Controale la frontieră și trafic feroviar suspendat

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a anunțat duminică că Germania va introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiați care vin dinspre această țară către Germania, transmite DPA.

Cotidiene germane anunțaseră că executivul urma să ia această măsură. Publicațiile au comentat că guvernul de la Berlin a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiați, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulație în Europa.

Toți polițiștii federali au fost plasați în stare de alertă, a scris Der Spiegel pe site-ul său, conform Agerpres, și „toți polițiștii disponibili vor fi trimiși în landul Bavaria pentru a închide frontierele”. Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile măsuri.

„Germania își închide frontierele cu Austria”, a titrat la rândul său pe pagina online cotidianul Bild.

„Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepțională prevăzută în mod explicit și reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situații de criză. La prima vedere, actuala situație din Germania pare să aibă acoperire în regulament”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Și Cehia a anunțat că va reintroduce temporar controalele la granița cu Austria, în condițiile în care traficul feroviar este blocat între Austria și Germania.

Pe de altă parte, compania națională a căilor ferate austriece, O-BB, a anunțat duminică suspendarea traficului feroviar cu Germania, țară în care mii de imigranți ajung cu trenul după ce trec prin Austria.

Circulația trenurilor în ambele sensuri între Austria și Germania a fost suspendată duminică la inițiativa Germaniei, începând cu orele locale 17:00 (18:00, ora României) până luni la orele locale 06:00 (07:00, ora României), informează EFE.

UPDATE Circulația trenurilor, reluată luni dimineață

Un purtător de cuvânt al companiei germane de căi ferate Deutsche Bahn a precizat luni că trenurile și-au reluat circulația începând cu ora 07.00 am (05.00 UTC), după o pauză de 12 ore, exceptând porțiunea între orașul austriac Salzburg și orașul german Munchen, unde potrivit informațiilor există persoane care merg pe șinele de cale ferată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.