Medic în România: funcţionar public cu profesie liberală

O decizie recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dată în 3 decembrie 2014, stabileşte faptul că orice medic angajat într-un spital de stat din România este funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită. Decizia ÎCCJ nu face referire şi la medicii din spaţiul privat sau la cei care lucrează atât în domeniul public cât şi în cel privat.

Indiferent de motivarea deciziei, este foarte probabil că asimilarea medicilor cu funcţionarii publici să aibă un impact uriaş asupra corpului medicilor şi a serviciului medical din România. În orice caz, în rândul medicilor există în aceste zile o rumoare de înţeles, cei mai optimişti punându-şi speranţele într-o intervenţie a Curţii Constituţionale.

Decizia ÎCCJ a fost luată ca urmare a unei sesizări a Curţii de Apel Târgu Mureş, prin care judecătorii instanţei supreme erau chemaţi să spună în ce categorie a funcţionarilor publici se încadrează un medic chirurg – angajat la un spital de stat, care fusese trimis în judecată pentru luare de mită: în cea prevăzută la articolul 175 alineatul 1 litera c), sau în cea a funcţionarilor publici prevăzută la alineatul 2 al respectivului articol. În final, completul de nouă judecători a stabilit că medicii nu intră în niciuna una dintre cele două categorii, ci în cea reglementată de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a a doua, potrivit căreia „funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, exercită o o funcţie publică de orice natură”.

Prima urmare a deciziei ÎCCJ se referă deci la încadrarea juridică a medicilor urmăriţi pentru luare de mită. Este însă de presupus că efectele deciziei din 3 decembrie se vor răsfrânge asupra întregii activităţi a medicilor, care desfăşoară totuşi o profesiune eminamente liberală. Există voci nemulţumite că se pleacă de la premisa că scopul corpului medical ar fi acela de a lua mită, respectiv de faptul că activitatea unui medic ar putea fi asimilată cu cea a unui poliţist local.

Ne aflăm deci într-un moment în care trebuie discutat despre statutul medicului în România şi despre felul în care statul trebui să îşi asume, în fine, obligaţia de a organiza sistemul de sănătate publică din România.

Din acest motiv, Cotidianul lansează o dezbatere publică despre statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Citiţi şi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.