Concesionarea a 40% din Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a semnat un contract de concesionare pentru 50 de ani a explorării și exploatării hidrocarburilor pe o suprafață de 12.000 de kilometri pătrați cu o companie americană din Houston, Texas. Printre fondatorii companiei se numără mai multe societăți offshore din Insulele Cayman, scrie mold-street.com. Actualul guvern este controlat de liderul Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Pentru primirea dreptului exclusiv de a explora (în faza inițială, de cel puțin zece ani) și de a exploata resursele din ceea ce înseamnă 40% din suprafața țării, Frontera Resources International LLC s-a angajat să investească nu mai mult de șase milioane de dolari și să creeze 300 de locuri de muncă.

Informația a fost relatată într-un mod critic de presa de peste Prut, însă nu așa s-a întâmplat în ianuarie, atunci când a fost semnat acordul inițial între guvern și compania texană. În 1995, explorarea resurselor a început tot cu o companie americană, Redeco, dar contractul a fost reziliat. Frontera, cu experiență în explorare în alte două state ex-sovietice cu regimuri prooccidentale – Georgia și Ucraina, s-a arătat interesată de zăcămintele din Moldova încă din 2011. A revenit cu o solicitare în 2013, însă comunicarea dintre presă și reprezentanta la Chișinău a companiei a fost mereu deturnată către firmele de PR americane. Încheierea contractului, pe 3 martie 2017, vine după ce compania americană a câștigat un concurs pentru concesionarea lucrărilor de explorare geologică. Concursul organizat de Ministerul Mediului a avut de fapt un singur candidat, deoarece compania contracandidată, Overseas Minerals Corporation, a depus la dosar informații ce nu corespundeau cu cerințele stipulate în caietul de sarcini. Poate fi relevant faptul că anunțarea câștigătorului acestui concurs a venit pe 14 noiembrie 2016, la o zi după victoria în alegeri a prorusului Dodon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.