Constantin, despre o taxare suplimentară a deșeurilor care nu se reciclează

O taxare suplimentară, mai mult decât dublă, a deșeurilor care nu se reciclează nu rezolvă problemă reciclării, astfel încât trebuie gândit un sistem care să restarteze relațiile dintre autoritățile publice locale și salubriști, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, viceprim-ministrul și ministru al Mediului, Daniel Constantin.

‘Am găsit un sistem de management al deșeurilor care, din păcate, nu funcționează. E mare nevoie să stingem ‘incendiile’ pe care le-am găsit după ce am preluat mandatul la Ministerul Mediului. Din 19 ianuarie, există un grup de lucru la Ministerul Mediului care lucrează pentru a găsi cele mai bune soluții pentru Ordonanța pentru modificarea Legii privind taxa la groapă. Nu cred că în această săptămână proiectul de Ordonanță pentru modificarea legii privind taxa la groapă va intra în Guvern. O taxare suplimentară mai mult decât dublă a deșeurilor care nu se reciclează nu rezolvă problemă reciclării. România nu și-a îndeplinit niciun termen în privința reciclării și astfel am ajuns în situația actuală. Problema pe care o avem în acest moment este aceea legată de disputa cine să suporte această penalizare? Cred că această OUG poate să fie o restartare a relațiilor dintre autoritățile locale și salubriști. Salubriștii spun că nu ei trebuie să plătească această taxă, autoritățile locale spun că deja ei au o taxă pe care o plătesc”, a afirmat Constantin, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Mediului, societățile de salubritate ar trebui să plătească respectiva taxă la groapa de gunoi.

„Grupul de lucru va propune o metodă care să fie aplicabilă, nu doar introducerea unei taxe pur și simplu. Această taxă penalizatoare ar trebui să fie în sarcina salubrișților, din punctul meu de vedere. Salubristul nu trebuie să ducă gunoiul numai din punctul A în punctul B. Acesta trebuie să pună la dispoziție și pubele diferențiate pentru fiecare cetățean. Obiectivul meu este să creăm un sistem funcțional și să ajungem la o cantitate mai mică de depozitare și mai mare pentru reciclare. Din fondurile care se colectează din taxa la groapă o sumă se va întoarce către salubriști, pentru ca aceștia să poată realiza investițiile necesare”, a explicat oficialul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.