Consilierii lui Ponta au scos pe piaţă încă o manipulare de zile mari

Consilierii lui Victor Ponta au scos pe piaţă un sondaj în care premierul este 100% preşedinte. Antonescu este “retrogradat” de CSCI. De ce nu poate partidul lui Băsescu să se compare cu partidul lui Berlusconi. Odă SRI-ului iubit.

CSCI îl retrogradează pe Antonescu

CSCI a dat publicităţii un sondaj de opinie cu date care nu mai pot fi credibile nici pentru copiii de grădiniţă. Nu este pentru prima dată când CSCI operează astfel de sondaje şi nu este deloc o surpriză. Şeful CSCI este Dan Sultănescu, consilier al premierului Victor Ponta şi principal colaborator la unul dintre site-urile de ştiri arondate postului România TV, condus de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Sondajul a fost comandat de Fundaţia Multimedia. Preşedintele de onoare al fundaţiei este Bogdan Teodorescu, unul dintre consultanţii politici ai premierului Ponta.

Dacă, până acum, CSCI încerca să convingă electoratul că liberalul Crin Antonescu ar pierde orice confruntare în turul II al alegerilor prezidenţiale, mai nou încearcă să convingă electoratul de faptul că Antonescu nici măcar nu intră în turul II. Este un “progres” realizat de consilierii lui Victor Ponta.

Finalişti la prezidenţiale “marca” CSCI

CSCI ne prezintă trei variante în ceea ce priveşte “prezidenţialele”. Evident, în toate Victor Ponta îşi “zdrobeşte” toţi adversarii. Nimic de comentat. Doar Ponta îşi plăteşte consilierii. Dar foarte interesante sunt locurile 2-4. În primul rând, trebuie să spunem că Antonescu împarte locul 3 cu C.V. Tudor într-o variantă şi are 2 procente peste europarlamentar în celelalte variante. Este gluma anului şi nici măcar nu trebuie comentată. Se pot însă analiza însă locurile 2 şi diferenţa faţă de Antonescu.

În prima variantă, avem Cătălin Predoiu: 16% – Antonescu 12%; în a doua variantă avem MRU (PMP+PDL+FC): 20% – Antonescu 12%; în a treia variantă avem MRU (PMP+FC): 15% – Antonescu: 12%.

Toate aceste trei variante suferă de fracturi grave de logică. În primul rând avem două variante în care apare ca finalist MRU, un personaj care a fost un ilustru anonim în ultimii doi ani şi un prim-ministru hulit, timp de 72 de zile în 2012. Un astfel de candidat nu are cum să se situeze logic pe locul 2, mai mult, să devanseze un candidat aflat deja în conştiinţa electoratului şi care are în spate al doilea partid al ţării.

Varianta cu Predoiu este şi ea ilogică. Şi aici avem de-a face cu un candidat şters, anonim fără vreo performanţă pe scena politică. Mai mult, Cătălin Predoiu a făcut parte din extrem de hulita echipă guvernamentală a lui Emil Boc.

Trecând peste (non)calităţile celor doi “finalişti” (Predoiu şi MRU) mai există un argument care le taie în realitate din procente dacă candidaturile vor fi cele din variantele CSCI: cel puţin MRU (dacă nu şi Predoiu) vor fi susţinuţi de tandemul Băsescu-Udrea şi camarila din spatele lor, ceea ce le măreşte şi mai mult deficitul de imagine.

De ce PMP-ul lui Băsescu nu poate fi Forţa Italia lui Berlusconi

Sondajul CSCI ne mai arată şi care este intenţia de vot pentru europarlamentare. Şi aici avem parte de „minuni”. Alianţa PSD+PC+UNPR este creditată cu 42%, PNL cu 15%, PDL – 10%, PMP – 10% şi UDMR – 7%. „Sondorii” ne mai spun că prezenţa la urne ar fi de 41%.

Aici sunt de „comentat” procentele a două formaţiuni politice, PMP şi UDMR. Primul, adică partidul înfiinţat şi susţinut de Traian Băsescu, deşi este foarte, foarte nou pe scena politică este deja creditat cu 10 procente. De regulă, în România, niciodată în România (şi foarte rar în alte ţări) un partid înfiinţat cu câteva luni înainte unui scrutin poate atinge o astfel de cotă. Avem un singur exemplu, „Forţa Italia” a lui Silvio Berlusconi, care la puţin timp de la înfiinţare a ajuns la o cotă de 21-22%.

Numai că există diferenţe uriaşe între partidul creat de Berlusconi şi cel creat de Băsescu. Vă prezentăm doar câteva dintre ele:

  1. Berlusconi era un nume nou în politică – Băsescu este exponent al vechiului în politică.
  2. Berlusconi era (la vremea respectivă) o persoană foarte populară şi avea un avantaj uriaş: conducea clubul AC Milan, care în perioada 1989 – 1992 a devenit cel mai bun din lume, performanţă care i s-a datorat în mare măsură – Băsescu este total nepopular în acest moment şi în plus de numele lui nu se leagă nicio performanţă în niciun domeniu.
  3. Forţa Italia era o formaţiune politică constituită în general cu politicieni noi sau cu politicieni necompromişi – PMP este o formaţiune politică constituită din politicieni care au activat în alte partide politice, 95% traseişti şi foarte mulţi dintre ei sunt compromişi şi vin dintr-o guvernare extrem de detestată.

În aceste condiţii este greu de crezut că electoratul român, chiar dacă nu are instrucţia celor din Occident va acorda 10 procente PMP. Faptul că CSCI l-a creditat face parte din programul de manipulare practicat în ultima vreme.

Cazul UDMR. Sondajul creditează UDMR cu 7%, un procent foarte mare pentru această formaţiune politică bazată doar pe voturile etnicilor maghiari, şi, teoretic nu imposibil de realizat. Dar tocmai aici se vede manipularea. Dar „sondorii” nu au ţinut cont de tocmai de electoratul special al UDMR şi nu au studiat corelaţia dintre prezenţa la urne şi procentele Uniunii. Pentru UDMR, procentul este mai mare atunci când prezenţa la urne este mai mică.

Iată cum arată dinamica de la ultimele două alegeri europarlamentare:

– 2007: prezenţă la urne 29,46% – rezultat UDMR – 5,52%

– 2009: prezenţă la urne 27,67% – rezultat UDMR – 8,92%

– 2014: prezenţă la urne 41% – rezultat UDMR – 7% (sondaj CSCI)

Numai din datele de mai sus se poate observa că procentul dat UDMR-ului este exagerat. De la cine a luat CSCI procentele cu care au fost umflate PMP şi UDMR vom vedea pe 25 mai.

Odă SRI-ului iubit

Alţi exponenţi din zona de comunicare/consultare a PSD (Grupul de la Cluj) ne transmit printr-un sondaj IRES, nici mai mult, nici mai puţin decât o odă la adresa SRI. Iată câteva date din sondajul IRES

– 83% dintre persoanele care au auzit de SRI au încredere în SRI

– 84% dintre cei chestionaţi consideră SRI inspiră respect

– 63% simt că SRI este o instituţie apropiată de populaţie

– 65% cred că SRI este o instituţie transparentă

– 76% ar dori ca SRI să se implice în lupta împotriva corupţiei

– 77% cred că SRI s-a reformat după 1989 ! (SRI nu exista înainte de 1989 – n.a.)

Un singur comentariu poate fi făcut aici: mare este grădina Ta, Doamne!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.