Concerte extraordinare la Ateneu, Sala Radio şi Muzeul Şuţu

Marea învingătoare a Concursului Enescu la violoncel: Eun-Sun Hong

Laureaţii Concursului Enescu 2014 Secţiunea Violoncel au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Ovidiu Bălan, considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori de origine est-europeană.

Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun-Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel şi Orchestră de D. Şostakovici, Premiul II a fost obţinut de Tony Rymer (Statele Unite ale Americii) – Concertul în si minor pentru Violoncel şi Orchestră op.104, de A. Dvořák, iar Premiul III i-a revenit violoncelistei Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii) – Concertul pentru Violoncel şi Orchestră în mi minor op.85 de E. Elgar.

Juriul Secţiunii de Violoncel a fost format din personalităţi de primă mână la nivel internaţional: violonceliştii Lluís Claret, Marin Cazacu, Frans Helmerson şi Vladimir Malinovski.

„Unul dintre profesorii mei, pe care l-am îndrăgit foarte mult, a fost violoncelistul Radu Aldulescu”, au fost primele cuvinte pe care le-a spus pe scenă Lluís Claret, preşedintele juriului pentru Secţiunea de Violoncel. „Mă bucur că sunt aici, în această sală minunată în care Radu a cântat de multe ori”, a continuat Claret, în aplauzele publicului.

Născută la 8 ianuarie 1989, violoncelista Eun-Sun Hong a concertat alături de orchestre importante, precum: Filarmonica din Seul, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Rusia, sau Orchestra de Camera Coreană. La vârsta de doar 25 de ani, are deja în palmares Premiul II la Concursul Internaţional Ceaikovski, considerat unul dintre cele mai importante la nivel mondial.

În Semifinala de la Concursul Enescu 2014, violoncelista Eun-Sun Hong a interpretat inclusiv Sonata în fa minor (opus postum) de George Enescu.

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. Acestora li se adaugă oportunitatea pentru laureaţi de a participa la câte un master-class în cadrul Academiei de Muzică din Viena şi a Kronberg Academy, precum şi aceea de a susţine un turneu pe scenele principalelor Filarmonici din România.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt din sticlă.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Internaţional George Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Următoarea Finală din cadrul Concursului Enescu 2014 se va defăşura în 27 septembrie – Secţiunea Pian şi va marca, totodată, încheierea ediţiei din acest an a Concursului.

Cu aplauze şi ovaţii, Festivalul RadiRo continuă

Dirijorul Joshua Weilerstein

Sâmbătă, 20 septembrie, la Sala Radio, s-a deschis ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, organizat de Radio România.

Concertul de deschidere a Festivalului a fost susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, aflată în premieră pe o scenă din România, alături de doi tineri muzicieni cu o carieră internaţională în plină ascensiune: dirijorul Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Sensibilitatea şi rafinamentul interpretării, alături de remarcabila diversitate a programului – patru compozitori au ţinut capul de afiş al serii: J. Sibelius, L. van Beethoven, E. Grieg şi R. Strauss –, au fost elementele-cheie pentru a crea o „chimie” specială între orchestră şi public. Atmosfera serii a culminat cu surpriza pe care orchestra finlandeză a rezervat-o publicului Sălii Radio: interpretarea, la bisul final, a Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost fondată în 1927, la un an după înfiinţarea radiodifuziunii publice finlandeze şi este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri simfonice din ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume. În prezent, orchestra este compusă din 99 de muzicieni şi abordează repertorii diverse, de la muzică veche la prime audiţii ale unor compoziţii contemporane.

Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, cu o afinitate specială pentru orchestrele scandinave. A atras atenţia publicului internaţional atunci când a câştigat, simultan, Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul pentru Tineri Diriori, Malko, 2009. Este şi un foarte talentat violonist şi a fost primul solist străin angajat al Simon Bolivar Youth Orchestra din Venezuela.

Prima seară RadiRo l-a adus în faţa publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall şi susţine recitaluri alături de mari orchestre din SUA şi Europa. În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven. Proiectul a cunoscut un uriaş succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie şi octombrie 2013.

Pianistul Jonathan Biss

Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.

Următorul concert pe agenda Festivalului s-a desfăşurat duminică, 21 septembrie, când Orchestra Naţională Radio a urcat pe scenă sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Katarina Jovanović.

A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo aduc la Bucureşti unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri simfonice radio din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga!

Cu o istorie care se confundă cu începuturile radiodifuziunii din Cehia, fondată în 1926, Orchestra Radio din Praga va concerta luni, 22, şi marţi, 23 septembrie, la Sala Radio, într-un program maraton de muzică clasică de cea mai bună calitate!

Participarea extraordinară a Orchestrei Radio pragheze la ediţia din acest an a RadiRo oferă prilejul unic de a pune faţă în faţă, pe aceeaşi scenă, doi reputaţi muzicieni ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de doi muzicieni de mare valoare ai orchestrei pragheze: dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Jan Simon, pe 22, dirijorul Ondrej Lénard şi pianistul Horia Mihail, pe 23 septembrie. Un dialog artistic de mare fineţe pe teme de Mahler, Dvořák şi Strauss, alături de o orchestră de prim rang în peisajul concertistic internaţional!

Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, este liderul tinerei generaţii de dirijori români, foarte apreciat de public şi specialişti deopotrivă pentru eleganţa şi flexibilitatea viziunii sale muzicale, în concerte şi spectacole de operă susţinute în România şi în străinătate.

La fel de legat de lumea orchestrelor radio, pianistul Jan Simon are un profil special în cadrul ansamblului simfonic al radiodifuziunii din Cehia, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director artistic al orchestrei.

