×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:58
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Conspiraţia perpetuă
Foto Lucian Alecu
Foto Lucian Alecu

Multă vreme, românii plecaţi în străinătate au trăit cu spaima de comunism. Nu scăpau nicicum de trauma trăită pe vremea lui Ceauşescu, de care unii au scăpat riscîndu-şi viaţa. Ei au fost şi rămîn anticomunişti adevăraţi. I-am înţeles de fiecare dată cînd erau cuprinşi de o teamă a revenirii comuniştilor.

Cu anii, spaima unora de revenirea comuniştilor a devenit un capital de exploatat, un subiect de manipulare. Anticomunismul a fost un subiect predilect şi o temă finanţată şi de europeni, şi de americani, deşi ştiau foarte bine că nu prea mai are de unde veni. Și nici mare susţinător (finanţator) nu mai are!

Comunismul şi anticomunismul au devenit şi criterii pentru selecţia unor oameni sau pentru neutralizarea altora. Chiar instrumente de control. Cu un singur cuvînt puteai ştampila şi, implicit, neutraliza un om!

O remanenţă psihologică s-a întîlnit cu o strategie politic super-abilă şi cu interese de stat uneori diabolice.

Abia mai tîrziu, cînd am putut să mă detaşez de diferite campanii electorale, am înţeles şi dimensiunea ciudată a lucrurilor. Anticomunismul a devenit şi materie electorală. A fost preluat şi exploatat în diverse moduri ingenioase. Am fost şocat că la alegerile din 2004 şi în 2009 compatrioţii noştri din străinătate se dădeau de ceasul morţii că în ţara lor de baştină comuniştii se întorc la putere. Îi priveam mirat şi încercam să le explic că acasă lucrurile sunt destul de departe de spaimele lor. Degeaba! Trebuie făcut ceva ca PSD-ul şi oamenii lui Ion Iliescu să fie blocaţi, ziceau ei, de parcă PSD-ul era trimisul direct al CC al PCUS. Nu e treaba mea să fac diferenţa, mai ales că liderii acestui partid n-au socotit necesar să adopte decizii şi să se comporte ca nişte oameni preocupaţi de o asemenea ştampilă cumplită.

De ce revin asupra acestui subiect delicat? Fiindcă pe baza spaimei (sincere în cazul românilor fugiţi din ţară pe vremea lui Nicolae Ceauşescu sau înainte) s-au cîştigat trei rînduri de alegeri prezidenţiale. Iar acest lucru nu este rezultatul unei întîmplări, ci mai degrabă al unei elaborări minuţioase, comisă în laboratoarele de strategii ale serviciilor secrete.

Analizată şi descîlcită în cel mai amatoristic mod cu putinţă, diversiunea se desfăşoară în felul următor:

1. Se amplifică sau se construieşte o teamă, un subiect care agită un segment de public aflat într-o legătură directă. De regulă, interconectarea grupului să fie pe Facebook sau pe alte reţele de socializare. Țăranii izolaţi nu pot fi subiectul unei asemenea agitaţii generate, să zicem, de pericolul întoarcerii comunismului. În ciuda penetrării televiziunilor de ştiri şi în mediul rural, ţăranii nu s-au arătat a fi sensibili nici la ameninţările Ordonanţei 13.

2. Ca din senin, se naşte un eveniment menit a atrage atenţia asupra teribilului pericol de regulă inexistent. Evenimentul adună oamenii ca lipiciul, mobilizează, promovează şi umple de sens chiar şi acolo unde el nu există. Aglomeraţia de la ambasadele României la alegerile prezidenţiale din 2004, 2009 şi 2014 este mai mult decît suspectă. Zvonul de la ultimele alegeri din 2014 că, în cazul în care la nici o ambasadă românească din străinătate nu se produce aglomeraţie, se va recurge la incendiere de autoturisme în apropierea acestor clădiri spre a atrage atenţia asupra evenimentului tot dintr-un asemenea scenariu s-ar fi putut să facă parte. Românii protestează pentru că nu pot să voteze şi dacă nu votează sunt obstrucţionaţi cu scopul de a bloca susţinerea forţelor democratice.

3. Se intensifică promovarea pericolului şi a evenimentului. Intră în scenă jurnaliştii de casă, acoperiţii şi cei cu interese, agăţaţii, manipulabilii, slabii de înger şi proştii care îmbrăţişează repede orice loc comun.

4. Pentru eficientizarea comunicării, o echipă de copywriteri stilizează mesajele. Ele devin mai uşor de memorat, mai expresive şi implicit mai penetrante. ”Fără comunişti”, ”DNA/ Să vină să vă ia” etc.

5. Faza efectelor. Toată operaţiunea se îndreaptă spre acest moment-cheie. Prelungirea programului de votare, demisia guvernului, mobilizarea electoratului de acasă, demiterea unui personaj, promovarea altuia: toată energia pusă în joc este direcţionată spre un moment de eficienţă.

