Comunicatul DNA care pune cruce afacerii secolului

„România ultimului deceniu și jumătate s-a confruntat cu o mega-escrocherie recunoscută azi unanim drept afacerea secolului. E vorba de scandalul retrocedărilor, grație căreia o mînă de indivizi cu relații sus-puse au înșfăcat imobile, terenuri, bunuri de patrimoniu șamd, în numele adevăraților moștenitori”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro.

„Majoritatea zdrobitoare a acestora nu vor păți nimic, iar bunurile furate odată de comuniști și securiști și a doua oară de urmașii acestora, le vor rămîne veșnic în posesie, de această dată în mod ”democratic”. Iar faptele lor vor rămîne veșnic nepedepsite, după cum a explicat la un moment dat DNA, într-un comunicat care ar fi meritat mai multă atenție.

Ne amintim cu toții scandalul de anul trecut, în vară, cînd fostul bancher Lucian Isar, iubitul Alinei Gorghiu, dezvăluia un fapt șocant, anume că tăierile de venituri operate de guvernul Boc în 2010 au dus la constituirea unui fond bugetar care a mers spre despăgubirea foștilor proprietari care revendicau diverse bune confiscate în regiul comunist. Potrivit lui Isar, peste un miliard de euro merseseră către buzunarele respectivilor indivizi.

Desigur, banii în cauză fuseseră folosiți doar acolo unde nu se putuseră opera restituirile în natură, ceea ce face ca povestea retrocedărilor să fi sărit, în realitate, de cine știe cîte miliarde.

În toamna anului 2014 au izbucnit primele mari scandaluri privind retrocedările, marele public aflînd oficial mecanismul șmecheriei: un fost proprietar care revendica anumite despăgubiri era agățat de băieții deștepți care îl consiliau, îl cadoriseau cu mult mai multe proprietăți decît avea dreptul în mod normal, iar apoi îi cumpărau pe nimic drepturile litigioase. Avînd conexiuni înalte, își încasau imediat și peste rînd banii ”cuveniți” și deveneau, peste noapte, miliardari. Nu o dată, așa-zișii proprietari era inventați cap-coadă, în general fiind preferați bătrîni cu șanse mici să mai trăiască mult după obținerea bunurilor, ducînd cu ei în mormînt secretele compromițătoare.

În prezent, sunt anchetate în asemenea scandaluri cîteva figuri grele, de la Viorel Hrebenciuc la prințul Paul, dar asta e doar o picătură din totalul șmenurilor de acest tip care s-au făcut în ultimii 15 ani.
Majoritatea zdrobitoare a beneficiarilor afacerii secolului vor rămîne, cum spuneam, neatinși și cu ce au furat în posesie.

De unde știm asta?

Simplu: de la DNA.

Evident, ”zmeii” anticorupției au făcut de așa manieră încît să-și ”curețe” conștiința fix în ultimul moment, cînd nu se mai putea face nimic.

Așa se face că pe 30 ianuarie 2014, cu O ZI (s.n.) înaintea intrării în vigoare a noilor coduri penale pritocite ani de zile de Predoiu & comp., DNA a dat publicității următorul comunicat:

”Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă deosebita îngrijorare privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală la data de 1 februarie 2014, situaţie în care există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată.

Astfel, următoarele situaţii reprezintă exemple în sensul celor sus menţionate:

1. Intrarea în vigoare a noului Cod penal în forma actuală ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave.
Faptele menţionate sunt sancţionate în prezent cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar în noua reglementare vor fi pedepsite cu închisoare de la unu la 5 ani, astfel încât termenul de prescripţie a răspunderii penale se va reduce de la 15 la 5 ani.

Având în vedere că multe înşelăciuni comise în dauna statului, precum cele săvârşite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate după mulţi ani de la săvârşire, prevederea din Noul Cod penal va împiedica tragerea la răspundere a autorilor unor asemenea fapte.

Aplicarea normelor de drept penal se face în considerarea principiului legii mai favorabile, astfel încât intrarea în vigoare a textului în această formă chiar pentru o singură zi va determina încetarea procesului penal în cauze având acest obiect.

Din estimările DNA, 12 cauze aflate pe rolul instanţelor sunt în situaţia de a fi închise în cursul anului 2014, iar 23 în cursul anului 2015, ca urmare a micşorării limitelor de pedeapsă reglementate de noul cod. Totodată, în 64 de cauze aflate în curs de urmărire penală la DNA urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale din acelaşi motiv.

Totodată, persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave vor beneficia de aplicarea legii mai favorabile şi de reducerea obligatorie a pedepsei la 5 ani de închisoare”.

Comunicatul include și alte aspecte, dar ne vom opri azi strict asupra celor de mai sus.

Cu o zi, deci, înaintea intrării în vigoare a noilor coduri, DNA spune, negru pe alb, în cazul escrocheriilor ținînd de retrocedări ”Noul Cod penal va împiedica tragerea la răspundere a autorilor unor asemenea fapte”.

Instituția lui Kovesi și Morar avusese timp berechet să facă un scandal-monstru pe subiect în toți anii precedenți, dar a sunat goarna cînd nimic nu mai putea bloca intrarea codurilor în vigoare.

Iar noile coduri prevăd, după cum atrage atenția DNA, pentru cele mai multe fapte din scandalul retrocedărilor o perioadă de prescriere de cinci ani.

Altfel spus, cu toată nebunia denunțurilor, procurorii ar mai putea deschide de aici încolo dosare doar pentru fapte petrecute începînd cam de prin 2012.

Adică anul în care guvernele lui Băsescu au cedat locul PSD.

Să ne mai mire faptul că, de cînd a început hei-rup-ul anticorupției, oamenii guvernelor portocalii beneficiază de o misterioasă protecție în fața DNA?

Explicația devine simplă: dacă nu au dat pînă acum cu subsemnatul în scandalurile de corupție din mandatele Băsescu, în cazul retrocedărilor frauduloase ori ale altor asemenea fapte pedepsite ”subțire” de noul cod penal, respectivii pot dormi liniștiți.

De aici încolo, mîna lungă a legii nu îi va mai putea, oricum, atinge.

Prescrierea poate interveni, atenție, chiar și în cazul dosarelor deja deschise, dacă se tărăgănează prea mult trimiterea lor în instanță.

Coduri penale portocalii pentru fapte penale portocalii.

O poveste frumos anticipată și aranjată, să recunoaștem, de Macovei, Predoiu, Bica, Morar, Kovesi și de restul arhanghelilor anti-corupției din regimul lui Traian cel Mare.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.