×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 11:06
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
Conștiința costă bani
Radu Hadârcă
Radu Hadârcă

M-am gândit la mai multe titluri alternative, toate reflectând nuanțe ale unuia și aceluiași adevăr.

Vă las pe dumneavoastră să alegeți:

Slugărnicia și lașitatea: marcă înregistrată la români.

Colaboraționismul și cozile de topor, astăzi, în România.

Ministerul Transporturilor, țărișoara noastră, într-o oareșcare guvenare, nici nu mai contează care. Un ministru habarnist sau, ca să fim mai delicați, neinformat, află din ziare că un plop aflat pe marginea unui drum public s-a prăbușit peste o mașină și hotărește să taie, în întreaga țară, toți copacii de pe marginea autostrăzilor și drumurilor publice. În minister toți tac chitic, nimeni nu spune nimic, decât pe la colțuri. Urmează o ședință cu toți directorii din țară, pe o temă dată. Unul dintre ei, posesor minimal de sânge în instalație, îi explică ministrului în cauză că acești copaci plantați pe marginea drumurilor au un rol bine definit în fixarea terasamentului și, prin urmare, nu este logic să fie tăiați. A, da, raspunde ministrul. Nu se vor mai tăia. Toată lumea răsuflă ușurată.

Avem astfel un exemplu ilulstrativ privind modul în care se operează la nivelul decizilor publice, astăzi, în România.

Teama, frica generează un conformism uniformizant. Oare ce-o să spună șeful? Mai bine tac.

De ce: simplu, pentru bani, statut social și toate avantajele care decurg de aici.

Suntem un popor care, uneori, în decursul istoriei, sub anumiți conducători, am dat dovadă de curaj.
Am fost lupi pe alocuri, se pare însă că nu suficient pentru a se imprima în fibra sufletească a acestui popor.
Acum și aici, astăzi în România, nu are sens să ne întrebăm dacă ne va merge mai bine. De ce?
Simplu.

Să ne uităm fiecare dintre noi cu atenție în oglindă.

Să ne punem o întrebare simplă?

Când a fost ultima oară când am sacrificat binele nostru pentru binele și adevărul general?

Și aici nu vorbesc despre binele familie noastre, al clanului, al gaștilor din care facem parte, generic, al rubedenilor sau apropiațiilor noștri, ci mă refer strict la persoane care nici măcar nu ne cunosc și, prin urmare, nu am avea nimic de câștigat din acțiunile benefice pe care le-am făcut și s-au răsfrânt asupra lor.
Când am făcut ultima dată un bine absolut gratuit? Un bine care nu are nicio șansă să se repercurteze în viitor asupra noastră?

În calitate de jurnalist, spre exemplu, cu spectrul inaniției bântuind la propriu asupra ta, este vorba de 1 covrig pe zi și eventual niște corcodușe culese din spațiul public, prietenii știu cum și de ce, să nu accepți niciun compromis, doar pentru a te bucura că poți să scrii adevărul, evident, în accepțiunea ta, dar care, culmea, nu se potrivește deloc cu trendul general mass-media. Să înoți permanent contra curentului care te-ar duce în zone calduțe si confortabile, financiar și social este un crez pe care puțini dintre cei care activează în media îl mai au astăzi.

Am dat exemplu cu jurnalismul, dar este valabil pentru oricare alt domeniu.

Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici nu mai poți să pretinzi, dacă te ghidezi după acest proverb, că ești un profesionist, indiferent unde lucrezi.

Fiecare dintre noi ne-am dezvoltat în timp un șir de compromisuri care au devenit un modus operandi, transformându-se în modus vivendi. Viața și acțiunile noastre cărora le-am imprimat un sens, mai mult sau mai puțin conștient, intră într-un flux general care până la urmă ne definesc individual și, prin însumare, colectiv.

De aici până la statutul individual de laș, și colectiv de lașitate generalizată, este un pas pe care mulți îl facem.

România astăzi arată așa, bine sau rău, pentru că noi arătăm așa la un anumit nivel, oricât ne-ar deranja această axiomă.

Altfel, este pură ipocrizie să pretinzi de la alții ceea ce tu nu faci.

Noi pretindem, solicităm intempensiv pe alocuri ca alții să acționeze fără a avea vreun câștig material imediat, mediatic, sau de altă natură.

Noi cerem, solicităm imperativ altora, celorlalți, de regulă, din afara cercului nostru, să se comporte într-un anumit fel dezirabil interesului general. Dar oare noi, în ce măsură facem acest lucru pe care îl pretindem celorlalți?

Se practică mult în România pe scară largă dublul discurs de care pur și simplu mi se face greață. Una spunem pe la colțuri și alta declarăm în public. Personalitate scindată, schizofrenie cronică, validată în fiecare zi. Integritate inexistentă.

