×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 26 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Comportament provocator al oamenilor legii
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste. Multe reacții față de această instituție au fost descurajate din motive de-a dreptul ilare, în spiritul statului antidemocratic. Una dintre opinii ar fi posibila afectare a siguranței publice și încurajarea indirectă a mediului infracțional.

Derapajele instituționale într-un stat democratic trebuie sancționate de oriunde ar veni, cu atât mai mult când aparțin instituțiilor de forță. De ce ar fi polițistul din stradă deasupra unui cetățean și chiar mult mai imun la sancționarea faptelor sale incorecte decât șeful statului ? Pentru că aici s-a ajuns. Autoritatea unor instituții total incontrolabile acum poate fi sursa unor abuzuri greu și imposibil de descâlcit. Dacă în statul polițienesc comunist existau totuși niște responsabili, administrativ și politic, care puteau într-o oarecare măsură să blocheze abuzul, în acest moment nimeni nu mai poate face acest lucru în situații limită. Instituțiile abuzive se prevalează demagogic de justiție, însă justiția românească reprezintă un mecanism greoi și subiectiv în cauze urgente, fiind inconsecventă în monitorizarea sistemului pe care ea însăși îl reprezintă.

Poliția rutieră revine la metodologiile sale care nu cer nici efort, nici profesionalism, abandonând misiunea sa complexă asupra standardelor rutiere. Din autoritate a statului cu atribuții în garantarea siguranței rutiere, această instituție se află implicată în veritabile scandaluri copiind la indigo mediul infracțional. Ajunsă în situația de a face față unor confruntări corp la corp, cu invocarea modelului american de imbilizare a infractorilor, apare tot mai limpede că românii se află în fața unei instituții cu probleme. Cele mai recente cazuri, în care cazuistica este formată din pasageri, nu din conducători auto, constituie un probatoriu scandalos în defavoarea oamenilor legii. Ambietată de rudimentara presă de scandal, atragând în conflicte stradale persoane cu o responsabilitate alterată, poliția rutieră este ea însăși în situația politicianului care considera că instituțiile trebuie să îi știe de frică din motive nu tocmai legale. Mobilizarea unor întregi detașamente de poliție pentru dovedirea presupuselor infracțiuni ale oamenilor politici ieșind de la restaurante, pentru a dovedi în fapt nimic, arată că întreaga conducere a poliției rutiere trebuie înlocuită cu profesioniști. Serviciile acestei instituții vor trebui racordate la un profil neutru și cu aplicare strictă la ridicarea confortului rutier.

Rolul poliției rutiere nu este acela de a șicana participanții la trafic și nici de a se erija în justiție, așa cum vedem în unele cazuri. Rețeaua rutieră a României este un pericol nu numai dacă ne referim la starea infrastructurii. Lipsesc semne rutiere adecvate condițiilor de trafic și topografiei și agenții în stradă pentru a sprijini participanții la trafic. Lipsesc cu desăvârșire, conform stării de fapt în teren, observatorii care să monitorizeze deficiențele, iar aceștia nu pot fi decât angajați ai poliției rutiere. Faptul că poliția rutieră dă zeci de mii de amenzi, ridică mii de permise nu indică în niciun fel aportul său la siguranța circulației. Cu toate aceste măsuri în majoritatea lor probabil necesare, justificate, lipsurile instituției în sine nu pot fi acoperite astfel.

Dacă străbate cineva cu autoturismul Europa nu va vedea mai mult de maxim 3 polițiști rutieri și nici atât. Riscul de-a fi tras pe dreapta de către oamenii legii din România, uneori pentru fapte fără gravitate sau chiar imaginare, conform multor hotărâri ale instanțelor, este foarte mare doar pe câteva zeci de km. Așa cum în multe instituții din România va trebui făcută curățenie, și poliția rutieră va trebui supusă acestor proceduri. Instituțiile supradimensionate sunt puse să-și rezolve problemele bugetare prin escrocare publică, prin amenzi si măsuri excesive.

