Constantin Flondor, muzică şi pictură în expoziţia „Loc şi vis”

Galeria de artă contemporană şi design Galateca găzduieşte, până în 10 octombrie, expoziţia Loc şi vis a unuia dintre artiştii emblematici ai picturii româneşti contemporane, timişoreanul Constantin Flondor.

Organizată de Contemporanii şi de Institutul Cultural Român, expoziţia face parte din programul Bucureştiul creativ, ale cărui evenimente pornesc de la compoziţia Impresii din copilărie de George Enescu.

„Muzică şi pictură… armonie, gamă, acord cromatic, dominantă, termeni ce atestă înrudirea. O stare poetică poate genera muzicalitate picturii, iar frumuseţea lumii, picturalitate sunetelor. Revenirile cu gândul la o «veselă grădină cu pomi roditori şi mândri feciori…», nostalgia faţă de primii ani de întâlnire cu lumea, cu locul, cu fiinţele, cu plantele, sunt tot atâtea merinde ce au dreptul de a se întrupa în sunet sau culoare, în formă şi ritm. «Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea S’a odihnit El de toate lucrurile Sale… ». Tot astfel ne este dată lumina cu cele şapte culori şi universul sonor cu şapte sunete fundamentale, iar noi purtăm pretutindenea puritatea celor şapte ani ai primei copilării, cu aura anilor de atunci, de acasă. Neasemuita sensibilitate enesciană ne este deseori o referinţă”, scrie artistul în textul de sală al expoziţiei.

Bucovina, 2008

Constantin Flondor a făcut de-a lungul anilor instalaţii, performance, a scris, a practicat mail-art, a făcut film, a desenat, a pictat, a avut intervenţii în natură, împreună cu alţi artişti şi cu elevii liceului din Timişoara…

A fost atent mereu la structura, la construcţia, la observarea şi înţelegerea mediului ambiant. Interesat de matematici, a făcut din ele baza cercetărilor şi creaţiilor sale în anii ’60, mai întâi în cadul Grupului „111” sau ”1+1+1”, alături de Ştefan Bertalan şi Roman Cotoşman, cu care a expus lucrări geometrice în 1968, la Sala Kalinderu din Bucureşti. În urma acelei expoziţii, cei trei artişti din oraşul de pe Bega au fost selectaţi pentru Trienala de Arte Decorative de la Milano, din 1968 şi pentru Bienala de Artă Constructivă ”Elemente şi Principii” de la Nürnberg, în 1969.

Veranda-iarna, 2012

Cercetarea lui Contantin Flondor în domeniul formelor plastice a continuat în cadrul Grupul „Sigma” (1969-1978), format alături de Ştefan Bertalan, Doru Tulcan, Lucian Codreanu, Ioan Gaita, Elisei Rusu. Proiectele urmărind relaţia dintre artele vizuale, matematică, bionică, cibernetică şi arhitectură aminteau de principiile Bauhaus-ului.

A fost, de asemenea, membru fondator al Grupării „Prolog”, împreună cu Paul Gherasim, Horea Paştina, Cristian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu, o mişcare ce a pus în centrul preocupărilor artistice natura şi sacrul.

Lucrările expuse acum la Galeria Galateca stau sub semnul unei alte apropieri de pictură, apărută în creaţia artistului în anii ’80, contemplaţia, înţelegerea lumii prin intuiţie şi revelaţie. Raţionalitatea primei perioade este dublată acum de descătuşarea sensibilităţii, de „alunecarea”, cum o numeşte chiar artistul, în lirism.

Veranda VI, 2015

Raţiunea este dominată de trăiri. Prin gestul acuzat al pictorului, vibrarea în faţa naturii se traduce prin vibrarea accentuată a culorii, aşternute în tuşe energice, într-un demers aparent gestualist, sub care se ascunde însă ştiinţa construcţiei riguroase, ce i-a caracterizat de la început creaţia. Impresia privitorului este de participare la o lume vie, care i se oferă şi care îl include.

De la peisajul „recognoscibil” Bucovina, artistul se îndreaptă spre lumea care-i este aproape, lucrările din seria Veranda, prezentate în expoziţie, transcriind poetic frunzele copacilor şi florile, unduirea arborilor alături de geometrica formă a clădirilor, aerul care înconjoară ca un balon de săpun (element care l-a preocupat la un moment dat) lumea abia ghicită de forme ale realităţii obiective devenite însă realitate interioară a pictorului.

Veranda I, 2014

„Pentru Constantin Flondor, scria un critic, pictura este un poem transpus cu măiestrie, recuperată printr-o experienţă profundă, prin cunoaştere, prin capacitatea artistului de a traversa şi de a atinge esenţe”.

Gestul aparent aleatoriu cu care sunt puse pe pânză petele de culoare este ghidat întotdeauna, chiar dacă mai greu detectabil de către privitor, de o logică a limbajului plastic urmărită la începutul carierei, interiorizată apoi şi supusă unui demers mai profund, menit să transcrie emoţia creatorului.

Dan Hăulică nota în anii ’80: „Însă resursele sale, desenul, oricât de palid schiţat, zvâcnind ca un lasou în stare de implacabile salturi gestuale, tensiunea de arc întins, sub liniştea aparentă, cum bine i-o detecta un confrate, Mihai Sîrbulescu, toate conduceau la o priză directă asupra unui real ce ne angajează şi cuprinde”.

Veranda VII, 2015

Cariera acestui muzician al picturii, şi folosesc termenul nu întâmplător, se întinde pe mai mult de 50 de ani. O jumătate de veac în care onestitatea sa artistică a putut fi observată fără nicio fisură.

Constantin Flondor, descendentul uneia dintre cele mai însemnate familii boiereşti din Bucovina, a cărei vechime poate fi urmărită până la începutul secolului al XVIII-lea, familie înnobilată de Francisc al II-lea cu titlul austriac de „Cavaler de Flondor”, este mebru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1964.

A fost profesor şi o vreme decan la Facultatea de Artă a Universităţii de Vest, din Timişoara, profesor invitat la Sommermalakademie Beratzhausen din Germania.

Veranda III, 2014

A fost distins, de-a lungul timpului, cu Premiul “Ion Andreescu” pentru Pictură al Academiei Române, 2006; Marele Premiu UAP pentru „Întreaga Activitate”, 2003; Premiul“The Ionel JianouSpecial Distinction of creative Arts”, acordat de The American-Romanian Academy of Arts and Sciences ARRA, Los Angeles USA, 1993. Ordinul „Meritul Cultural” 2004.

Expoziţia de la Galeria Galateca, inspirat şi exact intitulată Loc şi Vis, cuprinde lucrări inspirate de locul copilăriei artistului, experienţele personale din desele călătorii de studiu, sinteza unei intense activităţi de creaţie şi de cercetare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.