Conferinţa ONU de la Rio-o insultă şi o ruşine

Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă de la Rio (20-22 iunie) este o imensă dezamăgire pentru ecologiştii şi presa din întreaga lume. Declaraţia sa finala a fost redactata cu mult timp inainte, în termeni vagi şi interpretabil, fiind departe de ceea ce a însemnat Conferinţa de la Rio de Janeiro din 1992. 20 de ani mai târziu, preşedintele SUA şi cancelarul Germaniei au refuzat să participe, un semn al importanţei reduse a evenimentului.

Presa germană este extrem de critică la adresa liderilor mondiali.

“Începand din 1992 nimic nu s-a schimbat când vine vorba despre protejarea speciilor şi schimbările climatice. Nu există un control asupra a ceea ce se întâmplă în oceanele lumii şi nici un acord viabil pentru protejarea pădurilor. Ceea ce face şi mai revoltătoare aceasta conferinţă: declaraţia finală a fost deja redactată şi este plină de cuvinte goale şi citate fără putere din acordurile precedente. Toate problemele mari ale umanităţii apar în document, dar fără nicio încercare de se ajunge la măsuri coercitive. Conferinţa Rio+20, care ar fi trebuit să aducă un suflu nou nu a făcut altceva decât să sublinieze timiditatea globală. Amânare, luare în considerare, examinare: chiar şi motto-ul conferinţei-”The Future We Want”-sună ca o insultă. Dacă acesta este viitorul pe care îl vrem, atunci noapte bună”, scrie cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung, citat de Der Spiegel.

“Dacă toate ţările sunt mulţumite cu cel mai mic numitor comun, dacă nu vor să discute ceea ce trebuie discutat, atunci totul s-a terminat. Nu mai este nevoie de conferinţe cu 50.000 de participanţi şi rezoluţii care pot fi interpretate de fiecare membru aşa cum doreşte. Nimeni nu are nevoie de Rio”, continuă Suddeutsche Zeitung.

“Liderii mondiali nu mai încearcă să găsească o soluţie. Prematura declaraţie finală nu arată decât că conferinţa nu este necesară, înainte ca aceasta să înceapă. A devenit un summit al futilităţii. Cei care nu doresc să discute, să nu meargă la Rio. Ruşine, participanţi la summit! Slujba voastră este să asiguraţi viitorul planetei. Nu puteti să renunţaţi înainte chiar de a începe”, scrie tabloidul Bild.

“Summit-ul Rio+20 s-a încheiat înainte de a începe. Documentul final lipsit de orice putere, susţinut de ministrul brazilian de Externe Antonio Patriota, nu pare să mai sufere modificări. În mijlocul crizei financiare, mediul înconjurător nu are nicio şansă. Berlinul şi Bruxelles-ul folosesc miliardele pe care le adună din impozite pentru a salva băncile, mai degrabă decât să ajute ţările sărace din sud să-şi restructureze societăţile într-un mod care sa nu dăuneze mediului.

Diferenţa mare dintre nevoia obiectivă de a reforma şi acordurile bazate pe cel mai mic numitor comun este problema mega-conferinţelor ONU. Adevăraţii paşi către protecţia mediului se fac mult mai uşor la nivel local, regional şi chiar naţional”, scrie ziarul de stânga Die Tageszeitung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.