Siguranța rutieră are nevoie de o cu totul altă manieră de administrare și legislație, de un alt comportament al poliției. Strensul cotidian generat de către o infrastructură în avarie este amplificat de agenții de stradă stând după colțuri ca niște răufăcători. Infracțiunile rutiere au alte cauze pe care scandalurile din ultima vreme le pun în paranteze cu instituția poliției și activitatea ei deficitară.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017
4685
 | 70
 | 33
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Themis
0
@Edward. Totul e explicabil. După ce 20 de ani justiția românească (includ poliția procurorii și judecătorii) sa îmbogățit împărțind marile furăciuni cu mari hoți și criminali trezirea unei părți din justiție la datoria ei(și dacă e la nivelul procesului lui Ceaușescu ) e aplaudată și de poporul care părea inert. Eu nu am datele dosarele lu' Năstase, Voiculescu, Cocoș, Popoviciul sau Udrea-Băsescu înaintea ochilor și dacă Ie-aș avea nu sunt pregătit să le interpretez.(studi) Dar așa ca orice cioban sau țaran numai o țâră deschis la minte mă întreb cum au făcut ăștia să se îmbogățească la un mod unde un om de afaceri din restul lumi ajunge numai după câteva generați dacă nu e Steve Jobs ori alții ca lui care au creat ceva pt lume cu munca (acțiunile) lor. Am și o expicație care e numai a mea (personală). EPIGONII sistemului comunist au primit liber a fura de la Iliescu, interesul nu a fost ,,propășirea" României ci păstrarea averi și a puteri în mâinile comuniștilor sau apropiaților lor. Eu care nu am fost comunist dar am suferit pt că proștii familiei au fost( au fost mici și au rămas di cauza credinței lor în Iliescu la un nivel la care un Pașă turc sau un Grof ungur nu și-ar fi permis săi pună azi) mă întreb sincer, spre interesul cui merge ROMÂNIA ? nu pot nici urâ dar nici iubi. Pt a putea trăi împreună avem nevoie de stat de drept. Asta numai dacă vreți ca toți Românii să tragă plugul țări pe același brazdă în aceiași direcție.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Tara a fost distrusa dupa 30.dec.1947 ELITELE ROMANESTI au fost asasinate exterminate de serviciile secrete ale fostei URSS in cardasie cu analfabetii satelor si oraselor care au fost promovati in toate sferele socieetatii romanesti inclusiv in zona '' oamenilor legii '', dupa dec.'89 ( dupa lovitura de stat data tot de fosta URSS... !) ELITELE care se mai refacusera in perioada '65-'89 au fost inlaturati de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman care prin montarea democratiei originale in sos slinos de capitalism de cumetrie au adus in sferele decizei in societatea romaneasca garagargii si marionete care au inceput acum 28 de ani sa faca mega hotii si mega banditisme economice care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala ! Avem azi in tara asta amarata un comportament provocator nu numai din partea oamenilor legii avem un comportament provocator din partea tuturor care decid ceva in tara asta , '' ghinion '' cum ar spune sotul doamnei Carmen ! Chiar daca ma repet: toate relele din tara asta se datoreaza amestecului in treburile noastre interne, dupa dec.'89 ale: rusilor, '' colegilor americani'', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, germanii, in scop clar jefuirea in dispret pentru mediu a bogatiilor solului si subsolului precum, in coloniile din Africa si America de Sud in contrast cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! P.S.- ne-am apucat de importuri de armament unde sunt CONTRAPARTIDELE, conform uzante in domeniu de circa 80% din valoarea importurilor de contracte in industria de aparare a ROMANIEI ( atat cat mai este !) ??? UNDE SUNT CONTRAPARTIDELE LA MILIARDELE DE DOLARI IMPORTURI DE ARMAMAENT DIN SUA si din alte tari ... ???
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Tara a fost distrusa dupa 30.dec.1947 ELITELE ROMANESTI au fost asasinate exterminate de serviciile secrete ale fostei URSS in cardasie cu analfabetii satelor si oraselor care au fost promovati in toate sferele socieetatii romanesti inclusiv in zona '' oamenilor legii '', dupa dec.'89 ( dupa lovitura de stat data tot de fosta URSS... !) ELITELE care se mai refacusera in perioada '65-'89 au fost inlaturati de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman care prin montarea democratiei originale in sos slinos de capitalism de cumetrie au adus in sferele decizei in societatea romaneasca garagargii si marionete care au inceput acum 28 de ani sa faca mega hotii si mega banditisme economice care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala ! Avem azi in tara asta amarata un comportament provocator nu numai din partea oamenilor legii avem un comportament provocator din partea tuturor care decid ceva in tara asta , '' ghinion '' cum ar spune sotul doamnei Carmen ! Chiar daca ma repet: toate relele din tara asta se datoreaza amestecului in treburile noastre interne, dupa dec.'89 ale: rusilor, '' colegilor americani'', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, germanii, in scop clar jefuirea in dispret pentru mediu a bogatiilor solului si subsolului precum, in coloniile din Africa si America de Sud in contrast cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! P.S.- ne-am apucat de importuri de armament unde sunt CONTRAPARTIDELE, conform uzante in domeniu de circa 80% din valoarea importurilor de contracte in industria de aparare a ROMANIEI ( atat cat mai este !) ??? UNDE SUNT CONTRAPARTIDELE LA MILIARDELE DE DOLARI IMPORTURI DE ARMAMAENT DIN SUA si din alte tari ... ???
