Constantin: Avem încă foarte mulți fermieri care dețin suprafețe mici

România are încă foarte mulți fermieri care dețin suprafețe mici, între 1 și 5 hectare, iar stimulentele pentru ca aceștia să se asocieze sunt necesare, a precizat miercuri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Există în continuare în România foarte multe ferme mici și foarte mulți aplicanți care au suprafețe foarte mici. Dacă în 2008/2009 aveam undeva la 900.000 de fermieri care aveau între 1 și 5 hectare din cei un milion care depuneau cereri de plată pe suprafață, acum, după 6 ani de zile, vorbim de 800.000 de aplicanți din această categorie. Într-adevăr numărul de fermieri s-a micșorat pentru că probabil s-au comasat anumite exploatații agricole, dar nu semnificativ. Cred că aici trebuie să venim cu politici agricole, cu un anumit stimulent, dincolo de încercarea de a-i convinge să se asocieze și să producă pentru piață, iar PAC și politica națională oferă aceste posibilități”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că, începând din acest an, se va acorda o plată mai mare pe suprafață, un stimulent în cadrul plății redistributive, fermierilor care se asociază, respectiv celor care ies din categoria de 1-5 hectare și intră în cea de 5-30 hectare.

„Din anul 2016 avem posibilitatea să acordăm o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile. Vor primi, pe lângă plata care li se cuvine pentru vânzare sau arendare, și o plată echivalentă cu plata pe suprafață pentru fiecare hectar care intră în acest proces. România a făcut deja o solicitare către Comisia Europeană pentru a muta o anumită sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a putea activa această măsură din 2016, care îi stimulează pe cei care vor să producă mai mult”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.