Concerte extraordinare în ajunul Crăciunului

Recviem, de Mozart, la Ateneu, sub bagheta lui Horia Andreescu

Un concert comemorativ, dedicat aniversării a 25 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, va avea loc duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Sala mare a Ateneului Român. Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu, dirijată de Horia Andreescu, va interpreta Recviem, de Wolfgang Amadeus Mozart. Solişti vor fi Silvia Micu, Sidonia Nica, Ionuţ Popescu, Marius Boloş.

Concertul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a murit la vârsta de 35 de ani, lăsând Recviemul neterminat. Süssmayr, discipol al lui Mozart, a finalizat lucrarea Recviem pentru solişti, cor şi orchestră, KV 626.

Nu trebuie să-mi mai fie teamă de nimic. Simt în starea sănătăţii mele că sună ceasul. Sunt pregătit să mor. Am ajuns la capăt înainte de a mă fi bucurat de talentul meu. Viaţa a fost totuşi frumoasă, cariera a început sub auspicii atât de fericite. Dar nu poţi să-ţi schimbi soarta. Nimeni nu-şi fixează singur timpul vieţii. (…) Închei. Am în faţă Recviemul pe care n-am voie să îl las neterminat”, mărturisea Mozart într-o scrisoare din septembrie 1791, adresată lui Lorenzo da Ponte (Mozart, Scrisori, p.259, Editura Muzicală, Bucureşti, 1968 ). Mozart a murit pe 5 decembrie 1971 la Viena.

Havasi Symphonic Concert Show, la Sala Polivalentă

Celebrul pianist Balazs Havasi concertează la Bucureşti

Havasi, cel mai rapid pianist din lume, va reveni în concert la Bucureşti cu noua sa superproducţie – The New Havasi Symphonic Concert Show, într-un concert special de Crăciun. Invitatul special al concertului este câştigătorul Premiului Grammy, producătorul, compozitorul şi cântăreţul Lebo M., co-autor şi interpret al muzicii din The Lion King.

Spectacolul The New Havasi Symphonic Concert Show va oferi publicului o experienţă audio-vizuală de neuitat.

Superproducţia este regizată de Brian Burke, omul din spatele celor mai renumite show-uri din Las Vegas, printre care The New Day al lui Celine Dion, şi va aduce inovaţii muzicale fascinante într-un spectacol grandios cu participarea a peste 100 de artişti.

Dirijate de Péter Pejtsik, orchestra simfonică şi corul vor fi completate de 25 de solişti remarcabili. Pe lângă aceştia, vor sosi la Bucureşti artişti din China, India, Brazilia, Statele Unite şi Irlanda, pentru a prezenta cultura muzicală a diferitelor continente.

Anul trecut, producţia s-a clasat pe locul 16 în topul muzical Billboard Top 100 şi pe locul 9 în clasamentul Pollstar, publicaţie de prestigiu din domeniul muzical. Aceste realizări au plasat producţia alături de concertele unor mari staruri internaţionale precum Bon Jovi, Justin Timberlake, Depeche Mode sau Linkin Park.

Balazs Havasi, un muzician de Cartea Recordurilor

Muzica lui Havasi îi atrage atât pe amatorii tradiţionali ai muzicii clasice, cât şi pe mai puţin cunoscătorii ȋn ale “compoziţiilor grele”. Aceasta este, până la urmă, marea realizare a pianistului şi compozitorului contemporan Havasi, care readuce ȋn lumina reflectoarelor muzica clasică mixând-o ȋntr-o manieră proaspătă cu elemente de new age music (creaţiile tradiţionale ale popoarelor lumii, dar şi sunete extrase din natura neatinsă de om).

Balázs Havasi a studiat pianul la Academia de Muzică Franz Liszt şi a câştigat competiţia Yamaha Foundation of Europe, ca apoi, imediat după absolvire, să semneze un contract cu EMI.

A intrat ȋn Guinness Book of World Records când a lovit de 498 de ori aceeaşi clapă ȋn timpul premierei Havasi Symphonic Production din 2009. Ca pianist şi compozitor, a creat numeroase compoziţii pentru solo de pian, dar şi melodii de succes cu formaţia sa The Unbending Trees condusă ȋmpreună cu textierul şi vocalul Kristóf Hajós.

