×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:14
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Riscuri mari pentru economie
Consiliul Fiscal dă de pământ cu rectificarea lui Tudose

Consiliul Fiscal a identificat cu prilejul construcției bugetare inițiale mai multe elemente de natură să sugereze vulnerabilizarea finanțelor publice pe termen mediu în condițiile înregistrării unei deviații de amploare de la obiectivul pe termen mediu, se arată în raportul pe care autoritatea independentă l-a realizat cu privire la proiectul rectificării bugetare, adoptată în ședința de miercuri de către Guvernul României. Veniturile totale ale bugetului general consolidat sunt revizuite ascendent cu 1.873,6 milioane lei, reflectând însă evoluții divergente la nivelul veniturilor fiscale și din contribuții sociale (care depind în mod direct de evoluțiile macroeconomice) și a celor nefiscale (ca urmare a unor distribuții extraordinare de dividende de către companiile de stat solicitate de către Guvern), susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. Cabinetul Tudose le cere companiilor de stat să verse cu 2 miliarde de lei mai multe dividende decât era prognozat la începutul anului pentru a acoperi gaura la buget. Până acum au fost solicitate dividende de la Romgaz, Conpet, Transgaz și se pregătește "perla coroanei", Hidroelectrica. Astfel, adaugă Dumitru, în pofida unei creșteri economice care se conturează drept superioară estimărilor inițiale și cu o structură mai favorabilă încasărilor bugetare, execuția veniturilor fiscale și din contribuții sociale la finele primului semestru se situa sub nivelul programat, cu un grad de realizare de doar 97,44% (cu 2.682 milioane lei sub nivelul programat), în principal ca urmare a evoluțiilor slabe la nivelul încasărilor din impozitul pe profit și a celor din impozite indirecte (TVA și accize), doar parțial compensate de supraperformanța înregistrată la nivelul contribuțiilor sociale. Chiar în condițiile reintroducerii supraaccizei la combustibili eliminate la începutul anului și a adoptării unor măsuri discreționare suplimentare pe partea de venituri (baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator pentru angajații cu timp parțial se situează cel puțin la nivelul salariului minim, majorarea accizei la țigarete), agregatul venituri fiscale plus contribuții sociale este revizuit în scădere în contextul rectificării bugetare cu 1.077 milioane lei.

Consiliul fiscal identifică un risc semnificativ de nerealizare a veniturilor din TVA, evaluat la circa 1 miliard de lei, în pofida evoluțiilor favorabile consemnate pe parcursul lunilor iulie și august, însă acesta este diminuat într-o anumită măsură de probabilitatea semnificativă a consemnării unor venituri mai mari decât cele preconizate la nivelul încasărilor din impozitul pe venit și salarii și a celor din contribuții sociale, pe fondul unei creșteri foarte rapide a salariilor din economie.

Potrivit Consiliului, veniturile fiscale și cele din contribuții sociale apar însă reduse ca amploare în comparație cu dimensiunea necesarului suplimentar de alocări bugetare aferent cheltuielilor de personal și celor de asistență socială (revizuite ascendent cu 8.370 milioane lei, respectiv 1% din PIB). În aceste condiții, spune Dumitru, încadrarea în plafonul de deficit de 3% din PIB este posibilă doar în contextul unei revizuiri descendente masive a cheltuielilor de investiții (-10,6 miliarde lei, în principal pe seama reducerii cheltuielilor aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă), și a solicitării în mod discreționar a unei distribuții extraordinare de dividende adresate
companiilor de stat (care explică în mare măsură majorarea cu 3,3 miliarde lei a veniturilor nefiscale). Deși astfel de măsuri creează probabil premisele evitării depășirii țintei de deficit în acest an, situația din 2017 este de natură să complice considerabil construcția bugetară în anii următori. În primul rand, distribuția unui super-dividend in 2017 din rezervele acumulate în anii anteriori de către companiile de stat este prin natura lui un eveniment singular, ori creșterile de cheltuieli curente pe care acesta le acoperă parțial sunt de natură permanentă. Se acoperă astfel presiuni din partea unor cheltuieli permanente din resurse temporare, ceea ce este total contraindicat. În al doilea rand, reduceri suplimentare de cheltuieli de investiții în condițiile continuării presiunilor din partea cheltuielilor curente, dincolo de nedezirabilitatea lor din perspectiva necesarului de infrastructură al țării, apar drept greu de realizat în condițiile în care intensificarea probabilă a absorbției de fonduri structurale și de coeziune în anii viitori va reclama creșteri ale volumului cheltuielilor de cofinanțare și neeligibile în anii următori.

Concluzionând, Consiliul fiscal identifica cu prilejul construcției bugetare inițiale mai multe elemente de natură să sugereze nu doar existența unor riscuri semnificative pe termen scurt la adresa evitării intrării în procedură de deficit excesiv pe fondul unor venituri bugetare pe care le considera supradimensionate și a sub-bugetării unor categorii de cheltuieli, dar și vulnerabilizarea finanțelor publice pe termen mediu în condițiile înregistrării unei deviații persistente și de amploare de la obiectivul pe termen mediu. Creșterea economică peste așteptări nu a fost de natură să asigure convergența veniturilor fiscale încasate cu țintele programate, așa cum ar fi fost de aşteptat, iar evaluările inițiale asupra necesarului suplimentar de cheltuieli curente (subdimensionarea cheltuielilor identificată de Consiliul fiscal) au fost depășite substanțial în execuţia bugetară. Evitarea depășirii plafonului de deficit apare drept realizabilă
doar ca urmare a reducerii masive a investițiilor publice comparativ cu nivelul programat, inversării unor reduceri de taxe operate în trecut și introducerii unor măsuri discreționare suplimentare de natura veniturilor, precum și unor vărsăminte extraordinare de dividende din partea companiilor de stat.

