×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 07:42
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
O bucurie pe lîngă Câmpina
Comuna Brebu contra C.T. Popescu
Centrul comunei Brebu
Centrul comunei Brebu

La Târgul de carte de la Brașov, Cristian Tudor Popescu își lansa una dintre capodoperele sale chinuit-literare. Și pentru a șoca, povestea auditoriului cît de important este ratingul pentru dînsul (după cum observați, vorbea despre el ca vedetă TV, nu despre biata sa literatură). Iată scena povestită de primarul din Brebu, Adrian Gheorghe Ungureanu:

„Zicea că pe el îl interesează ratingul unei emisiuni. Și că o dată, în timp ce vorbea cu ambasadorul României din Germania (Emil Hurezeanu – n.n.), și-a dat seama că îi scade ratingul emisiunii, i-a închis telefonul și a abordat un alt subiect, ca să nu-i scadă. Eu eram la Tîrgul de carte pentru a distribui niște pliante și vederi cu comuna Brebu și l-am ascultat și m-am gîndit că n-ar fi rău să-i cer un autograf pe cartea lui și, cu prilejul ăsta, să-i ofer albumul nostru cu Brebu și cele cîteva materiale de promovare. De unde să știu eu cu cine am de-a face și ce-i în mintea lui!?“.

Așa a început scandalul. Marele paznic al corupției și al dreptății din 1 Mai și Chibrit a socotit că este momentul să presteze în apărarea moralității și legalității și să avertizeze DNA-ul că la Brebu s-a produs ceva dubios, o carte care semănă cu „Eterna și fascinanta Românie“ (o afacere Costea – Hrebenciuc de prin anii 2000). Probabil că scriitorul-comentator de tenis și film a rămas cu spaima că „Eterna și fascinanta Românie“ i-ar putea cădea pe un picior și l-ar putea scoate de pe terenul de tenis. Altfel, de ce să explodeze la un album îngrijit despre Brebu, de dimensiuni rezonabile, produs mai ales pentru oficialii și oaspeții mai de vază care ajung prin comună? Brebu este înfrățit cu o localitate poloneză, Jablonka, și se află în relații strînse cu cîteva localități din Franța și Ungaria.

Primăria comunei Brebu

O fi ceva corupție, se va fi gîndit vigilentul Popescu, fără să știe cît s-a muncit și cît s-a plătit pe respectivul pachet. Pentru a-l liniști, trebuie să-i transmitem că albumul cartonat dedicat comunei Brebu, împreună cu un DVD în 500 de exemplare, cu o broșură de 80 de pagini (tot în niște sute de exemplare), cu 1.000 de pliante și 200 de stick-uri de 8GB cu filmul despre comună (100 în limba engleză) au costat cam cît primea în vremurile bune CT Popescu pe patru-cinci apariții dintr-o lună și jumătate de isterie televizată.

Știind că CTP-ul mai bate cîmpii, am dat niște telefoane. Toată isteria tipică CT Popescu a dus pînă la urmă la ideea deplasării unei echipe de la Cotidianul. Fără invitație, fără contract, fără pomeni!? Ce-i cu Brebu cel promovat la Tîrgul de carte și muzică de la Brașov? Cine-i primarul luat în șuturi de CTP? Ce se întîmplă și cum se trăiește în comuna în care se află o biserică ctitorită de Neagoe Basarab, unde au pictat Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, pe unde au trecut Alexandru Vlahuță și Nicolae Iorga și mulți alții și unde familia Davila l-a adus pe însuși Carol I? Pe la Brebu a ajuns și Constantin Brâncuși spre a vedea trovanții ­strînși de preotul Vasile Nicolau.