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
CORECT ARTICOLUL CU O OBS SA NU DAI IN POLITIST CA O PATESTI CA BOUREANU DESII REACTIA LUI IN SUA ERA IMPOSCAREA AIA NU DISCUTA DAR SI POLITIA GRESESTE MASIV LA NOI SAU TE OPRESTE UNEORI PENTRU NIMIC DAR ASTA E ASA E DEOCAMDATA TOT SE V A SCHIMBA DUPA COMPORTAMENTUL SI LIMBAJUL CELOR DIN UE SAU SUA CANADA AUSTRALIA ALTFEL VOR AVEA SI EI NUMAI PROCESE DE INDURAT SI NEAPARAT PUSE CAMERE VIDEO PE MASINILE POLITIEI SA CONSTITUIE DUPA INCIDENTE PROBE PRO SAU CONTRA POLITIEI DAR ASTA DUREAZA VA FELICIT DOMNULE PENTRU ARTICOL
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
gica
0
ca sunt politisti,cadre medicale,functionari in institutiile statului,etc platiti din banii nostri nu uitati un lucru cand sunteti acasa,in familie,acestia sunt dintre-ai nostri.Cati dintre voi stiindu-le metehnele le-ati batut obrazul,cati v-ati folosit de pozitia lor?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Politia sa fie Politie
-2
Un medic, profesor doctor, mi-a pove ca la un moment fiind amendat i-a spus la final politistului: poate miine vii tu la cabinetul meu! Alta: intr-o tara UE un politist mi-a aratat tocul pistolului pt ca nu am oprit regulamentar la semnalul lui adica la un metru in fata lui! (Am oprit in lateralul lui pt a da actele pe geam)Alta : tot pe sosea UE am vazut haite de 4-6 politisti in jurul unei masini oprite.Daca comentai te puteau lua pe sus cu tot cu masina.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Melos Negros
+4
Chiar nu vedeți că noua ministreasă a lui Dragnea o dat ordin pe unitate?! Adică: hăituiți-i ca pe hoții de cai, ardeți-i, dați cu ei de pământ până nu mai suflă!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Ion
+10
Poliția rutieră are multe carențe, dar cu cine vreți să ne opunem mârlăniei și abuzurilor care se petrec pe drumurile țării? Cine nu s-a confruntat cu pericole din cauza condusului agresiv al altora? Cine nu respiră ușurat când vede un echipaj al poliției că-i pune la punct pe mitocanii șoselelor? Rău cu rău, dar mai rău fără rău!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
radu @ Ion
+15
Problema e ca politia nu-i sanctioneaza pe cei care conduc agresiv , decat rareori!De regula, stau cu radarul „la furat” sau „la vanatoare” la linia continua ori la trecerile de pietoni.In mod intentionat pun restrictii de viteza acolo unde nu e cazul ca pe urma sa aiba „clienti”!In general, in Romania , militienii si securistii au scapat de orice control.Pe vremea lui Ăl Bătrân se mei temeu de Partid, acum ii doare la basca!Nici macar justitia nu ii condamna cu executare cand sunt prinsi cu spaga!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Csalas
+25
Lucrul cel mai rau este acela ca multi din politistii nostrii au ajuns " frati" cu interlopii si dusmanii oamenilor ce au nevoie de ajutorul lor. In satele romanesti se intampla ca hotii de animale si nu numai, stiuti de intreaga comunitate, nu sunt " vazuti" de politisti. Cred ca ar trebui umblat la lege astfel incat " organul" ce pactizeaza cu interlopul sa fie sanctionat automat cu excluderea din sistem si interzicerea reangajarii sale. Dar cei ce se ocupa cu culegerea de informatii cunosc foarte bine situatia, in schimb actiunile de curatenie se lasa asteptate. De ce oare ? Nu cumva doi si-un sfert a fost desfiintat tocmai pentru a scapa de supravegherea apasatoare asupra lui...Garcea ? Ori, informatia este buna daca este folosita ulterior ca element de presiune in alte scopuri ?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Horus
+24
Ma intreb de unde au avut guvernantii (de ieri si de azi ai Romaniei )atat curaj si o lipsa elementara de caracter si echitate sociala incat sa puna pe piciaore sisteme de casta :pensii speciale,salarizare peste norma economica,beneficii tip spitale cu circuit inchis,case de vacanta cu circuit inchis, toate avantaje nemeritate ale institutiilor de forta in stil bolsevic,in sfidarea banului public si al principiilor democratiei!Fatalaii politici de care avem si am avut parte,ar trebui sa plateasca cumva abaterea de la principiile democratiei si ale dreptatii sociale!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 56 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 25 minute
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 15 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 17 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 5 minute