Continuă tensiunile între Berlin și Ankara

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, este de părere că președintele turc expune unor riscuri majore relațiile vechi de secole dintre Turcia și Germania.

Relațiile dintre Germania și Turcia s-au deteriorat în ultimele săptămâni, în urma arestării de către autoritățile turce a mai multor activiste pentru drepturile omului, printre care și un cetățean german, aceștia fiind acuzați de susținere a „terorismului“. „Erdogan periclitează parteneriatul nostru vechi de secole. Este dramatic, întrucât există multe lucruri care ne leagă, dar nu ne putem permite să fim șantajați“, a spus Schaeuble, într-un interviu acordat publicației Bild. Autoritățile din Turcia au arestat sâmbătă două militante ale drepturilor omului, Nalan Erkem și Ilknur Ustun, care au fost puse în libertate în săptămâna anterioară, a anunțat ONG-ul Amnesty International, care a descris măsura drept „crudă și retrogradă“.

Pe de altă parte, președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, a avertizat Germania să nu se amestece în treburile interne ale țării sale, în contextul în care relațiile dintre cele două state partenere NATO sunt extrem de tensionate. „Nimeni nu are dreptul să se amestece în afacerile interne ale Turciei“, a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă. Berlinul, indignat de arestarea la Istanbul a militanților, a anunțat recent o reorientare a politicii față de Turcia și a adoptat măsuri ce riscă să penalizeze economic această țară. „Nu putem să acceptăm ceea ce se petrece în Turcia“, a spus președintele german, Frank-Walter Steinmmeier, pentru postul de televiziune ZDF. Șeful cancelariei germane, Peter Altmaier, a confirmat vineri că guvernul său dorește să obțină de la Bruxelles înghețarea fondurilor europene destinate Turciei, în cadrul procesului de apropiere a acestei țări de Uniunea Europeană. Aproximativ 4,5 miliarde euro sunt prevăzuți pentru perioada 2015-2020, dar din cauza tensiunilor deja existente doar 200 de milioane euro au fost vărsați până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.