Consiliul UE a stabilit acces liber la publicațiile științifice

În vreme ce liderii europeni au anunțat o revoluție, o schimbare pe care comunitatea științifică o aștepta de foarte mult timp prin acces liber pentru milioane de persoane interesate la conținutul lucrărilor științifice, la noi sunt coordonatori și autori de doctorate, precum Gabriel Oprea și doctorii săi, care s-au zbătut și trudesc nu pentru transparență, ci pentru opacitate.

Peste nu foarte mult timp însă nu vor avea încotro. Reguli stabilite la nivel european, precise și clare, îi vor obliga pe toți aceștia să pună la dispoziția publicului larg rodul cercetărilor lor.

Vestea este că în urma unei dezbateri privind știința deschisă, Consiliul UE a adoptat concluzii privind tranziția către un sistem al științei deschise inspirate de cel de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare, privind perspectivele acestuia și privind crearea unui mediu de reglementare favorabil pentru cercetare și inovare.

Președintele reuniunii Consiliului UE, Sander Dekker, Secretar de Stat pentru Educație, Cultură și Știință al Țărilor de Jos, a declarat: „Știința deschisă este un subiect foarte apropiat sufletelor noastre. În timpul președinției neerlandeze, am urmărit să plasăm Europa în avangarda schimbărilor de la nivel global și să devenim lideri ai tranziției către un nou mod de a face cercetare și de a aborda știința, bazat pe deschidere, volume mari de date și tehnologie de tip cloud computing. Știința deschisă spulberă barierele ce înconjoară universitățile și garantează faptul că societatea profită în cea mai mare măsură posibilă de pe urma tuturor descoperirilor științifice. În acest fel asigurăm contribuția maximă a cercetătorilor, a universităților și a institutelor din domeniul cunoașterii. În prezent, bazându-mă pe activitatea desfășurată în ultimele luni, în special cu ocazia conferinței din aprilie, când am aprobat Apelul la acțiune de la Amsterdam privind știința deschisă (aprilie 2016), pot să declar că am făcut un pas uriaș înainte”.

Olanda este unul dintre susținătorii cei mai importanți ai OPEN ACCESS în Europa, și până foarte de curând, ținta lor oficială pentru a ajunge la un acces complet, deschis pentru lucrări științifice olandeze a fost stabilită la 2024.

În cazul în care obiectivul 2020 este îndeplinit, aceasta ar însemna că zeci de milioane de oameni interesați vor avea acces liber la cunoștințele și informațiile oferite de experți în inginerie, medicină, științe sociale etc. la care generațiile anterioare puteau doar să viseze.

Ce este știința deschisă

Știința deschisă recunoaște că creșterea exponențială a datelor, disponibilitatea unor tehnologii digitale tot mai puternice, globalizarea comunității științifice, precum și cererea tot mai mare din partea societății de a se aborda provocările societale din timpurile noastre sunt bazele unui proces în desfășurare de transformare și de deschidere a științei și cercetării, cunoscut sub denumirea de „știință deschisă”, care influențează modul de efectuare a cercetării și de organizare a științei.
Știința deschisă are potențialul de a spori calitatea, impactul și beneficiile științei și de a accelera dezvoltarea cunoștințelor, făcându-le mai fiabile, mai eficiente și mai precise, mai ușor de înțeles de către societate și capabile să răspundă provocărilor societale, și are potențialul de a permite creșterea economică și inovarea prin reutilizarea rezultatelor științifice de către toate părțile interesate la toate nivelurile societății, și, în cele din urmă, de a contribui la creșterea și competitivitatea Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.