Contele de Saint Germain: Vasile Blaga nu are nicio șansă să scape de DNA

21/04/2015

Nu am dubii că SRI dispune în acest moment de cele mai bune analize politice privind tendințele de evoluție a României pe termen scurt și mediu. În primul rând pentru că este posesorul exclusiv al unor informații cruciale, apoi pentru că are capacitatea de a influența, prin exploatarea acestor informaţii, mersul lucrurilor.

Așa cum Banca Națională, prin pârghiile de monopol pe care le deține, poate pune la cale speculații pe care nicio casă de schimb valutar sau bancă privată nu și le-ar putea permite, tot așa și SRI, prin intermediul DNA și a agenţilor acoperiți cu care a saturat toate instituțiile importante ale statului, poate impune direcții și soluții politice imposibil de anticipat de simplii analiști, ziarişti sau chiar experti fără acces la informaţii cheie.

Prin urmare, în materie de date de intrare pentru fundamentarea unor raționamente cu probabilitate mare de confirmare, în timp ce ei știu tot ceea ce ştim noi, noi nu știm aproape nimic din ceea ce ştiu ei. Cum am putea atunci să le ținem piept, să-i depășim sau măcar să-i egalăm în clarviziune?

Aici, însă, se strecoară o nuanță în favoarea noastră: în momentul în care s-au scurs spre public suficiente date relevante pentru construirea unei demonstrații riguroase, soldată cu concluzii solide, chiar și pentru SRI devine foarte dificil, dacă nu imposibil, să mai deturneze, la o adică, sensul acestor concluzii.

Sifonarea în presă a unor fragmente de înregistrări, rechizitorii, denunțuri, toate privind persoane cu notorietate, mari generatoare de dividende mediatice, a permis fundamentarea, la nivelul comentatorilor civili, a câtorva astfel de demonstrații cu concluzii greu de contrazis şi de eliminat din percepţia publică (dacă cineva ar dori asta). Una dintre ele se referă la finanțarea cu bani negri a campaniei electorale din 2009 a PDL și a lui Traian Băsescu. Se poate considera o certitudine comiterea acestei infracţiuni pentru care, în codul penal, sunt prevăzute pedepse privative de libertate foarte severe.

În frenezia lor de a o îngropa de vie pe Elena Udrea, de a o amuţi cu dovezi copleşitoare de corupție, procurorii DNA nu doar că au obținut dar au făcut şi publice denunțurile grele ale unor coparticipanţi la obţinerea şi dirijarea frauduloasă a respectivelor fonduri de campanie. Numele lui Vasile Blaga nu lipseşte din lanțul slăbiciunilor descris de aceștia. Mai mult chiar, domnul Blaga este indicat drept terminalul administrativ fundamental în traseul banilor negri care au circulat atunci. Ceea ce, evident, îl plasează într-o clasă de gravitate cu mulți ani de reeducare. În plus, dintr-un reportaj TV recent, am înțeles că numărul denunțurilor care îl vizează pe Vasile Blaga, depuse la DNA de vechi camarazi de arme din PDL (deci persoane cât se poate de credibile), ar fi ajuns la 9. Dintre care, cele mai grave sunt legate de dosarul EADS, aflat încă în faza de armare. În aşteptarea detonării, e clar că totul începe să semene cu o plasă de păianjen ţesută în jurul domnului Blaga. Domnia sa fiind însă musca și nicidecum păianjenul.

Dar prioritatea majoră a binomului SRI+DNA în momentul de față nu este Blaga ci Băsescu. Mai precis, anihilarea lui Băsescu. Strategia pusă la cale în acest scop de copiii denaturaţi ai fostului preşedinte are cel puțin două direcții dominante de acțiune: obținerea de probe zdrobitoare împotriva acestuia și reducerea la maximum a pagubelor colaterale ce vor rezulta în urma coliziunii cu el. Față de magnitudinea unei astfel de confruntări, inculparea lui Blaga devine derizorie și poate fi amânată până la apariția unei ferestre de oportunitate. Deocamdată, din punctul de vedere al vânătorilor de ex-președinte, este mai bine să-l păstreze pe Blaga în pasivitate decât să-l împingă, prin inculpare, la o solidarizare cu Băsescu și Udrea împotriva lor. Acesta, cred, este principalul motiv pentru care Vasile Blaga nu a fost încă deranjat de procurori.

Și pentru că veni vorba de Elena Udrea: setea ei de sânge e mare. Şi creşte. Nu mușcă din Băsescu pentru că îl ştie toxic și amar la ananghie. Dar din Blaga… O, Doamne! La câte „deţine” despre el, la cât l-a visat noaptea după ce i-a răpit partidul, la ce snagă de revanşă a mobilizat în ea în săptămânile din urmă… Sigur va face din el ţinta ei predilectă. Să-l dea în gât, să-l deschidă la jugulară.

Ipoteza că Vasile Blaga ar fi protejat de SRI+DNA de dragul lui Klaus Iohannis, mi se pare ușor telenovelistică. Ea ar presupune un Blaga necesar şi irezistibil, un Iohannis neajutorat şi sentimental și, mai ales, un cuplu Coldea – Kovesi milostiv cu semenii ca un Dumnezeu pe pământ (ceea ce se şi crede). Prea multă miere, prea puţină fiere! Neverosimil pentru ceva care se trage din Traian Băsescu!

Nu cred că Vasile Blaga are vreo șansă să scape fără daune penale. S-a nimerit, spre ghinionul său, într-o conjunctură nefastă. Pentru Iohannis este mai degrabă o povară, pentru Băsescu şi Udrea o ţintă de consolare iar pentru DNA şi SRI o cantitate neglijabilă în raport cu soclul de salvator al neamului pe care domnul Coldea se străduieşte să o expună posterităţii pe doamna Kovesi.

http://www.conteledesaintgermain.ro/vasile-blaga-nu-are-nicio-sansa-sa-scape-de-dna/21-04-2015

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.