Consilierii lui Iohannis au discutat despe justiție cu ”Rezistența”

Trei consilieri prezidenţiali au discutat, miercuri, cu reprezentanţii a 21 de ONG-uri, la solicitarea acestora, pe teme legate de domeniul justiţiei, organizațiile societății civile exprimându-și îngrijorarea față de schimbările preconizate în sistmeul judiciar și de unele decizii ale CCR, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Administrația Prezidențială a fost reprezentată de către Simina Tănăsescu, consilier prezidențial pentru Reformă Instituțională și Constituțională, Dan-Andrei Muraru, consilier prezidențial pentru Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, și Laurențiu-Mihai Ștefan, consilier prezidențial pentru Politică Internă. Delegația din partea societății civile a fost formată din: Alexandru Surcel – Inițiativa România, Cătălin Teniță – Geeks for Democracy, Elenina Nicuț – Inițiativa România, Mihai Polițeanu – Inițiativa România, Mihai Tudorică – #Rezistența, Violeta Alexandru – Institutul pentru Politici Publice.

Discuțiile au vizat recentele demersuri legislative cu impact asupra independenței justiției și a luptei anticorupție, tendințele actuale din jurisprudența Curții Constituționale a României și continuarea reformei electorale în sensul liberalizării competiției politice și transparentizării finanțării partidelor politice. În cadrul întâlnirii, au fost abordate demersurile recente privind schimbarea cadrului legislativ al sistemului de justiție, reprezentanții societății civile subliniind că schimbările anunțate pot pune în pericol independența justiției și eficiența mecanismelor din domeniul luptei anticorupție”, precizează, într-un comunicat, Administrația Prezidențială.

Reprezentanții societății civile au subliniat că imparțialitatea și credibilitatea unei instituții fundamentale precum Curtea Constituțională a României sunt ”afectate serios” de o serie de decizii luate în ultima perioadă de către această instituție.

”La rândul lor, consilierii prezidențiali au subliniat interesul deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru chestiunile semnalate și faptul că dorește să rămână angajat în dialogul cu societatea civilă. Președintele României consideră binevenite inițiativele civice care au în vedere consolidarea statului de drept, continuarea luptei anticorupție, asigurarea independenței justiției, dar și crearea unor condiții optime pentru competiția politică și pentru asigurarea integrității clasei politice”, mai precizează Președinția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.