Condiția opoziției siriene pentru a rămâne la Geneva

Delegaţia opoziţiei siriene s-a întâlnit duminică, pentru prima oară, la Geneva, cu mediatorul ONU Staffan de Mistura şi a cerut gesturi umanitare din partea Guvernului de la Damasc, în schimbul participării sale la negocierile sub egida ONU, relatează Mediafax în pagina electronică, citând Reuters.

La rândul său, şeful delegaţiei Guvernului sirian Bashar al Djaafari s-a întâlnit cu adjunctul lui Staffan de Mistura şi a declarat că este pregătit să discute măsuri umanitare precum eliberarea deţinuţilor.

„Am venit la Geneva doar după ce am primit asigurări şi angajamente precise cu privire la faptul că vor avea loc progrese importante în privinţa situaţiei umanitare”, a declarat Bassma Kodmani, o membră a delegaţiei Înaltului Consiliu pentru Negocieri (HCN), creat luna trecută în Arabia Saudită din partide politice şi grupări armate din cadrul opoziţiei siriene. „Atât timp cât nu vom vedea asemenea gesturi, nu putem lansa negocieri politice”, a adăugat ea, într-o conferinţă de presă, în oraşul elveţian.

Însă, a continuat Kodmani, militarii sirieni şi aliaţii lor ruşi par să rămână „surzi” la aceste solicitări, iar operaţiunile militare chiar s-au intensificat pe teren.

Între timp un triplu atentat a avut loc într-un cartier şiit din sudul Damascului – revendicat de către jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI). Atacul s-a soldat cu peste 60 de morţi, inclusiv 25 sunt membri ai unor miliţii şiite, şi zeci de răniţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.