Consultări la Cotroceni – runda a doua

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri cu partidele la Cotroceni pentru consultări pe marginea legislației electorale. „Pe agenda discuțiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare”, preciza Președinția săptămâna trecută cu privire la aceste consultări.

Update: Dan Diaconescu a declarat, miercuri seară, după consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni, că partidul din care face parte a propus câteva inițiative pe care președintele le-a primit „cu bucurie”. Printre propunerile PPDD se numără: dreptul de vot de la 16 ani, tăierea salariilor parlamentarilor, desființarea CNA sau limitarea mandatelor consecutive pentru primari și parlamentari.

„Propunerile noastre sunt: vot obligatoriu, universal- cu o căsuță albă în plus față de căsuțele cu numele candidaților, astfel încât toți cei care se prezintă la vot să aibă și această opțiune, adică de a da un vot împotriva clasei politice, nu vrem ca acest vot să fie însoțit de o amendă, ci de o răsplată o mică scutire pentru plata impozitelor (…). Credem că votul ar trebui să se adreseze celor care împlinesc vârsta de 16 ani, având în vedere gradul de maturitate al adolescenților, mai ales al celor care au internet.
Votul din diaspora ar putea fi rezolvat simplu, prin corespondență. Ar putea primi câte un plic acasă, astfel încât să fie reprezentați perfect. Vrem o dispariție a pragului electoral, astfel încât orice partid să poată introduce un om în Parlament, la fel în cazul alegerilor locale, să poată introduce un consilier local, dacă îl pot introduce”, a declarat Dan Diaconescu.

Printre propunerile PPDD se numără și alegeri în două tururi și limitarea mandatelor consecutive pentru primari, consilieri județeni și parlamentari la două: „Noi vrem alegeri în două tururi și doar două mandate consecutive pentru primari, pentru consilieri județeni, locali și parlamentari, așa cum avem doar două mandate pentru președinte, e de neînțeles cum putem avea infinite mandate pentru consilierii județeni, locali sau pentru parlamentari”.

Update: În urma consultărilor de la Cotroceni, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea nu a fost niciodată de acord cu ordonanța traseiștilor. În ceea ce privește finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, UDMR crede că bugetul de stat trebuie să suporte cheltuielile. Referitor alegerile locale, Kelemen Hunor a precizat că, în opinia Uniunii, actualul sistem trebuie păstrat, astfel ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii de CJ, în mod direct.

UPDATE Liderii PNL, după consultări

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat, miercuri, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că PNL-ul susține votul prin corespondență.

”Susținem votul prin corespondență. Susținem alegerea primarilor în două tururi pentru reprezentativitate. Trebuie redus numărul de parlamentari”, a declarat Vasile Blaga.

”Milităm pentru două camere și un sistem de vot mixt care să nu facă posibilă creșterea numărului de parlamentari”, a completat el.

”Am discutat despre legea finanțării partidelor politice: se impun urgent a fi luate două măsuri. O transparență totală a cheltuirii banilor în campanie electorală și să limităm cheltuielile dintr-o campanie electorală. Cheltuieli ar trebui să existe doar pentru informarea cetățenilor, fără pixuri, stilouri și alte bunuri”, a mai spus Blaga.

”Un alt subiect important căruia PNL i-a dat importanța cuvenită dezbătut cu președintele a fost cel referitor la o procedură de urgentare a aprobării cererii solicitărilor venite de la parchete. PNL a depus un proiect de lege care face referire la modificarea legii răspunderii ministeriale- urgentăm aceste proceduri parlamentare. Am susținut nevoia aprobării acestui proiect, se află în comisiile de regulament. Miercuri expiră termenul. I-am spus președintelui că ne dorim să vedem un raport favorabil. Avem nevoie de acordul PSD, avem nevoie de o majoritatea pentru a înainta raportul plenului. Este un moment decisiv în nevoia de reformare a Parlamentului, motiv pentru care cred că termenul de 3 februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Vreau să spun că acest proiect e important pentru recredibilizarea parlamentului României”, a declarat și Alina Gorghiu.