Conform Guvenului, prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.

Cristian CreţuPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
2008
 | 2
 | 28
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
-3
La actualul prim ministru PSD ați remarcat că nu îl caracterizează "obiectivele îndrăznețe", dincolo de "formule" sau formulări" comune ? Nimic din "cincinalul în patru ani și jumătate" ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-3
Cum considerați că s-ar prezenta , în mod public, în privința criteriului "preocupare pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției" ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-3
Dincolo de atitudinea "apropiată" de cea de "prim mistru" , ce considerați că îl mai recomandă pe actualul "prim ministru", pentru funcția de "prim ministru" ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
sah mutarea doi
+1
Scoala are rolul sa educe oamenii si sa le dea cunostiinte ca sa traiasca mai bine dupa ce o termina. Si la noi in ultimii 26 ani profesorii pentru ca aveau salarii mici la nivelul muritorilor de foame au inventat CAT MAI MULTE ORE ....ajungand copii la 7 ore pe zi...cu mii de carti si caiete in ghiozdane care abia le cara cu ei. Trebuie facuta REFORMA SI LA NOI dar nu de cei din sistem ci de cei din afara. Trebuie limba romana obligatorie in toate scolile....si maxim 4 ore pe zi la clasele 1-4 si maxim 5 ore pe zi la clasele 4-8. Din clasa 9-10 scoala profesionala obligatoriu la toti sa iasa elevii cu o meserie.....care vor meserie desen...muzica....scoli de arte....Dupa clasa 10 -13 LICEUL trei ani si apoi Facultatea maxim 3-4 ani.In total sunt tot atatia ani dar toti au meserie de baza....constructii, mecanica, electrica, agricola, economica, medicala...Si inginerii , medicii, ....cunoscand meseria vor fi mai buni....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Belphegor
-1
Lasa ca va face actualul ministru o FILOZOFIE la finante, prapad.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
escu
+4
Consiliul fiscal veghează. Nu același lucru l-a făcut anul trecut, când tehnoratații au rectificat bugetul, ba au mai și angajat statul la unele cheltuieli ilegale. De ce oare?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
cucu
+4
Ionuţ Dumitru, economist – şef al Raiffeisen Bank. ok....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+5
Ce nu stie sau se face ca nu stie acest basist notoriu, Ionut Dumitru, este ca societatile de stat sunt ale statului si profitul/dividendele sunt ale statului, nu ale conducerii respectivelor companii! A mai dat cu micii in fasole acest "analist" rau prevestitor si in alte situatii! Sper ca "proiectiile" lui sa fie infirmate de realitate! De ce nu face Ionut o analiza a furturilor ce se fac in Romania de catre multinationala sau cum ajutorul de stat a fost dat pe apa sambetei, fara niciun folos, pe termen lung, pentru Romania!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-4
Care considerați că ar fi "procentul de inflație" introdus în piață de solicitarea făcută companiilor de stat ,de către primul ministru , de a crește valoarea dividendelor vărsate la bugetul statului ? Totuși, repartizarea dividendelor realizate, din profitul din acest an, nu se face după încheierea anului financiar-fiscal ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
lili @ ??????
+2
Iti spun eu care e "procentul de inflatie": la piata la Brasov Vinetele se vand cu 4 Lei/kg, Gogosarii cu 6 Lei/kg, chiar cu 7 lei/kg, Ardeii Grasi cu 5 lei/kg, Rosiile NU sunt sub 4 Lei/kg, adica ZACUSCA a devenit un LUX! Muraturile vor fi la fel! Mai uita-te la Pretul carnii, al Fructelor(strugurii sunt la pret de PESTE 4 lei/kg!!), Painea s-a scumpit si ea pe sustache, la franzela de 700 Grame de la Vel Pitar vedem cum a crescut in scurt timp cu 20-30 de Bani...de la 3,19 lei a ajuns acum la 3,55 lei!! Cam in 2 Luni de zile! GALOPANT! Rata inflaţiei va atinge 2,9% în decembrie 2017. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit la începutul lunii August Prognoza de Inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%. Calculată la taxe constante, rata inflaţiei va atinge 2,9% în decembrie 2017, valoare situată peste ţinta centrală de inflaţie, de 2,5%.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-6
Ce caută bre "băsiștii" care dau bani la rectificări "urmașilor" foștilor "securiști", la social-democrați ? Asta, Tudose, cică "ai, n-ai, dai !" ? Păi le cere ălora din companiile de stat să obțină dividende "de unde or găsi", deci să crească prețurile , și după aceea zice că prețul la carburanți nu a crescut datorită creșterii accizei, creștere care nici nu ar fi fost aplicată ? Considerați că s-ar mai "impune" niște concedieri și demisii pe la "instituțiile de forță" ,ordine publică și siguranță națională , în vederea realizării de "economii bugetare" ?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Electrica și Enel, ciupite la buzunar
Publicat acum 15 ore şi 55 minute
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 31 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 20 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 15 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 23 minute