Balázs Havasi, câştigător a 11 discuri de platină, este cunoscut pentru versatilitatea sa, printre genurile muzicale abordate de acesta de-a lungul carierei variind de la rock până la muzică simfonică.

Fiind pasionat de muzică încă din copilărie, Havasi a reuşit să predea pianul la Conservatorul din Budapesta la doar 21 de ani, să urce pe cele mai mari scene ale Europei, dar şi să se bucure de numeroase premii câştigate în cadrul competiţiilor, atât din ţara sa, cât şi din afară.

Sud-africanul Lebohang Morake, cunoscut ca Lebo M., a devenit renumit datorită colaborării sale la bine-cunoscuta producţie animată Disney – The Lion King. A început să cânte încă de la vârsta de 9 ani şi a colaborat de-a lungul carierei sale cu numeroşi artişti precum: Quincy Jones, Hans Zimmer, Sting sau Elton John. Datorită talentului său deosebit, a lucrat la crearea coloanelor sonore a 12 filme de mare succes pentru studiouri ca Disney, Warner Bros., Paramount sau Sony Pictures, iar albumele la care a contribuit s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în intreaga lume.

Deţinator al unui Premiu Grammy şi recunoscut ca fiind Vocea Africii, cântăreţul şi compozitorul de origine africană Lebo M. va prezenta la Bucureşti The Circle of Life, o experienţă muzicală totală ce a făcut ca The Lion King să fie cel mai de succes spectacol de musical al tuturor timpurilor şi care a cucerit pentru totdeaună inimile a peste 70 de milioane de adulţi şi copii din toată lumea.

Spectacolul, care va oferi publicului o experienţă audio-vizuală de neuitat, se va desfăşura pe 20 decembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti.

Soprana Leontina Văduva lansează albumul Verdi-Wagner: Corespondenţe

Soprana Leontina Văduva

Luni, 22 decembrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea albumului recitalului Verdi-Wagner: Corespondenţe, în prezenţa cunoscutei soprane Leontina Văduva.

Anul muzical 2013 a stat sub emblema plină de forţă a doi dintre compozitorii care au redefinit genul liric: Richard Wagner şi Giuseppe Verdi: doi poli, la Nord şi la Sud de Alpi, doi compozitori vizionari, două sensiblităţi care au trasat decisiv parcursul teatrului muzical în veacul al XIX-lea. Fără excepţie, toate instituţiile muzicale ale lumii au ales să marcheze bicentenarul naşterii celor doi giganţi ai componisticii europene prin evenimente speciale. A făcut-o şi Filarmonica George Enescu, printr-o formulă de recital cu totul inedită.

În 2013, publicul a fost invitat să-i cunoască pe Wagner şi pe Verdi, dar, în egală măsură, pe Richard şi Giuseppe, prin ochii, rândurile şi filtrul spiritual al celor care le-au fost aproape ani mulţi: Cosima Wagner şi Giuseppina Strepponi. Fragmente de corespondenţă, inedite pentru publicul bucureştean, dar şi lieduri, canzone din creaţia camerală şi arii din opere – iată coloanele care au susţinut o serată guvernată de eleganţă şi excelenţă artistică.

Recital omagial Verdi-Wagner

Muzica şi proza s-au întâlnit precum cele două protagoniste care le sunt ambasadori, două prezenţe emblematice pentru artele pe care le servesc: soprana Leontina Văduva şi actriţa Medeea Marinescu. Li s-a adaugat pianistul Masakatsu Nakano şi prezentatorul Marius Constantinescu. Împreună au schiţat portrete din câteva linii, suflete din note pe portativ şi rânduri pe hârtie, în oglinzi ce au confundat voit compozitorii şi oamenii.

La un an distanţă, cu ocazia sărbătorilor Crăciunului şi Anului Nou, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură lansează pe piaţă albumul recitalului omagial Verdi-Wagner: Corespondenţe, într-o coda firească şi aşteptată a unuia dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale lui 2013, desfăşurat sub prestigioasa cupolă a Ateneului Român.

La evenimentul organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Libraria Humanitas de la Cişmigiu, în parteneriat cu Radio România şi sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, vor lua cuvântul producătorul muzical Oana Drăgulinescu, jurnalistul şi realizatorul TV Marius Constantinescu şi preşedintele Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură, Mihai Stan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.