Sacrificiul pe care tot timpul îl revendicăm cu ostentație de la alții politicieni ar fi cazul să înceapă de la noi și cu noi în primul rând. Ceilalți nu sunt problema noastră. Oricât de mult ne-ar displace acest lucru, paiele din ochii altora n-au fost, nu sunt și nu vor fi constitui niciodată aspecte care să ne privească direct. De ce? Simplu. Pentru că nu avem control imediat asupra lor. Noi deținem doar, teoretic și practic, controlul asupra bârnelor din ochii proprii și personali.

Alt studiu de caz. Un parlamentar, grad universitar, cu doctoratul luat pe bune, care gândește, individual cel puțin, cât de cât, partidul aparținător nici nu mai are rost a fi menționat. L-am întrebat cum a putut vota acea lege aberantă care incriminează legionarismul și pe cei care se presupune că ar fi avut simpatii legionare. Spun aceasta, având în vedere că la procesul de la Nürnberg legionarii au fost eliminați de pe lista organizaților care urmau să fie judecate, datorită probelor aduse în instanță. Am citit asta în luarea de poziție a unui istoric român care declara într-un interviu recent că, în ciuda deciziei de la Nürnberg care a dezincriminat mișcarea legionară, nu mai are voie să-și exprime părerile despre acest subiect, pentru că deja s-a plasat o etichetă prin votarea acelei legi de către Parlamentul României și ratificarea ei de către președintele României. La fel, un critic literar are aceeași interdicție în cazul studierii și exprimării opiniilor elogiative relativ la unii scriitori consacrați: Eliade, Vulcănescu, care au avut simpatii de natură legionară etc. Ce mi-a răspuns parlamentarul la întrebarea mea? Păi, nouă ne spune șeful grupului parlamentar cum să votăm. Dacă ridică degetul mare în sus votăm pentru, dacă îl înclină în jos votăm împotrivă. Dacă nu votez în consecință nu mă mai regăsesc pe lista candidaților eligibili la viitoarele alegeri. Și, continui eu acum, nu mai beneficiezi de banii și avantajele de rigoare care decurg din statutul de parlamentar.

Vi se pare hilară și ridicolă această situație descrisă anterior. Și mie. Din nefericire, este crudul și tragicul adevăr. Aș vrea să ascult și eu luări de poziție și atitudini ferme, declarații tranșante la politicienii noștri care să reflecte un minim de demnitate și verticalitate în România. De la cine și mai ales unde se găsesc aceste declarații? Există și acelea, dar sunt mai rare și de regulă nesuccedate de fapte care să le reflecte.

Prin urmare ăștia suntem, cu ăștia defilăm. Și atunci cum putem să solicităm cuiva ceva pe care noi nu-l îndeplinim în existența noastră. Conștiința costă mult. Câți dintre noi ne permitem să o purtăm la vedere?

