Consultări la Cotroceni pe repede înainte (Foto)

Consultările între președintele Klaus Iohannis și partide pe tema desemnării noului premier, începute luni la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, au durat mai puțin decât era prevăzut. Deși agenda discuțiilor prevedea câte o oră pentru PSD și PNL, întâlnirea preledintelui cu cele două partide s-a încheiat cu mult mai repede. În urma consultărilor, pe masa președintelui au ajuns două propuneri de premier: Mihai Tudose (PSD-ALDE) și Siegfried Mureșan (PMP).

Update: Delegația grupului parlamentar al minorităților naționale – altele decât cea maghiară – a fost ultima care a intrat la consultări, în jurul orei 18.40. Liderul deputaţilor din grupul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat după discuția cu preşedintele Klaus Iohannis, că parlamentarii vor aştepta decizia şefului statului privind premierul, urmând să decidă atunci cum vom acţiona în Parlament, însă probabil vor vota „neunitar”, aşa cum au făcut şi la moţiunea de cenzură.

UDMR, LA CONSULTĂRI

Update: Liderul UDMR , Kelemen Hunor, după consultări: Nu excludem să susținem Guvernul.

„Noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție să facem parte din Executiv. Vom face o primă analiză a colaborării noastre cu coaliția PSD-ALDE după sfârșitul sesiunii parlamentare. Nu excludem să susținem Guvernul și să avem o colaborare parlamentară foarte punctuală”, a declarat Kelemen Hunor.

Din delegaţia UDMR au făcut parte cinci persoane, printre care Kelemen Hunor, deputata Biro Rozalia şi senatorul Cseke Attila.

PMP, LA CONSULTĂRI

Update: Traian Băsescu, după consultări: „PMP îl propune pe Siegfried Mureșan premier”. Băsescu l-a comparat pe europarlamentarul Siegfried Mureşan cu premierul canadian Justin Trudeau şi cu președintele Franței Emmanuel Macron. „Este parte a grupului PPE, fiind membru PMP, este purtător de cuvânt al PPE, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova. (…) Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron, dar şi generaţia Trudeau, din Canada”, a spus Băsescu, după consultări, referindu-se la Mureșan. Din delegaţia PMP la Cotroceni au făcut parte Traian Băsescu, Valeriu Steriu, Eugen Tomac, Dorel Onaca şi Dorin Bădulescu.

USR, LA CONSULTĂRI

Update: USR, după consultări: „Am transmis preşedintelui mesajul că nu vom susţine guvern PSD, cu atât mai puţin un premier ca Mihai Tudose, care a fost dovedit că a plagiat. Suntem dispuşi să susţinem un guvern non-PSD cu anumite condiţii: continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea ministrului Justiţiei din USR sau din afara USR, dar care să garanteze că nu se atinge nimeni de Justiţie şi modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin”, a declarat Elek Levente. Din partea USR, la consultări au participat președintele interimar al partidului, Elek Levente, senatorul Vlad Alexandrescu și deputații Dan Barna, Stelian Ion și Liviu Ionuț Moșteanu.

PNL, LA CONSULTĂRI

Update: La ora 16.00 s-au prezentat la consultări reprezentanții PNL, care au decis să nu propună un premier. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute, față de o oră, cât a fost estimată în calendarul consultărilor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, după consultări, că liberalii i-au transmis şefului statului că PNL îşi poate asuma guvernarea oricând, însă doar dacă ar avea o majoritate în spate, ceea ce nu au reuşit să obţină, astfel încât scopul lor acum este să blocheze formarea unui Guvern PSD, în Parlament. „În decizia Biroului Politic este cuprinsă și eventualitatea ajungerii la anticipate, în condițiile în care reușim să împiedicăm învestirea unui eventual guvern care să fie dominant PSD. Deci, noi, totuși, considerăm că încă nu este desemnat un premier, încă nu s-a ajuns la vot în Parlament și decizia noastră este clară — de a ne implica în împiedicarea învestirii unui guvern PSD”, a afirmat Orban. „Poziția noastră a fost aceea că Partidul Național Liberal este oricând pregătit să își asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorități parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal, care să asigure dezvoltarea României. În discuțiile, negocierile pe care le-am purtat cu formațiunile politice, altele decât PSD, nu s-a reușit degajarea unei astfel de majorități, din diferite motive și din diferite poziții. Ca atare, așteptăm decizia președintelui”, a mai precizat Orban. PNL nu a propus un premier pentru că nu are în spate votul unei majorități, a explicat acesta. „Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorități certe de cetățeni români și, de asemenea, când ai capacitatea de a obține sprijinul parlamentar din partea unei majorități certe, stabile și coerente. (…) Partidul Național Liberal, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuții care să privească formarea unei majorități și, de asemenea, am hotărât că vom vota împotriva oricărui guvern care conține PSD în el”, a subliniat Ludovic Orban.

Întrebat dacă a discutat cu UDMR, Orban a arătat că a fost o discuție „care nu s-a soldat cu răspunsurile” pe care le aștepta. „Am considerat că nu ne putem bizui astăzi pe un eventual sprijin parlamentar din partea celor din UDMR”, a spus liderul liberalilor.

PNL a fost reprezentat la consultări de președintele partidului, Ludovic Orban, și de cei patru prim-vicepreședinți — Raluca Turcan, Mircea Hava, Ilie Bolojan și Iulian Dumitrescu.

PSD – ALDE, LA CONSULTĂRI

Update: Reprezentanții PSD și ALDE au fost primii care au intrat la consultări. Din partea PSD și ALDE s-au prezentat la Cotroceni pentru a-l propune ca premier pe Mihai Tudose doar cei doi lideri Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Klaus Iohannis nu a făcut nicio declarație la debutul discuției. Înainte de începerea consultărilor, Iohannis a avut un mesaj doar pentru presă: „Vă mulțumesc că ați venit în număr așa de mare”.

Întâlnirea Iohannis – Dragnea – Tăriceanu a durat doar un sfert de oră. După întâlnire, nici Dragnea și Tăriceanu nu au făcut declaraţii la Palatul Cotroceni, contrar uzanțelor.

La ora 15.00 au fost invitați reprezentanții PSD-ALDE, la 16,00 – cei ai PNL, la ora 17,00, USR, la ora 17,30, delegația PMP, la ora 18,00 – reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.