Companiile de telefonie mobilă, arse la buzunar

Companiile Vodafone, Orange și Telekom au fost amendate de către ANCOM pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire cu semnal în localități rurale.

Vodafone a fost amendată cu 720.000 de lei, Orange cu 120.000 de lei, iar Telekom cu 60.000 de lei.

“Autoritatea Națională pentru Administrate și Reglementare în Comunicații a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone și Telekom pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012“, a precizat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat într-un comunicat.

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate. Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Începând cu data de 6 aprilie, Autoritatea a desfășurat o campanie de verificarea modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătățite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităţilor rurale precizate în licențele primite, iar în urma controalelor, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.

În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei.

Cei trei furnizori de comunicații electronice sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.