Pietriceaua

Brebu – o bucurie românească

Nu puteam avea parte de o bucurie mai mare! O zi magică de primăvară, cu scoruși înfloriți, cu oameni prin grădini și prin livezi, cu parcul copleșit de pomi încărcați de flori, cu magazine deschise și cu copii gălăgioși prin curtea școlii. De cum urci umărul de deal de lîngă Telega, intri într-o localitate tăiată în linie dreaptă de o uliță (ca o stradă de oraș) lungă și bibilită ca de o mînă de ceasornicar. Perla comunei este centrul, o piață largă, cu o livadă în mijloc, cu Mînăstirea lui Neagoe Basarab înconjurată de zidurile vechi, cu centrul cultural, biblioteca, școala, primăria și cîteva magazine. În livada din centru, cu iarba tunsă frumos, se află expuși trovanții adunați de pe Valea Doftanei de preotul Vasile Nicolau prin anii 1925-1930. Seamănă cu o expoziție a unui precursor Brâncuși. O adevărată bijuterie. Zici că ești în centrul aranjat al unui orășel submontan din Franța sau Elveția.

Doi oameni au influențat mult viața și înfățișarea comunei Brebu. Unul a fost preotul Vasile Nicolau, despre care puteți citi în aceste pagini, iar celălalt, primarul Adrian Gheorghe Ungureanu, cel bălăcărit de motopompa de isterie.

Primarul Adrian Gheorghe Ungureanu

Primarul Ungureanu nu face parte dintre „nemuritorii“ comunelor românești. Este abia la al doilea mandat. Este inginer și a lucrat în armată, la conducerea unui regiment de Transmisiuni, la Râșnov. De acolo a rămas cu puterea de a organiza. Și în cei 6 ani a schimbat centrul comunei, pînă atunci un tăpșan bun pentru fotbal și gîște, a ridicat centrul cultural, a introdus fibră optică și televiziune prin cablu, a dus Internetul pînă în vîrful muntelui, spre ultimele case ale satului Pietriceaua, a amenajat lacul și este pe cale să încheie asfaltarea drumurilor din cele patru sate. Brebu are cîteva tîrguri și sărbători anuale, cu un festival al dulceții și cu o sărbătoare de iarnă, iordănitul, și se laudă cu un ansamblu coral și cu un grup folcloric.

Cînd am ajuns la Brebu, toți funcționarii primăriei sortau haine și jucării drept cadouri pentru copiii din familiile sărace. Toată lumea din Brebu este conectată la rețea de apă cu o stație modernă și toți brebenii își pot plăti taxele de pe calculator, Brebu fiind între puținele comune, dacă nu singura din țară, conectate la ghișeul.ro. Poate că aceste lucruri pot ajuta cititorul să-și imagineze cum arată Brebu, unde sătenii care pierd vremea pe la TV îl înjură pe CT Popescu de mama focului.

Pentru cei care n-au fost la Brebu, trebuie spus un lucru. Comuna aceasta prin care au poposit oameni de seamă ai României este o bucurie. Arată ca în visele noastre optimiste despre țară. Îngrijită, curată, cu case puse la punct, cu oameni care își văd de treabă și cu un primar care strînge în jurul său aproape toți locuitorii harnici.

După ce petreci cîteva ore la Brebu, unul dintre peisajele cele mai frumoase din România, te colindă gîndul că țara nu este chiar așa disperată cum arată prin isteriile televizate. Oamenii își văd de-ale lor și, fără să se plîngă, schimbă fața locului și se bucură de viață.

