Concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac

Un nou concert din seria “SoNoRo Conac” va avea loc pe 23 iulie 2013, la ora 19.30, la Conacul Udrişte-Năsturel, din Hereşti, judeţul Giurgiu.

Programul va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti şi Giacomo Puccini. Artiştii SoNoRo care vor concerta pe 23 iulie la Hereşti sunt Christian Naş (violă), Răzvan Popovici (violă), Alexandra Bobeico (vioară) şi Mood Quartet. Concertul va fi urmat de un cocktail şi de un jamsession.

Aflată la 35 km de Bucureşti, Casa de Piatră de la Hereşti este singurul monument de arhitectură civilă românească datat în secolul al XVII-lea ridicat în întregime din piatră de talie şlefuită.

„Dacă Mogoşoaia a avut norocul de a fi fost reşedinţă princiară şi de a fi fost îngrijită ca atare, soarta ctitoriei cumnatului lui Matei Basarab, marele cărturar Udrişte Năsturel (1596 – 1659), Casa de piatră de la Hereşti, a fost mai puţin îngăduitoare cu monumentul. Ajunsă în stare de ruină, Casa a fost trecută în administrarea Muzeului de Artă Populară (predecesorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român), care s-a îngrijit să o restaureze (în perioada 1965 – 1971), pentru a fi deschisă publicului în 1972. De atunci încoace, Muzeul de la Hereşti este o oază de linişte, reverie şi cultură pentru cei care vor să descopere frumuseţea în fiecare loc în care trăim”, afirma Dr. Virgil Ştefan Niţulescu, director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Cu ocazia concertului SoNoRo Conac, care va avea loc în aer liber, în curtea conacului, oaspeţii vor putea vizita şi expoziţia „Piatra şi fierul”, vernisată în septembrie, anul trecut, şi care va fi deschisă special pentru publicul concertului. Printre punctele de atracţie ale acestei expoziţii se numără atelierul de fierar de la sfârşitul secolului al XIX-lea, diferite vase cu utilitate casnică sau în practicarea unor meşteşuguri, dar şi obiecte de patrimoniu liturgic.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din Bucureşti, şi va continua până în septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării şi promovării moştenirii arhitecturale şi culturale româneşti.

Următorul concert SoNoRo Conac va avea loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni, pe 31 august 2013.

“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural – conacul – chiar dacă seria de concerte va fi găzduită şi de edificii precum castele sau biserici. Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect şi atenţie, de sprijinire şi recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României.

“SoNoNo Conac” este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.