Conservatorii din Suedia vor ca ţara lor să devină membră NATO

Creştin-Democraţii din Suedia au votat pentru susţinerea aderării lor la NATO, ceea ce înseamnă că acum toate cele patru partide de opoziţie de orientarea conservatoare favorizează aderarea ţării lor la Alianţă. Această poziţie coordonată a conservatorilor suedezi vine pe fundalul unor posibile alegeri parlamentare anticipate. Actuala coaliţie de stânga, aflată la putere la Stockholm, se opune aderării la NATO. Un sondaj de opinie realizat în luna octombrie din2014 aarătat că majoritatea suedezilor sprijină aderarea ţării lor la NATO, pe fondul creşterii tensiunilor cu Rusia.

Autorităţile suedeze au condamnat încălcările repetate ale apelor lor teritoriale în ultimul an de către submarine ruseşti, iar avioane de vânătoare suedeze au interceptat frecvent aviaţia rusă în Marea Baltică. Rusia a avertizat că eventuala aderare a Suediei la NATO va avea consecinţe politice şi militare, ceea ce va antrena o reacţie fermă din partea Moscovei.

Deşi oficial un stat neutru în timpul Războiului Rece, au existat legăturile strânse ale Suediei cu un număr de aliaţi NATO. Aproape încă de la apariţia NATO, oficialii suedezi au simţit că, dacă ţara lor era atacată, exista de fapt o garanţie de securitate de facto din partea unora dintre aliaţi. În plus, ea are un lung dosar de cooperare discretă cu aliaţii NATO în privinţa unor aspecte comune de securitate. Suedia este din 1994 un membru activ al Parteneriatului pentru Pace.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.