția a fost nemulțumită și spune că se încearcă tergiversarea cazului, în condițiile în care întreaga procedură trebuie reluată de la capăt, inclusiv audierea lui Șova la comisia juridică, votul urmând să fie reluat, de asemenea, în plen.

Dan Șova este urmărit penal, fiind acuzat că a încheiat trei contracte de asistenţă juridică încheiate cu termocentralele Turceni şi Rovinari, pe vremea când fostul ministru al marilor proiecte avea firmă de avocatură. Potrivit procurorilor, societăţile de stat ar fi fost păgubite cu peste trei milioane de lei.

Plenul Senatului a respins pe 25 martie cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova.

Curtea Constituțională a decis, pe 6 mai, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD Dan Șova este neconstituțională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.