Radu HadârcăPublicat Joi, 20 iulie 2017
1872
 | 16
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
alex PLaton
+3
Vreau să-mi expun o părere . Ipoteza principală este ca periodicitatea schimbării ,o dată la 4 ani(spre exemplu) a echipelor de politicieni,prin alegeri democratice și libere, induce o periodicitate a ”regulilor de funcționare” a societății. Pentru o societate în echilibru ,cu legi(reguli) ajunse la maturitate , care nu se schimbă mult de la o echipă-la alta, societatea va funcționa bine cu mici corecturi, eventual ! Ce ne facem noi ,însă ?. Noi , care încă nu avem legi(reguli) maturizate și riscăm fluctuații ”largi”ale regulilor ,la schimbarea echipelor de politicieni de la conducerea societății? Știe cineva un răspuns la această întrebare ? Vă amintiți de ”tranziția” des pomenită de Ion Iliescu și Emil Constantinescu ? Vă mai amintiți cum într-o zi ,Băsescu a declarat că”tranziția” s-a încheiat !!!!Și de atunci a început degringolada !!!!!Se putea să nu fie Băsescu ? !!!!!!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Sparta
+5
"Teama, frica generează un conformism uniformizant. Oare ce-o să spună șeful? Mai bine tac. De ce: simplu, pentru bani, statut social și toate avantajele care decurg de aici." Si as adauga: daca vorbesti, ti se taie salariul, esti concediat, linsat sau mai rau. Lipsa de constiinta aduce bani, avantaje sociale etc, Constiinta costa mult. De aceea o piramida de conducere formata din cateva mii de ticalosi ajunge sa controleze milioane de oameni.
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Janukovici
+3
Vorba lui Arghezi: "Una spunem, alta fumam...".
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Liviu
+1
De ce suntem duplicitari ?....datorita pozitie balcanice, datorita influentei otomanane de 600 de ani, a celei bolsevice de 100 de ani .... de aceea suntem un popor de curve....astia suntem ...
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Cata @ Liviu
+7
asta esti tu! ce putem face noi daca asta-i parerea ta despre tine? eu, nu!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Horus @ Liviu
+5
tataie,ungurii sunt mai turciti ca noi,ei insasi se declara turanici,otomanii sunt extrem de duri si de caracter ca oameni,sarbii si croatii sunt popoare nobile, nu e o scuza cu influenta otomana,balcanismul sau cu bolsevismul!Daca un calator strain prin Principate povestea ca a ramas cu trasura in niste noroaie,si satenii romani,nici cu bani ,nici cu rugaciuni ,nici cu forta nu au vrut sa ii scoata trasura din noroi ,ce mai vrei?Concluzia: ne baga astia bromura in ceai in fiecare dimineata!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Suciu @ Liviu
+2
Sa fie oare asa cum zici? Vezi ca otomanii au ajuns sa fie mai dezvoltati decat noi, toate tarele de care spui ca ei ne-au molipsit inseamna ca ei le-au avut din plin. Care sa fie explicatia? Sa nu zici acum ca ne-au exploatat timp de secole, pentru ca ce luaua atunci de la noi foloseau atunci, nu acum. Nu faceau nici masini si nici avioane americane de vanatoare sub licenta. Ar trebui sa ne facem o introspectie ca popor si indiferent de cauze sa ne punem un diagnostic si sa cautam leacul bolii de care sufera poporul nostru. Doar cu scuzele ca am fost asupriti, ramanem asa cum suntem sau si mai rau.
Publicat Sâmbătă, 22 iulie 2017
+Răspunde
??????
-7
Pe drumurile de câmpie sau unde nu sunt modificări de nivel este oare justificată "fixarea terasamentului" la marginile drumurilor sau autostrăzilor cu copaci ? Considerați că autorul articolului încercă să comunice că ar fi trăit "experiențe" ale "fructificării" "valorii conștiinței" ?
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
0
Da cer ati vreodatat asa ceva ? Adica constiinta. Si in plus geaba numa comstiinta daca lipseste mimtea ... Ia sa vedem cum e cu scoaterea Liscarii Legionare .. megem direct la docoment : ""++ Odată cu exonerarea noastră de orice culpă, Comisia Instructorie de la Nürnberg a scos din cauză şi entităţile pe care le reprezenta Mişcarea Legionară: Guvernul Naţional şi Armata Naţională. Aceste entităţi nu sunt culpabile nici de „crima de război”, nici de „genocid”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici ,,colaboraţioniste” ++"". Care Guvernul Naţional ? Ala cu care semnau trataul de pace? Givernlele Santaescu si Radescu ale lu Rex ? Care Armata Naţională - aia care a luopsta in Ardeal, in Ungaria, in Cehia ? NU! Este vorba despre un numer5 limitat de garisti care dupa Rebeliune s-ua aciuat in Reich , sub prtectia lui Adolf si care dupa 23 august 1944 au fost folositi de nazisti . Ca nu au resuit sa se "dostinga" in solda nazistilor incat sa fie luati in seamna la Nurembwersg este una .. insa sa zici ca la Nermberg judeatorii au zis ca este OK cu Legiunea este altceva. Si inc aceva : la Nuremberg nu au fots judecati nici szalasistii, nici Quisling, nici Petain si la Milice. Si nici fascistii italieni Pricepti sau aveti nevoie de desen?
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
0