6. În cazul în care toată strategia nu generează momentul scontat, efectele întregii operaţiuni în materie de comunicare pot fi folosite pentru acoperirea unei alte decizii aberante care abia urmează. Cu cifre neadevărate este anunţat un alt cîştigător.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Joi, 16 martie 2017
7533
 | 57
 | 41
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
un dac
0
Traiasca dictatura! Nu am scapat de ea nicicand!
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
slugarnicie imbecila a tuturora!
+2
Romania NU va creste deoarece avem parte de noi generatii ce NU sunt pregatite profesional si sunt si usor de manipulat. Cu "inteligentii" manipulati actuali, Romania NU va ajunge la ceva, cu smenarii secvristi vechi ce utilizeaza vechile tehnici la maximum ce "acapareaza"(fura si vand tara ptr. interese proprii) avutia tarii ce predau "stafeta" beizadelelor acestora, tara asta va ajunge condusa de niste alti " fanarioti". Oricum, 1821, VA REVINI IN NOILE PRINCIPATE ROMANE. D-ZEU CU MILA!
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
7.4
+2
Pericolul major e Neo-securismul. Iar partidele au ajuns fie sa-l sustina pe fata ca PDL=PNLsi USR fie sa nu-l aprobe dar nu au curaj sa-l infrunte ca PSD. Asta nu inteleg tinerii care habar nu au ce a fost dupa revolutie dar si generatia care a urat PSD-ul mai ales in anii 90 dar nu a realizat care este marele pericolul actual.
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
??????
+2
Pentru politicienii care au declarat anterior cå s-ar afla pe axă cu Londra considerați că ar trebui organizat un ciclu de interviuri în care să "povestească" cum consideră că ar putea fi "afectați", în urma Brexitului ?
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Valahu
+5
Domnule Nistorescu ma uimiti din ce in ce mai mult. V-ati convins ! Felicitari. Un mic "adagio": mai nou, simtind ca unii(ca dumneavoastra), tot mai multi , nu mai musca la "jos comunistii"au venit cu ....rusii !
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Mihai
-6
Ce să spun, că tocmai e nevoie de o echipă (?) de copywriteri ca să inventeze sloganul ”DNA/ Să vină să vă ia”. ..
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
V Ruse
-9
Tov. Nistorescu, până în 1989 jurnalist comunist, azi este un jurnalist anti comunist, care îi apără pe comuniști. dragnea, ponta, năstase, iliescu și toată gașca lor sunt niște îngerași aesmeni lui nistorescu. Ei sunt democrați și proeuropeni din naștere. Nu știu de ce ponta și dragnea s-au învinovățit reciproc, că au fost pe scuns la Moscova. Acum câteva zile pritenii și tovarășii lor colaboratorul Securității tăriceanu și securistul meleșcanu au fost la Budapesta, unul pe ascuns, celălalt oficial, pentru a primi ordine de la Putin, via Victor Orban. Toți aceștia sunt proamericani și pro UE, numai că tot ce vine de la Washington și de la Bruxelles este rău, le pute. Ei sunt singurii politicieni care înjură SUA și UE, pentru că așa este în democrație, iar la televiziunile controlate de ei au început să se audă cântece rusești. Concluzia lui nistorescu este un și clară : PSD și ALDE nu sunt comuniști, dar nu le convine SUA și UE. MĂ AȘTEPT CA ACEST TEXT SĂ FIE CENZURAT ÎN CEL MAI PUR STIL COMUNIST. S-A MAI ÎNTÂMPLAT. ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE VOI POSTA TEXTUL PE FACEBOOK, CU EXPLICAȚIILE DE RIGOARE.
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
atenianul @ V Ruse
0
doar un individ neformatat poate pune problema în filo UE sau filoSUA. în primul rând eşti român şi apoi fiecare acţiune externă trebuie analizată dacă este utilă româniei sau nu . nu poţi accepta sau respinge ceva doar fiindcă vine de la cineva sau dintr-o anume perioadă sau doctrină, clar!!!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Fuhrerul de la Bonn
+4
comunismul in forma lui adevarata si anume forma lui Leon ) nu a existat niciodata in USSR sau in RSR.noi am avut parte de national socialism...acum comunismul ala (marxism,scoala frankurt,globalism) nu se afla la Moscova..ci tocmai..la r de proteste #rezist(macar de curiozitate sa intre pe net sa vada cu ce steaguri protesteaza "colegii" lor din USA de la #resist , va spun eu alea ale USSR),dar ce e mai frumos decat tocmai tu activist al internationalismului marxist sa strigi la altii ca sunt comunisti?
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Lae @ Fuhrerul de la Bonn
0
Asta e tentative de lovitura de stat orchestrate de Soros si altii de peste. Sa vina oamenii din teritorii, sa aduca ciomege pentru simbriasii protestatari dar si bidoane de benzina pentru birourile criminalului.
Publicat Sâmbătă, 18 martie 2017
+Răspunde
SA LAMURIM LUCRURILE..
+15
pentru tinerii de azi...comunisti inainte de 1944 erau numai minoritari hebrei...dupa 45 au fost adusi de rusi la conducerea Romaniei tot hebrei Brucan, Barladeanu, Pauker.....acum in #REZIST rezista tot Sorosh si hebreii lui din umbra...
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+20
Interesant ,oamenii care au fost cei mai mari comunisti ,au devenit peste noapte cei mai mari capitalisti .
Publicat Vineri, 17 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017