Ce spune Comisia pentru apărare din Senat despre legea care a stârnit revoltă

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat afirmă într-un comunicat transmis sâmbătă că adoptarea proiectului de lege privind securitatea cibernetică a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în fața amenințărilor cibernetice, care pot afecta securitatea națională, nicidecum împotriva limitării libertăților individuale și a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție.

„Proiectul de lege nr. 580/ 2014 privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile legii se aplică „persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice (precum companiile de telefonie mobilă – nr.)”, se arată în comunicatul comisiei.

Potrivit Comisiei, textul de lege definește infrastructurile cibernetice drept „infrastructuri din domeniul tehnologiei, informației și comunicații, constând în sisteme informatice, aplicații aferente, rețele și servicii de comunicații electronice”.

„Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activității posesorilor individuali de computere”, precizează comisia.

Comisia mai precizează că art. 17, „care a generat un interes aparte și interpretări eronate”, se referă la responsabilitățile pe care le au deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecție necesar împotriva atacurilor cibernetice.

„Acești deținători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes național, iar această lege îi obligă, practic, să protejeze aceste informații și să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securității cibernetice”, susține comisia.

Senatul a adoptat vineri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC).

Serviciile secrete, dar şi Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, ORNISS, CERT-RO şi ANCOM pot avea acces la datele deţinute de furnizorii de servicii de internet şi telefonie doar în baza unei „solicitări motivate”, și nu în baza unui mandat de la judecător, conform legii în cauză. Legea elimină astfel necesitatea unui mandat judecătoresc pe care în prezent aceste instituţii trebuie să îl obţină pentru a avea acces la datele oricărui sistem informatic.

Legea a fost iniţiată de Guvern şi adoptată tacit de CameraDeputaţilor, în urmă cu trei luni.

Proiectul a stârnit revoltă. Pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină în care este anunțat un protest duminică la Cluj îndreptat împotriva aceste legi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.