Contextul în care a avut loc întâlnirea Coldea – Ghiță

Imaginile prezentate de Sebastian Ghiță cu prim-adjunctul SRI Florian Coldea vin să confirme o realitate asupra căreia presa a atras atenția încă din vremurile în care hățurile erau trase de la Cotroceni de Traian Băsescu. Mai lipsesc doar toate detaliile – care încep să apară unul câte unul – pentru a contura complet tabloul unui sistem bolnav în care șefii SRI n-au avut nicio ezitare să intre în cârdășie cu unul de teapa lui Sebastian Ghiță. În acest sens, merită subliniat contextul întâlnirii dintre fugar și numărul doi din SRI. Florian Coldea și-a dat întâlnire pe 1 februarie 2015 cu Ghiță în contextul a cel puțin două evenimente pe care presa le-a consemnat la acea vreme.

Pe 30 ianuarie 2015, Elena Udrea, confruntată cu primele acuzații penale, îl acuza la rândul său pe prim-adjunctul SRI într-un interviu că i-a cerut fostului său soț, Dorin Cocoș, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru a-i susține televiziunea România TV. „Ulterior am aflat că banii au fost remiși domnului Ghiță de către Alin Cocoș”, a susținut Udrea la acea vreme. Două zile mai târziu, respectiv pe 1 februarie 2015, ca o „coincidență”, Coldea își dădea întâlnire cu Ghiță la vila afaceristului din Cheia.

De asemenea, un alt eveniment avea să se petreacă cu câteva zile înainte de întâlnirea celor doi.

Pe 27 ianuarie 2015, Administrația Prezidențială anunța că directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, despre care Ghiță nu suflă un cuvânt, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI preşedintelui Klaus Iohannis, iar Florian Coldea a devenit director interimar.

Cireașa de pe tort

Imaginile prezentate de Ghiță luni seară care fac înconjurul României nu ar fi complete. La întâlnirea de la vila de la Cheia a lui Sebastian Ghiță din 1 februarie 2015 ar fi participat nu doar Florian Coldea, ci și George Maior.

Surse judiciare coroborate citate de jurnalista Sorina Matei susţin că procurorii aveau cunoştinţă că televiziunea controlată de Ghiţă urma să difuzeze imagini de la „o întâlnire informală” a SRI cu Sebastian Ghiţă, întâlnire care, într-adevăr, s-ar fi petrecut, pe 1 februarie 2015, la casa lui Sebastian Ghiţă din Cheia.
Potrivit surselor, întâlnirea ar fi avut loc la invitaţia lui Sebastian Ghiţă şi ar fi fost generată de demisia fostului director al SRI din funcţie, la discuţie participând nu doar adjunctul SRI, Florian Coldea, ci şi proaspătul director demisionar din funcţie al SRI de atunci, George Maior, la acea vreme apropiat de Ghiţă. George Maior a demisionat din funcţie cu doar 4 zile înainte de acea întâlnire, pe 27 Ianuarie 2015, remarcă și jurnalista pe pagina sa de Facebook.
Ca atare, procurorii susţin că imaginile prezentate nu ar fi fost prezentate integral, ar fi fost prezentate numai secvenţele cu prim-adjunctul SRI şi cu Sebastian Ghiţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.