Congres pentru fuziunea PNL-PDL

Liberalii şi democrat-liberalii au votat sâmbătă, la Parlament, în ședințe separate și apoi împreună fuziunea dintre PNL-PDL,protocolul de fuziune, Statutul şi programul politic al noului partid, care se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată în cerc cu 12 stele.

Contopirea dintre PNL și PDL urmează însă procedura juridică, iar până atunci vorbim despre Alianţa Creştin Liberală.

În urma unor cercetări sociologice, Alianța va desemna candidatul pentru prezidențiale, fie de la PDL, fie de la PNL, dar și un program comun pentru alegeri.
Potrivit protocolului de funcţionare, semnul electoral al Alianţei Creştin Liberale este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărrora se află acronimul ACL.
Conducera Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohanis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.

Congresul comun PNL-PDL a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheoghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Organizatorii congresului au ales să difuzeze numai prima şi a treia strofă din imn, fiind omisă cea de-a doua care conţine cuvintele „un nume de Traian”.

Conducerea PNL şi PDL, care a numărat aproximativ 100 de persoane, s-a aflat la tribună, așezați pe patru rânduri.

Vasile Blaga a declarat că prin aprobarea procolului de fuziune dintre PDL şi PNL democrat-liberalii semnează „certificatul de naştere” al noului partid de centru-dreapta.

Începând cu ora 11.00 au avut loc cinci şedinţe paralele (trei la PDL, două la PNL) şi congresul comun, reuniuni pentru care au fost convocate în Capitală peste 2.000 de persoane.

Atât PNL, cât şi PDL au convocat în Bucureşti puţin peste 1.000 de delegaţi care să ia parte la reuniunea PNL-PDL.

Potrivit statutului noului partid, PNL are următoarele organisme de conducere: Convenția Națională (CON), Consiliul Național (CN), Colegiul Director Național (CDN) și Biroul Politic Național (BPN).
Organismul suprem de conducere al PNL este Convenția Națională, care stabilește linia politică generală a partidului, alege moțiunea care va da președintele partidului, președinții Comisiei Naționale pentru Statut și Regulamente (CNSR), Curtea de Arbitraj (CA) și Comisia Națională de Revizie și Cenzori (CNRC) și adoptă statutul. CON se întrunește o dată la patru ani, la convocarea CN.

Consiliul Național este organismul de conducere, decizie politică și organizatorică al PNL în perioada dintre Convențiile Naționale.
Colegiul Director Național este organismul de conducere al activității PNL în perioada dintre ședințele CON și este format din membrii BPN, președinții organizațiilor de nivel județean și trezorierul partidului.

Biroul Politic Național (BPN) este organismul permanent de conducere a activității partidului între două ședințe consecutive ale CDN și are ca principală atribuție organizarea și conducerea întregii activități interne și internaționale a partidului între două ședințe consecutive ale Consiliului Național.

BPN are în componență președintele partidului, patru prim-vicepreședinți responsabili pe domeniile: strategii politice, comunicare, mediul de afaceri și societatea civilă, relații internaționale, un secretar general, 28 de vicepreședinți, trei secretari generali-adjuncți, 29 de secretari executivi, liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României și Parlamentul European, președinții la nivel național al organizațiilor interne.
Membrii BPN sunt aleși prin vot secret în cadrul unei primei ședințe a Consiliului Național convocată după CON.

Proiectul de statut precizează și că la nivel național se organizează Biroul de presă al PNL (PRES PNL). Pe lângă PNL vor funcționa Institutul de Studii Populare (ISP) și Institutul Liberal I.C.Brătianu (ILB).
Conform proiectului, prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

În ceea ce privește structurile naționale de conducere tranzitorii acestea sunt compuse din: doi copreședinți, Biroul Politic Național, Colegiul Director Național, Consiliul Național.
Copreședinții sunt președinții fostului PDL și al fostului PNL.
Biroul Politic Național va fi compus, potrivit proiectului, dintr-un număr egal de membrii proveniți din cele două partide care fuzionează, conform protocolului de fuziune și anexelor la acesta.

Colegiul Director Național va cuprinde la rândul său Biroul Politic Național al PNL și Colegiul Director Național al PDL.
Consiliul Național care va funcționa tranzitoriu va fi format din membrii de drept ai CNC PDL și membrii Delegației Permanente Naționale a PNL la care se adaugă un număr de reprezentanți ai filialelor teritoriale PNL până la concurența cu numărul necesar pentru reprezentarea paritară în acest organism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.