Consumă orezul rece, pentru mai puţine calorii

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie afirmă că au găsit o modalitate de a face preparatele din orez mai puţin calorice, scrie BBC. Se fierbe orezul cu ulei de cocos şi apoi se lasă la frigider pentru o jumătate de zi, înainte de a-l mânca.

Conform cercetărilor din Sri Lanka, în urma tratării orezului în acest fel, se pot reduce caloriile cu până la 60%.

Ei au comunicat Societăţii Americane de Chimice (American Chemical Society) metoda care a făcut amidonul din orez mai puţin digerabil, astfel încât organismul a luat mai puţin în greutate decât ar fi luat în mod normal.

Experţii în nutriţie din Marea Britanie au avertizat că nu a existat până acum nici un remediu rapid pentru a pierde în greutate.

Carbohidraţii reci

Alimentele pe bază de amidon, cum ar fi orezul, care sunt cunoscute sub numele de carbohidraţi, sunt o sursă bună de energie.
Când le mâncăm, corpul nostru le descompune în zaharuri simple. Dar prea multă glucoză în sânge poate determina în cele din urmă transformarea acestora în grăsime.

Oamenii de ştiinţă au făcut experimente pentru a vedea dacă pot modifica alimentele, pentru a păcăli corpul să absoarbă mai puţin combustibil, cu scopul de a menţine echilibrul zahărului din sânge şi acumularea a cât mai puţine calorii.

Cercetătorii din Marea Britanie au demonstrat deja că preparatele din paste întâi gătite, apoi lăsate la răcire, pot crea un vârf de glucoză mai mic, chiar dacă pentru a fi consumate ele ar trebui reîncălzite.
Cercetătorii din Sri Lanka spun că acelaşi lucru este valabil şi pentru orez. Ei au testat 38 de soiuri de orez pentru a găsi cea mai bună modalitate de a stimula ceva numit „rezistenţă la amidon”.

Rezistenţa la amidon

Acest tip de amidon este mai rezistent la enzimele organismului, folosindu-se pentru a elimina carbohidraţii din intestin, ceea ce înseamnă o cantitate mai mică absorbită în corp.

Potrivit cercetătorilor, cel mai bun mod de a prepara orezul este de a-l fierbe timp de 40 minute, cu o linguriţă de ulei de nuc[ de cocos, apoi lăsat să se răcească şi păstrat la frigider timp de 12 ore.
Cercetătorul Sudhair James a spus: „Răcirea timp de 12 ore va duce la formarea unor legături de hidrogen între moleculele de amiloză, spre deosebire de boabele de orez care se transformă de asemenea într-o rezistenţă la amidon”.

Sarah Coe, expert de la British Nutrition Foundation, a declarat că rezistenţa la amidon ar putea avea nenumărate beneficii pentru sănătate. Ar putea îmbunătăţi digestia şi sănătatea intestinului şi ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

“Reîncălzirea orezului fiert poate fi riscantă, deoarece unele substanţe dăunătoare din compoziţia mâncării pot supravieţui în urma preparării alimentelor. Dacă orezul fiert este lăsat să stea la temperatura camerei, bacteriile se pot multiplica, motiv pentru care orezul ar trebui să fie servit cald sau răcit şi apoi lăsat într-un frigider.”

Nutriţionista Sarah Coe a subliniat faptul că, deşi orezul şi alimentele cu amidon sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, consumul de orez în Marea Britanie este în general scăzut.

„Prin urmare, scăderea conţinutului de calorii prin metoda de preparare propusă nu va face o diferenţă semnificativă la nivelul ponderii de obezitate în Marea Britanie”, a afirmat Sarah Coe, expert de la British Nutrition Foundation.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.