Construcţia financiară a FIFA riscă să cadă

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, se confruntă cu cereri de demisie, iar sponsorii-cheie au cerut organismului de conducere a fotbalului mondial să facă curăţenie după ce nouă foşti şi actuali funcţionari au fost arestaţi, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Donatori importanţi, cum ar fi Coca-Cola şi Adidas, şi-au exprimat îngrijorarea. Compania de carduri Visa ameninţă chiar cu retragerea din rândul sponsorilor Federaţiei. Aceste companii au cerut FIFA să crească transparenţa şi să rezolve scandalul care afectează imaginea organizaţiei. Totodată, Anheuser-Busch InBev şi McDonald’s Corp au anunţat că sunt în legătură cu FIFA şi că monitorizează situaţia. Poliţia elveţiană a arestat miercuri dimineaţă mai mulţi oficiali FIFA, la cererea autorităţilor americane, sub acuzaţia de corupţie, printre cei reţinuţi aflându-se şi unul dintre vicepreşedinţii Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Jeffrey Webb.

Cel mai puternic avertisment a venit de la Visa. „În calitate de sponsor ne aşteptăm ca FIFA să ia măsuri imediate pentru a rezolva aceste probleme în interiorul organizaţiei. Dacă FIFA nu va face acest lucru, i-am informat că ne vom reanaliza sponsorizarea”, se arată într-un comunicat Visa.

Visa a devenit partener al FIFA în 2007 şi recent a extins parteneriatul până în 2022. Printre partenerii FIFA, companii care sprijină forul conducător al fotbalului mondial prin contracte pe termen lung, se numără şi Gazprom, Emirates, Sony şi Hyundai/KIA Motors. Toate aceste companii au dreptul de a utiliza simbolul FIFA în campaniile lor publicitare.

Adidas cere transparenţă. „Grupul Adidas este deplin angajat în crearea unei culturi care să favorizeze cele mai înalte standarde de etică şi de conformitate şi aşteptăm acelaşi lucru de la partenerii noştri. După ultimele veşti, nu putem decât să încurajăm FIFA să continue să stabilească şi să respecte standarde de conformitate şi transparenţă în ceea ce face”, se arată într-un comunicat Adidas. Compania este partener FIFA încă din anii ’50.

Companiile Coca-Cola şi Hyundai Motor au reacţionat şi ele. „Această controversă care durează de mult timp a afectat misiunea şi idealurile promovate de Cupa Mondială şi FIFA şi noi ne-am exprimat în mai multe rânduri îngrijoarea faţă de aceste numeroase acuzaţii”, precizează un comunicat al Coca-Cola.

La rândul lor, reprezentanţii Hyundai Motor, singurul partener asiatic al Cupei Mondiale din 2018, din Rusia, s-au arătat „extrem de îngrijoraţi” de procedurile legale în curs.

Procurorii americani au dat publicităţii ieri un rechizitoriu, acuzând înalţii funcţionari FIFA, alături de cinci organisme mass-media sportive şi directori de promovare, că au primit mită în valoare de peste 150 de milioane dolari în peste 24 de ani. Acuzaţiile au trimis unde de şoc în lumea fotbalului, multă lume întrebându-se dacă FIFA poate continua în forma sa actuală. Sepp Blatter candidează în această săptămână pentru un al cincilea mandat de patru ani în fruntea FIFA. Greg Dyke, preşedintele Asociaţiei Engleză de Fotbal, a declarat că Blatter, în vârstă de 79 de ani, ar trebui să părăsească imediat poziţia pe care o ocupă.

Sepp Blatter l-a trimis pe purtătorul de cuvânt al FIFA să le spună reporterilor că el personal nu este cercetat pentru corupţie şi că alegerile pentru preşedinte, programate pentru vineri, merg mai departe. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de mulţi delegaţi îl vor părăsi, acum că autorităţile elveţiene şi-au manifestat dorinţa de a-i extrage pe funcţionarii FIFA din apartamentele lor din hotelurile de lux. România a anunţat deja că va vota cu contracandidatul său, iordanianul Ali Bin Al Hussein.

Omul care a ajutat FBI la construirea cazului este un fost executiv de top al FIFA din New York City. New York Daily News a publicat în noiembrie anul trecut un material de investigaţie cu privire la implicarea fostului membru al Comitetului Executiv al FIFA, Chuck Blazer, în cazul de corupţie, iar BuzzFeed scrisese în iunie anul trecut despre „tatăl escrocheriilor suburbane din fotbal”. Chuck Blazer a fost „unul dintre cei mai puternici oameni din fotbal din lume”, înainte de a pleca de la FIFA în 2013, pe fondul unei anchete a Comisiei de Etică, conform SB Nation, care a remarcat că Blazer cel mai probabil a cooperat cu investigaţia FBI făcută la FIFA, pentru a evita închisoarea. Blazer a pledat vinovat la acuzaţiile de conspiraţie la înşelătorie, conspiraţie la fraudă, conspiraţie pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi eşecul depunerii unui raport al Băncii Externe şi Conturi Financiare FBAR, potrivit unui comunicat
dat publicităţii ieri de Departamentul de Justiţie al SUA. Chuck Blazer a pierdut aproape 2 milioane dolari şi a fost de acord să plătească o altă sumă nedeterminată atunci când el este condamnat, scrie Business Insider.

Un astfel de scandal ascunde interesul pentru bani, iar FIFA reprezintă o adevărată comoară, conform CNN. FIFA încasează bani din diverse direcţii, de la drepturile pentru transmisiuni TV, la contractele de sponsorizare pentru organizarea Cupei Mondiale. Anul trecut, de exemplu, FIFA a raportat încasări de 2 miliarde de dolari, fără a se lua în calcul suma rezultată din desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Din drepturile de televizare a mondialului au venit 2,4 miliarde de dolari. Vânzarea biletelor a generat încasări de 527 milioane de dolari. În cadrul meciurilor de calificare din America de Sud au fost cerute nu mai puţin de 11 milioane de bilete. Doar o treime din cifra solicitată a putut fi onorată. Dacă mai adăugăm şi veniturile din marketing, suma ajunge la 4 miliarde de dolari. Profitul obţinut după mondialul din 2014 a fost de 2,6 miliarde de dolari. Între turneele din Africa de Sud, 2010, şi
Brazilia, 2014, FIFA a mizat pe sponsorizări masive din partea mai sus menţionate.

Salariile anuale la FIFA înghit 88 milioane de dolari, jumătate din aceştia mergând către cei 13 executivi din frunte federaţiei. Venitul lui Blatter este ţinut secret, însă purtătorii de cuvânt ai FIFA şi trezorerieul acesteia au spus că se ridică la nivelul managerilor de top elveţieni sau din lumea întreagă.

În ultimii ani, FIFA a cheltuit un miliard pentru educaţie, infrastructură, echipament sportiv şi diverse alte facilităţi acordate fotbaliştilor amatori.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor ’90 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.