Conducerea ISU Bucureşti, suspendată

Conducerea ISU Bucureşti a fost suspendată după declanşarea unei anchete interne. Şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu au fost făcute controale la Fabrica Pionierul şi la club, deşi se ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros aici, eveniment organizat înainte de tragedia de la Colectiv.

ISU a primit documente, respectiv un fax în septembrie, prin care se solicita prezenţa pompierilor în club, în timpul organizării unui eveniment, în condiţiile în care timp de 25 de zile s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. ISU nu a răspuns, prin urmare, solicitării primite şi nu s-au dus, deşi știau și unde e clubul, şi că acolo se țin mari concerte.

Secretarul de stat Raed Arafat declara imediat după accidentul de la Colectiv că ISU nu ştia de acest club.

”Pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”, a spus Arafat în faţa camerelor de luat vederi, chiar în timpul operaţiunii de salvare de pe 30 octombrie, însoţit atunci şi de Gabriel Oprea.

Iata ce declara Arafat a doua zi de dimineaţă, pe 31 octombrie:

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă”.

Cu toate acestea, ancheta internă a dovedit că pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU, dezvăluie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său, unde a şi publicat ancheta ce a condus la suspendarea conducerii ISU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015.

„E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?!”, se întreabă jurnalistul.

Într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se arată că marți a fost recepţionată o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica Pionierul — etaj 1 și Club Colectiv (pentru zilele de 25 și 26 septembrie).

”La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat șeful DSU, care a dispus în regim de urgență efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Din datele preliminare reieșite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23,30. Întrucât soluționarea documentului era de competența Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, acesta a fost redirecționat unității în cauză, în dimineața zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare și măsuri”, se precizează în comunicatul IGSU.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului, Emagic fără a rezulta că au fost efectuate verificări la fața locului, arată sursa citată.

”Pentru asigurarea obiectivității activităților de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziție a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna o nouă comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unității”, se mai arată în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.