Comisia pentru mediu a majorat pedepsele pentru braconaj

Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, condusă de Remus Borza, a decis majorarea pedepselor pentru braconaj astfel încât persoanele găsite vinovate de această infracțiune să facă închisoare de la 3 la 7 ani, față de 6 luni la 3 ani cum stipulează legea în prezent. În plus, se interzicere dreptul de a pescui o perioada cuprinsă între 1 an şi 3 ani. În şedinţa de pe 9 mai,Comisia a dezbătut 5 proiecte de legi şi propuneri legislative privind modificarea şi completarea OUG 23/2008 care reglementează pescuitul şi acvacultură. Aceste propuneri vizează, pe de-o parte transpunerea în legislaţia internă a Regulamentului nr. 1380/2013 al Parlamentului şi Consiliului European care stabileşte nouă politică comună în domeniul pescuitului la nivel comunitar şi pe de altă parte creşterea gradului de absorbţie a Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2010-2020, întărirea rolului administrativ al Agenţiei pentru Pescuit şi Acvacultură şi clarificarea regimului juridic al terenurilor preluate de la Agenţia Domeniilor Statutului, crearea cadrului juridic intern pentru finalizarea şi concesionarea terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole.

Unul din obiectivele politicii comune europene pentru conservarea stocurilor de peste din perioada 2015-2020 este de a adopta o abordare prudenţă care recunoaşte impactul activitatiilor umane asupra tuturor componentelor ecosistemului şi a mediului acvatic fragil şi stabilirea unor limite sustenabile de captura care să asigure continuitatea capturilor de peste pe termen lung. Plecând de la un astfel de deziderat, Comisia pentru mediu a respins proiectul de lege care legaliza, în limita a maxim 10% din captura, pescuitul comercial pe râurile interioare, pe Dunăre, în Lunca şi Delta Dunării reţinerea la bord, transbordarea, descărcarea şi comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minimă legală.

Comisia a modificat art. 62, lit a) din OUG 23/2008, în sensul de a permite pescuitul comercial al peştelui sub dimensiunea minimă legală, reţinerea la bord, transbordarea, descărcarea şi comercializarea resurselor acvatice vii dacă reprezintă maxim 5% din captura, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagră.

Comisia a respins propunerea legislativă privind suspendarea activităţii de pescuit pe râurile interioare pentru o perioada limitată de timp în vederea regenerării resurselor acvatice vii. „Plecând de la o realitate incontestabilă privind diminuarea fondului piscicol atât pe râurile interioare, cât şi pe Dunăre, Lunca şi Delta Dunării, precum şi la Marea Neagră că efect al braconajului, existenţa multor specii de peşti fiind periclitată, în special sturionii de pe Dunăre şi Delta, Comisia a hotărât modificarea art. 65, lit.a) în sensul înăspririi regimului sanctionator pentru fapte ce constau în pescuitul electiric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, precum şi folosirea armelor de foc în scopul omorârii peştilor sau altor vieţuitoare acvatice. Dacă pe actuală reglementare aceste fapte reprezintă infracţiuni şi se sancţionează cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani, în nouă redactare pedepsele au fost majorate de la 3 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsă între 1 an şi 3 ani. Facem apel la toate instituţiile şi organele statului cu atribuţii de control să ia măsuri în ceea ce priveşte sancţionarea mai fermă şi combaterea acestui flagel care constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa exploatării durabile a resurselor acvatice vii şi a biodiversităţii” a declarat Remus Borza.

În aceeaşi şedinţa, Comisia a adoptat şi OUG 85/2016 privind modificarea şi completarea OUG 23/2008 cu amendamente proprii şi preluate de membrii comisiei de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Ministerul Afacerilor Interne şi Patronatul Peştelui din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.