Da cer ati vreodatat asa ceva ? Adica constiinta. Si in plus geaba numa comstiinta daca lipseste mimtea ... Ia sa vedem cum e cu scoaterea Liscarii Legionare .. megem direct la docoment : ""++ Odată cu exonerarea noastră de orice culpă, Comisia Instructorie de la Nürnberg a scos din cauză şi entităţile pe care le reprezenta Mişcarea Legionară: Guvernul Naţional şi Armata Naţională. Aceste entităţi nu sunt culpabile nici de „crima de război”, nici de „genocid”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici ,,colaboraţioniste” ++"". Care Guvernul Naţional ? Ala cu care semnau trataul de pace? Givernlele Santaescu si Radescu ale lu Rex ? Care Armata Naţională - aia care a luopsta in Ardeal, in Ungaria, in Cehia ? NU! Este vorba despre un numer5 limitat de garisti care dupa Rebeliune s-ua aciuat in Reich , sub prtectia lui Adolf si care dupa 23 august 1944 au fost folositi de nazisti . Ca nu au resuit sa se "dostinga" in solda nazistilor incat sa fie luati in seamna la Nurembwersg este una .. insa sa zici ca la Nermberg judeatorii au zis ca este OK cu Legiunea este altceva. Si inc aceva : la Nuremberg nu au fots judecati nici szalasistii, nici Quisling, nici Petain si la Milice. Si nici fascistii italieni Pricepti sau aveti neboie de desen?
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
mihai
+3
Aveti dreptate, poporul roman nu a fost niciodata viteaz sau solidar, sa ne amintim numai de cum se bateau intre ele cele trei principate in loc sa se uneasca impotriva dusmanilor si de tradarea lui Mihai Viteazul. Exact cum ati scris, norocul a fost ca din cand in cand a mai ajuns la conducere cate o personalitate cu viziune si contemporanii sai au avut decenta sa nu ii dea in cap cum se intampla de 70 de ani la noi. La istoria de 2000 de ani a poporului romani,acesti oameni au fost din pacate putini, de asta suntem pe ultimul loc la ce inseamna civilizatie si profesionalism in Europa si in frunte la ce inseamna lucru de mantuiala, saracie, hotie,marlanie, et. Exista speranta, dar numai daca ne asumam istoria adevarata si prin educatie si efort colectiv ii indreptam erorile.
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Magda
+9
Mi-e teamă că la români, la stadiul MIZERABIL la care s-a ajuns, NUMAI de sus în jos să înceapă să se facă dreptate...urmând apoi EXEMPLUL, NUMAI după o MARE DERATIZARE POLITICĂ! Adică, toate haimanalele de până acum...SĂ PLECE, SĂ DE DUCĂ PE PUSTII! Pentru că, chiar dacă nu au furat toți 100%, sunt complici prin cunoștința lucrurilor făcute... Românii au ajuns lași, pentru că îi stăpânește FOAMEA și JEGUL (fizic și/sau moral) din lipsă de legi (transparente) și aplicabile ÎN SPIRIT DE DREPTATE ȘI ECHITATE SOCIALĂ , pornind de la ăl cu suzeta-n gură, pân la cel cu barba sură. Punct. DECI, DREPTATE DE SUS PÂNĂ JOS, NU NUMAI DE JOS ÎN SUS...exact ca-ntr-o familie: așa cum copiii copiază comportamentul părinților lor, așa și românii, ca să supraviețuiască...unii FURÂND sau zăcând ÎN LAȘITATE aici, în țară, alții - făcând pe leii AFARĂ DE ȚARĂ, sau rămânând la fel ca și în țară că, d-aia și-au și luat tălpășița de-aici! Iar ÎN EXTREMIS, deja se simte că se dă ÎN CLOCOT...nu se face curățenie pornind DE SUS, de la capul peștelui aproape împuțit și plin de mercur, poate începe coada s-o facă, până nu putrezește tot peștele!
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Horus
+6
Despre romani,ca tot a venit vorba :"Ce le pasă care este numele stăpânului lor? Ceea ce ştiu ei este că trebuie să muncească, să plătească, să sufere şi să tacă. Românii moştenesc din tată-n fiu o resemnare mută care se schimbă în apatie şi această apatie este susţinută încă de neştiinţa lor”, era părerea francezului Xavier Marmier, călător prin ţările române. "Înfăţişarea lor robustă, curajoasă, contrastează în mod bătător cu imbecilitatea lor reală, căci sunt umiliţi din pricina sclaviei şi au dobândit chiar şi credinţa că sunt slabi. În locul bărbăţiei demne ce constituia carcaterul roman nu mai păstrează decât o îndărătnicie de a refuza ceea ce ştiu bine că va fi obţinut şi încăpăţânarea de a sustrage ceea ce nu îndrăznesc să apere”, scria englezul Thomas Thornton despre naţia română aşa cum era văzută ea la începutul veacului trecut. "Tirania a făcut pe români timizi şi josnici”, era constatarea contelui de Salaberry, vizitator al Ţării Româneşti în 1820. Scriitorul francez Saint Marc Girardin constata în 1839: ”Adevărata boală a Principatelor este neîncrederea şi nesiguranţa, teama de ele însele, întotdeauna supuse puterilor străine, întotdeauna atârnătoare de alţii, ele nu aşteaptă nimic de la sforţările proprii”. Ce sa mai vorbim......
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Opt luni de aventură economică a PSD
Publicat acum 3 ore şi 7 minute
Ce vizitează Macron în țara noastră
Publicat acum 21 ore şi 57 minute
Liviu Dragnea încinge trânta cu companii mari
Publicat acum 20 ore şi 47 minute
Mesaj tranșant pentru mai-marii Justiției
Publicat acum 15 ore şi 3 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 28 minute