Constituția, mai inactivă decât în comunism

Este aproape o regulă cotidiană: statul și societatea noastră funcționează după reguli care pot fi înlocuite legal unele cu altele, ca într-un joc imprevizibil. Spre a ține sub control această harababură, a apărut la un moment dat fuziunea, pur totalitară, SRI-Justiție, zădărnicind orice idee de reformă și îndreptare a răului. Consecințele acestor mișcări legislative încalcă statul de drept și democrația, drepturile fundamentale. Se va ridica cineva din sistem spre a incrimina această subminare a statului de drept?

Așa cum vedem atât de obișnuita cronică judiciară, drept unic eveniment public și legislativ, de la primele ore de news, ar fi indicat, pentru a ajunge la un capăt, să auzim de inculpările celor care au încălcat Constituția și au atentat la drepturile de neatins într-o democrație. Acești atentatori se găsesc pretutindeni unde s-a împărțit ceva, unde furtul, delapidarea au fost politică de stat. Majoritatea instituțiilor țării stau asemenea Turnului din Pisa, într-un dezacord tot mai pronunțat cu dreptul public. Cei peste patru milioane de români care au părăsit țara nu au acceptat să fie striviți de această presiune a unei lumi deformate în toate sensurile. Reforma și democratizarea din ultimul deceniu, atât de captivante pentru unii, până la un punct, se dovedesc a fi fost una dintre farsele înfiorătoare. Criminalitatea regimului comunist a fost transferată României actuale, prin metodele ceaușismului incriminat tocmai de cei care s-au declarat reformatori. Despărțirea de această perioadă nu dă semne de punere în mișcare. Suflul democratic de care România are nevoie la fel ca de aer întârzie sistematic, perpetuând toate abuzurile generate de compromisa clasă politică. Justiția nu există, atâta vreme cât responsabilizarea magistraților și a întregului corp profesional care o reprezintă se situează în afara responsabilității. De la primul la ultimul cetățean, este nevoie de o aliniere legislativă care să dea sens real cetățeniei, drepturilor, societății. Societatea roboților umani și a unui sistem pe măsură nu poate duce decât la instabilitate și degradare. România se află într-o fundătură din care lipsesc tocmai inițiativele care se impun într-un asemenea context. Singurele propuneri cu audiență, prin distorsiunile programate de zeci de ani, par a fi cele care dau sistemului o combustie și mai accentuată, antisocială.

Revine Curții Constituționale obligația să se implice, cum nu a făcut-o până acum, în blocarea tendințelor antidemocratice, antinaționale și antieuropene. Forțarea Constituției, încălcarea ei fiind aproape programatică, dă mediului intern, în generalitatea sa, o notă imposibilă. Un asemenea sistem discordant creează probleme consumatoare de energie, asemenea unui regim totalitar. Constituția va trebui decisiv activată pe scena publică, eliminând întregul balast al unui sistem ajuns tot mai retrograd, aparent de neoprit. Pericolele pentru democrație vizează direct calitatea vieții, relațiile publice, instituțiile, nefiind o subtilitate a demersurilor analitice.

România are o Constituție despre care se vorbește doar la televizor, sub remarca euforizantă, continuă, că este extraordinară. N.B. Aducerea ei în realitate poate degaja prezentul, adunându-i pe cetățeni în jurul interesului național, fără a-i umili și distruge.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.