Consiliul Europei: Referendumul din Grecia nu respectă standardele internaţionale

Secretarul general al Consiliului Europei declară că referendumul din Grecia nu ar respecta standardele internaţionale dacă ar avea loc pe 5 iulie.

Thorbjorn Jagland a declarat pentri Associated Press că standardele internaţionale recomandă ca referendumul să aibă loc la cel puţin două săptămâni după anunţarea sa, pentru a exista suficient timp pentru dezbateri. În plus, întrebarea pusă populaţiei trebuie să fie limpede, iar votul trebuie să fie monitorizat de observatori internaţionali.

Referendumul privind condiţiile puse Greciei de creditori a fost anunţat sâmbătă, 27 iunie, pentru data de 5 iulie. Imediat, acest referendum a fost considerat un referendum pentru ieşirea sau rămânerea ţării în zona euro.

„A fost anunţat foarte repede şi asta este o problemă”, a spus Thorbjorn Jagland. „La fel şi faptul că întrebarea pusă populaţiei nu este clară”, a mai spus el.

Opinia Consiliului Europei nu poate avea repercusiuni legale automate în Grecia. „Nu emitem judecăţi de valoare asupra rezultatului referendumului”, a spus purtătorul de cuvânt al secretarului general Jagland, Daniel Holtgen.

Holtgen a mai declarat că poziţia Consiliului Europei faţă de referendumul din Grecia se bazează pe standardele stabilite de experţii constituţionali din cadrul Comisiei de la Veneţia. El arată că referenumul este organizat mult prea în scurt pentru ca observatorii internaţionali să poată monitoriza scrutinul, “un lucru care se întâmplă la referendumurile care au importanţă internaţională”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.