”Acest proiect e mai mult decât necesar- experții Comisiei Europene subliniază faptul că Parlamentul are o problemă pentru că în mod greoi se pronunță asupra solicitărilor venite de la Parchete”, a arătat ea.

UPDATE Ponta, despre propunerile PSD, după consultări

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni că PSD a propus la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în afara granițelor țării.

„Suntem de acord și ne dorim ca în cursul acestei sesiuni parlamentare să repornim cele două comisii — Comisia de modificare a legilor electorale și cea de revizuire a Constituției. Referitor la legile electorale, o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara granițelor, iar aici am propus ca organizarea votului să fie în atribuțiile Autorității Electorale Permanente care a organizat foarte bine în țară, noi urmând să punem la dispoziție toate mijloacele logistice necesare pentru ca AEP să—și îndeplinească această atribuție. Am propus de asemenea întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în afara granițelor, în așa fel încât AEP să știe cum se poate organiza, fie că e vorba de secții de vot, fie că e vorba de votul prin corespondență să nu mai existe probleme”, a spus Ponta la Cotroceni după întâlnirea delegației PSD cu președintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a mai precizat că PSD sprijină o modificare a regulamentelor celor două camere ale Parlamentului, pornind de la solicitarea președintelui Iohannis referitoare la proceduri cât mai rapide privind ridicarea imunității parlamentare.

„Noi am propus o modificare mai amplă care să facă activitatea Parlamentului mai transparentă, mai eficientă și mai responsabilă în fața alegătorilor, un mod de lucru și la Camera Deputaților și la Senat care să urmeze modelul de la Parlamentul European. Ziua de luni să fie zi de lucru în grupurile parlamentare și de prezență a Guvernului, miniștrii să vină în fața celor două camere pentru a răspunde la interpelări, întrebări pe diverse teme aflate pe ordinea de zi, ziua de marți — activitate în comisii, miercuri și joi dezbateri și vot în plen, vot final joi”, a mai precizat președintele PSD.

Ponta a menționat că PSD dorește de asemenea modificarea legii finanțării partidelor politice în așa fel încât în viitor, prin modificări legislative clare, să se creeze un sistem transparent și clar pentru partide referitor la modul de finanțare și a campaniilor electorale.

„Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind înființarea de noi partide politice, să renunțăm la acele condiții dificile cu un număr foarte mare de semnături, cu condiția însă ca acest lucru să nu reflecte mai departe cheltuieli bugetare, adică vrem să fie simplu de înființat partide, dar nu înseamnă că finanțăm de la buget toate aceste partide”, a spus Ponta adăugând că PSD este de acord cu reducerea numărului de parlamentari, iar în cadrul comisiei parlamentare trebuie găsit exact modul de reprezentare.

Discuțiile de la Cotroceni au început la ora 10.00 cu delegația PSD, urmate de cele cu PNL, de la ora 11.00. Iohannis a declarat în deschiderea consultărilor că se bucură că acestea beneficiază de un interes atât de mare din partea mass-media.

Din delegaţia PSD au făcut parte preşedintele partidului, Victor Ponta, preşedintele executiv Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cel care prezidează şi comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Electoral şi senatorul Ioan Chelaru, responsabil din partea PSD cu modificările Constituţiei.

Liberalii sunt reprezentați le consultări de cei doi co-preşedinţi, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu dar şi de Cătălin Predoiu. Din delegaţia PNL mai fac parte secretarul general Gheorghe Flutur, vicepreşedinţele Mihai Voicu şi preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.

Fiecare partid are programată o oră de discuţii cu președintele.

Klaus Iohannis se întâlnește cu PSD de la ora 10.00, de la ora 11.00 cu PNL, de la ora 12.00 sunt în agendă discuții cu UNPR, de la ora 14.00 cu PC, de la ora 15.00 cu UDMR, de la ora 16.00 cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale și de la ora 17.00 cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Marii absenți sunt și de această dată partidele Elenei Udrea și Călin Popescu Tăriceanu, care nu au fost invitate la Cotroceni.

Acesta este al doilea rând de consultări între președinte şi partide, după cele din 12 ianuarie, care au avut ca temă încheierea unui pact cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.