Comoara interceptărilor

CCR a interzis practica neconstituțională a interceptărilor făcute de SRI pentru dosarele de corupție, iar DNA a primit propriile capacități tehnice de interceptare. Aceste evenimente aveau loc pe vremea generalului Coldea și a binomului SRI-DNA. Epoca aceea părea a se fi încheiat. Aș! Ce’s copil? Recent, a ieșit la iveală o adresă către DNA, prin care SRI îi cere fratelui său de Binom să-i transfere toate interceptările pe care le face în cazurile de corupție.

Încălcarea legii merge înainte. SRI nu are liniște dacă nu pune mâna pe comoara informațiilor din acele interceptări. Comisia parlamentară de control al activităților SRI s-a luat cu mîinile de cap: „Aoleu, ăștia chiar nu vor să intre în legalitate!“.
Cazul este unul terminus. Dacă șefa DNA a aprobat aceste transferuri de informații, Codruța Kovesi este terminată. Nu se știe, azi, dacă nu cumva Hellvig, directorul SRI, a fost complice la această prelungire supercinică a ilegalităților Binomului. Focul acestui incendiu mediatic care mocnește ar putea ajunge până la președintele țării (deși CSAT-ul nu pare a fi fost implicat). Implicarea lui are a deveni efectivă, dacă se va afla că noul director al SRI este la fel de „legalist“ precum vechiul director.

Va putea suporta Iohannis să fie comparat cu abuzivul Băsescu în următoarea campanie electorală sau îl va sacrifica pe directorul SRI, alături de șefa DNA? Nu cumva chiar asta urmărește președintele, să sacrifice două „regine“, chiar înaintea acelei campanii, cu scopul de a-și face un steag impresionant pentru cel de-al doilea mandat al său?

Din păcate, Comisia SRI nu va putea face propria sa anchetă în interiorul serviciului, pentru a vedea dacă transferurile de informații de la DNA au continuat (sau nu) și după căderea generalului Coldea. Această Comisie este obligată să creadă niște declarații date de către șefii SRI. Dar ceva-ceva poate face și ea: Să sesizeze CSM cu ilegalitatea acelor transferuri de informații pe care șefa DNA a acceptat să le facă spre SRI. Asemenea încălcări de lege nu apar în Codul Penal, dar n-au cum să rămână nepedepsite de CSM (dacă CSM nu este o secție a DNA sau a SRI).

Un președinte al Comisiei SRI zice că se poate ajunge la plângere penală adresată Parchetului General. Și uite-așa, am dat din nou peste Triunghiul Bermudelor din Marea Binomului: CSM-Parchet General-Comisia SRI. Orice ar face acest trinom din țara Binomului, totul se scufundă și dispare sub ape. Cum se cheamă, oare, un stat care nu poate înfrânge fărădelegea unor instituții precum SRI și DNA?
Unii spun că se cheamă stat polițienesc. Alții zic că stat eșuat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.