„Conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut în număr considerabil”

PDL a cerut să se ţină cont de scăderea numărului popiulaţiei

Traian Băsescu şi PDL solicită CCR să valideze referendumul, susţinând că numărul de alegători aflaţi pe listele electorale este corect. Pe 31 mai 2012, PDL avea cu totul altă poziţie. Astfel, în sesizerea de neconstituţionalitate referitoare la legea „uninominalului pur”, semnatarii documentului (54 de deputaţi PDL, printre care şi cei care zi de zi au ţipat pe micile ecrane sau în adunări publice că listele electorale sunt corecte, ne referim la Mircea Toader, Sever Voinescu-Cotoi, Elena Udrea, Sulfina Barbu, Cristian Boureanu, Costică Canacheu, Vasile Gherasim, Alin Popoviciu, Gelu Vişan), solicitau CCR să ţină cont de faptul că populaţia României a scăzut considerabil.

Iată un prim fragment din Decizia CCR nr.682 din 27 iunie 2012: „Se apreciază că este neconstituţională o lege care (exprimare CCR), <în raport cu populaţia ţării>> (exprimare PDL). Or, conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut în număr considerabil”. (consideraţie CCR)

CCR confirmă cererea PDL

În dispozitivul CCR, deci în partea de document în care judecătorii îşi expun poziţia faţă de solicitările celor care au semnat sesizarea de neconstituţionalitate, se arată, negru pe alb: „În opinia acestora, prin modul de atribuire a mandatelor, legea aduce un plus de

parlamentari faţă de numărul în vigoare la data organizării referendumului, ignorând art.62 alin.(3) din Constituţie, care specifică în mod expres faptul că numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării, care, conform ultimului recensământ, a scăzut în număr considerabil”.

Elementul „scăderea populaţiei” a contat, printre altele, la adoptarea – în unanimitatea – a deciziei de respingere a legii uninominalului pur.

CCR trebuie să clarifice situaţia listelor electorale

În hotărârea CCR nr.3 din 22 octombrie 2003, se preciza expres că „numărul persoanelor înscrise în listele pentru referendum: 17.842.103”.

Ţinând cont de faptul că în ultimii 9 ani populaţia a scăzut constant – atenţie nu ne referim la cei plecaţi din ţară temporar sau definitiv – CCR trebuie să clarifice situaţia reală a numărului de alegători de pe listele electorale.

Pe de altă parte, şi miniştri Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au obligaţia să declanşeze o anchetă pentru a vedea cine se face vinovat de datele exagerate care au fost transmise la AEP şi BEC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.