Cornel NistorescuPublicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
23895
 | 60
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Elena
0
Bravo Primarului din Bregu ! M-am gandit, eu, ca a avut ce realizari sa insire in acea carte, din moment ce a comandat-o. Cat priveste Primarita Capitalei, aveti perfecta dreptate! Toaca banii pe maruntisuri. Ce promisiuni mari facea in campanie! Ce face cu gunoiul?! O sa primim amenzi usturatoare. Ghenele de la blocurile turn , miros groaznic, sunt vechi, sparte, si pline de deseuri de 30 ani, sunt adevarate bombe microbiologice la usa omului, trebuiesc desfiintate contra unei colectari corecte a gunoiului, si ea, madam, se tine c.......! Si cate alte urgente are Bucurestiul, si, ea, madam ( ca sa nu ies din exprimarea Dv.), ce face?! Ma mir ca nu a dat si liber pe mijloacele de transport in comun , cum promitea. Doar nu da de la dansa.
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-2
PACAT A CAZUT PRIN INCREDEREA IN SINE ZICE CA E SINGUR PE LUME CA TALENT DAR IN CAZUL ASTA ESTE CU PARERE DE RAU ZERO BARAT !!!!!!
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Casargoz @ SOBOLANU
+1
exceptând aparițiile la tv. pe care oricum nu ai cum să le „pricepi ” - te întreb dacă ai citit ceva literatură scrisă de C.T.Popescu...de nu - „ciocul mic ”...
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
joenegut
+8
Ca fost elev al lui Nicolae Simache mă bucur că a mai făcut un lucru mare de care beneficiem noi toţi. Nicolae Simache pe care toţi ploieştenii şi prahovenii îi ştiu din multele realizări privind istoria zonei şi ca mare patriot local avea o teorie a limbii literare româneşti. Pentru că triunghiul Braşov, Târgovişte, Bucureşti are centrul la Ploieşti, Diaconul Coresi avea o vie la Bucov, limba literară a primelor cărţi este ce vorbită la Ploieşti!!!!
Publicat Duminică, 16 aprilie 2017
+Răspunde
Un prahovean
+12
Rog corectati: manastirea si casa domneasca au fost ridicate de Matei Basarab si terminate de Constantin Brancoveanu. Un merit deosebit in punerea lor in valoare si restaurarea lor a avut profesorul Nicolae Simache, cel cu Muzeul Ceasului din Ploiesti, care a convins Minsterul Cultelor si Conducerea de Partid pe vremea lui Gheorghiu Dej sa recupereze aceste bijuterii de arhitectura romaneasca si contramandeze demolarea manastirii.
Publicat Duminică, 16 aprilie 2017
+Răspunde
AURORA
+21
edit de CTP, s-a nascut suparat! N-am intalnit un om mai edit, care sa urasca atat de mult Romania si pe romani. Este saracul de el mancat de invidie, frustrat, fara talent, ca nu ramane nimic in urma lui.
Publicat Duminică, 16 aprilie 2017
+Răspunde
Vlad N L
+44
Contrast maxim... Intre CTP si imensa lui nesimtire, probata in n cazuri si pe care, din pacate, se straduieste (cu o fervoare si aviditate demne de cauze infinit mai bune...) sa o readuca in prim-planul public cu fiecare ocazie pe care o "prinde" de vreo trei+ decenii incoace...; si Brebu, idilic loc pur romanesc. Articolul e chiar inspirat, pacat ca CTP l-a cam stricat...
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
manea slutu'
-51
Primarul nu face altceva decat sa isi cladeasca imagine pe spatele comunei, si acum (cu articolul) si prin cearta cu CTP, aceasta cearta face bine comunei, doar ca pentru primar conteaza doar imaginea personala, daca se intampla si ceva de bine in comuna cu atat mai bine. Acest articol este facut la comanda, se pare ca dl Nistorescu are ceva legaturi cu Brebu, asa se aude, foarte bine, insa datul de comenzi nu este sanatos.
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+39
PERFECT MAESTRE IL ADMIRAM ACUM CATIVA ANI PE CTP DAR CRED CA SI A DEPASIT LIMITA SE CREDE UN ATOTSTIUTOR SI MA ABTIN CA ESTE SAMBATA DINAINTEA PASTELUI !!!!!!PASTE FERICIT SI MULTA SANATATE SI CURAJ MAESTTRE VA SALUTA CU RESPECT ACELASI SOBOLAN !!!!
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+61
CTP are doua dimensiuni:Jos comunismul si Traiasca DNA.Unui intelectual ii trebuie trei dimensiuni.Nu reuseste de atati ani sa capete dimensiunea verticala.
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Vasile S
+57
Pe acest "tovaras"nu ar trebui sa-l bage nimeni in seama, nu vreau sa folosesc cuvinte jignitoare,are numai ura in el,lasati-l sa vorbeasca doar pentru el.
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 11 ore şi 35 minute