Constantin Niță, 4 ani de închisoare

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat vineri la 4 ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru trafic de influență.

Totodată, judecătorii au decis confiscarea sumei de 303.000 de lei de la fostul ministru şi menţinerea sechestrului pe bunuri ale acestuia.

Decizia instanței nu este însă definitivă, poate fi atacată.

Update: Fostul ministru a anunțat, vineri, că a atacat decizia prin care Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 4 ani închisoare cu executare, susținând că se va adresa tuturor instituțiilor internaționale pentru a i se face dreptate.

„În urma primei decizii anunțate azi de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul dosarului în care sunt acuzat, declar că mă consider total nedreptățit și voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăția. Prin avocatul meu, astăzi, 26 mai, la ora 15,30, deja am atacat această decizie și voi continua să-mi demonstrez nevinovăția cu speranța că justiția românească își va face datoria. În același timp, mă voi adresa tuturor instituțiilor internaționale pentru a-mi face dreptate, dacă în România nu mai este posibil acest lucru”, susține Constantin Niță într-un comunicat de presă.

Fostul ministru declară că, pe perioada procesului, a avut convingerea că justiția din România funcționează și că i se va face dreptate în fața încercărilor procurorilor „de a-l scoate din viața publică și politică”, însă primise avertizări că este vorba de un dosar politic, „că sentința era de multă vreme stabilită, iar procesul a fost doar o formalitate”.

El mai arată că întregul dosar se bazează pe ‘declarațiile mincinoase’ ale lui Tiberiu Urdăreanu, „un individ cu multe dosare penale și numeroase denunțuri la activ, un instrument al procurorilor de câțiva ani buni”, și nu există alte dovezi, de nicio formă — înregistrări audio/video, martori, extrase de cont).

„În timpul procesului, denunțătorul și-a schimbat povestea, declarând că ‘nu mai știe câți bani mi-a dat, când sau de unde îi avea’. Mai mult, procurorii au făcut numeroase presiuni asupra martorilor din dosar, atât a celor de la Brașov, cât și a primarului Gheorghe Nichita, căruia i s-a cerut ‘să dea un ministru’ ca să scape de alte acuzații”, mai spune fostul ministru.

Niță a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei – bani care ar fi fost folosiţi „în mare parte” pentru finanţarea PSD Braşov – ca să intervină la fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita pentru atribuirea unui contract firmei UTI.

DNA susține în acest dosar că, în cursul anului 2013, Niță i-a solicitat lui Urdăreanu, cel care l-a și denunțat, un comision de 5% din valoarea contractului încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria Iași.

„Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Niță”, au susținut procurorii.

Conform anchetatorilor, la data de 21.07.2013, Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

„De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.
Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”, a mai susținut DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.