Alături de Jan Simon se află la Bucureşti dirijorul Ondrej Lénard, care conduce Orchestra Simfonică Radio din Praga din 2011, recunoscut în Cehia pentru profesionalismul, originalitatea şi spontaneitatea performanţelor sale muzicale.

Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români.

Premieră discografică a mezzosopranei Ruxandra Donose

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17.00, la Librăria Cărtureşti. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

Pentru prima dată, celebra mezzosoprană de talie mondială Ruxandra Donose, care străluceşte pe cele mai mari scene ale lumii precum: Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera, Staatsoper Vienna, Carnegie Hall sau Teatrul La Fenice din Veneţia, a realizat un CD alături de o orchestră, un dirijor şi o casă de discuri din România.

În Romance, Ruxandra Donose reuşeşte magistral să surprindă şi să redea faţete ale universului emoţional, pasional feminin, imortalizate în pagini celebre dedicate teatrului liric de către Bizet, Saint-Saëns, Massenet, Offenbach, Berlioz şi Verdi. În cuprinsul său se regăsesc arii celebre precum Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D’amour l’ardente flame, O don fatal… Înregistrările au fost realizate de protagonistă în aprilie, la Radio România.

Albumul, realizat în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare şi a Corului Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia, constituie în esenţă o reafirmare a legăturii puternice pe care Ruxandra Donose o are cu publicul, cu muzica.

„Cu acest CD mi se îndeplineşte un vis. Este visul de a aduna arii preferate. Ale mele, ale publicului, ale tuturor, arii cunoscute împreună cu arii mai puţin cunoscute. Toate acestea din repertoriul francez. Repertoriu francez pe care eu, într-o mare măsură a carierei mele, îl reprezint şi cu care mă întâlnesc, şi cu care mă bucur. Iată, împreună cu Orchestra Radio, pe care o simt cel mai aproape din toate orchestrele României, pentru că de atâţia ani, chiar din copilărie, am crescut alături de ei. Şi împreună cu Tiberiu Soare, care este unul dintre cei mai minunaţi dirijori români”, declară artista.

În cea de-a doua ediţie a Festivalului Orchestrelor Radio RadiRo, Ruxandra Donose va susţine un concert alături de Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart dirijată de Stéphane Denève, miercuri, 24 septembrie, ora 19.00, la Sala Radio. La finalul acestui concert, Ruxandra Donose va oferi publicului şi o sesiune de autografe, prilejuită de apariţia compact-discului Romance.

Ruxandra Donose a abordat de-a lungul timpului roluri dintre cele mai dificile şi variate, alături de cele mai importante orchestre internaţionale. A colaborat cu dirijori iluştri: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Charles Dutoit, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Wolfgang Sawallisch, Jeffrey Tate, Placido Domingo, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski.

Vasta sa discografie include Ständchen de Schubert (Philips), Stabat Mater de Dvořák (Deutsche Grammophon), Cântecul pământului de Mahler (Naxos), Missa în si minor de Bach cu Sergiu Celibidache (EMI), Simfonia a IX-a de Beethoven (Naxos), Nunta lui Figaro (Arte Nova), Cenuşăreasa (DVD, Opus Arte), Oedipe (Naxos), Cântece de Nicolae Bretan (Nimbus), Il Farnace de Vivaldi (EMI/Virgin), Tamerlano de Händel (Naive) şi multe altele.

Cvartetul Solartis, la Muzeul Şuţu

Stagiunea muzicală Iosif Sava

Fundaţia ACCUMM reia, miercuri 24 septembrie 2014, la ora 19.00, seria manifestărilor pe care le organizează în spaţiul Palatului Şuţu.

Concertul de deschidere a Stagiunii Iosif Sava 2014-2015 este susţinut de Cvartetul Solartis, formaţie camerală formată din violoniştii Sabin Penea şi Ana-Maria Marian, violista Laura Zecheru şi violoncelistul Andrei Niţescu.

Tinerii muzicieni, reuniţi într-un cvartet de coarde cu o bogată activitate concertistică şi competiţională, vor oferi publicului obişnuit al seratelor muzicale ale Fundaţiei şi tuturor celor ce doresc o evadare din rutina bucureşteană, un recital cu lucrări de Joseph Haydn şi Antonin Dvorak. Pentru aproximativ o oră, publicul va putea să aibă acces simultan la unul dintre spaţiile emblematice ale Capitalei şi la muzica de foarte bună calitate pe care Fundaţia ACCUMM o poate facilita, graţie unui cald şi eficient parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

Stagiunea muzicală 2014-2015 Iosif Sava a Fundaţiei ACCUMM se va desfăşura în continuare la Palatul Suţu în zilele de miercuri, de la orele 19.00. Această stagiune va rămâne fidelă principiilor care au generat-o, dintre care ne face plăcere să subliniem preocuparea pentru tânăra generaţie de muzicieni români, cărora li se adaugă nume consacrate ale artei interpretative muzicale. De asemenea, va fi urmărit cu încăpăţânare unul dintre obiectivele ferme ale activităţii Fundaţiei ACCUMM, acela de acces neîngrădit la cultură, conducând la conservarea apetitului pentru aceasta al cetăţeanului bucureştean şi la potenţiala creştere a interesului şi afecţiunii faţă de oraş, sărbătorind în acest an 555 de ani de atestare documentară.

Fundaţia ACCUMM, în al şaptesprezecelea an de activitate, îi invită pe cei care rezonează la sus-menţionatele obiective să treacă pragul spaţiului miraculos al Palatului Şuţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti, gazda serilor ACCUMM, miercuri, 24 septembrie, orele 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.