×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Turnător, industriaş, prieten cu şefi de servicii, afaceri în lumea a treia
Controversatul om Ovidiu Tender
Ovidiu Tender l-a filat înainte de 1989 pe scriitorul William Totok, dând informaţii la fosta Securitate sub pseudonimul Dan Dumitrescu dar se jură că nu a colaborat cu nimeni, nici el şi niciun membru al familiei
Ovidiu Tender l-a filat înainte de 1989 pe scriitorul William Totok, dând informaţii la fosta Securitate sub pseudonimul Dan Dumitrescu dar se jură că nu a colaborat cu nimeni, nici el şi niciun membru al familiei

Ovidiu Tender este una dintre cele mai complexe figuri ale business-ului pur mioritic, cu conexiuni în lumea greu de atins a serviciilor secrete, cu afaceri în industrii care nasc adesea controverse şi cu o expansiune de mare stăpân peste părţi întregi din lumea a treia. Ovidiu Tender l-a filat înainte de 1989 pe scriitorul William Totok, dând informaţii la fosta Securitate sub pseudonimul Dan Dumitrescu dar se jură că nu a colaborat cu nimeni, nici el şi niciun membru al familiei. Este originar din Timişoara, acolo unde a pus pe picioare Grupul Energetic Tender, cu activităţi în energie, servicii în industria petrolului şi gazelor, prospecţiuni geologice, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură, turism şi aviaţie. Revoluţia l-a prins şef la un complex turistic în Timişoara, deşi a făcut Facultatea de Minerit în Petroşani. Este prieten cu Radu Timofte, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii. “Şi-a
început activitatea ca ofiţer de grăniceri în unitatea pe care o comanda tatăl meu. Deci, ne cunoaştem din anii ‘68-70 şi am rămas prieteni în toată această perioadă”, declara Tender într-un interviu acordat lui Robert Turcescu. Originea sa bănăţeană l-a adus şi lângă Ioan Talpeş, “om de o mare valoare, şi profesională şi umană”, fostul şef al Departamentului Securităţii Naţionale de la Cotroceni, în timpul lui Ion Iliescu.

Într-un dosar instrumentat de DNA, există câteva informaţii cum că Timofte i-ar fi cerut lui Tender să facă diligenţe pe lângă să Talpeş să îl avanseze la gradul de general pe tatăl generalului SRI Ovidiu Soare. Speculaţiile au explodat imediat: a primit Tender informaţii secrete sau nu?

Naşul de cununie al lui Ovidiu Tender este Frank Timiş, controversat şi el, creierul afacerii Roşia Montană. Timiş, originar din Timişoara, devenit cetăţean australian, l-a cooptat pe Tender în fruntea companiei care tânjea după aurul din Apuseni. Tender era o ţintă precisă pentru Timiş pentru că devenise proprietarul Prospecţiuni, companie care a moştenit o arhivă impresionantă cu resursele naturale subterane ale României cercetate decenii la rând. De ce a intrat în jocul pentru Roşia Montană? Tender explică: “Din două motive: unu, pentru că am crezut şi cred în acest proiect, şi al doilea, pentru că, făcând parte din Consiliul de administraţie sau din board-ul unei companii publice din care mai făceau parte bancheri şi niste fonduri de investiţii, oameni mari ai finanţelor mondiale, pentru mine a fost o ocazie foarte bună de a-i cunoaşte şi de a închega nişte legături şi nişte relaţii mai apropiate cu ei.” Adjunctul lui Timiş era un oarecare Stephen G. Roman. Acesta avea o calitate: Era fiul unui magnat al cuprului și titanului, Stephen B. Roman, om de afaceri chemat în România de către Nicolae Ceauşescu pentru a-i desluşi din tainele construcţiei reactorului nuclear de tip CANDU, de sorginte canadiană. Acest Stephen B. Roman deţinea şi el o mare arhivă cu resursele minerale ale ţării. Roşia Montană s-a dovedit fără noroc pentru tandemul Timiş-Tender. Frank Timiş a fost nevoit să plece din ţară pentru că a fost bănuit că ar fi scos 80 de tone de aur nu din haldele de la Roşia Montană ci din zone neexploatate până atunci.

Timiş şi Tender au controlat o companie, Regal Petroleum, care a reuşit să concesioneze o suprafaţă importantă în Moldova. În 2011, concesiunea a fost vândută americanilor de la Chevron, care căutau gaze de şişt. Regal Petroleum a fost listată pe bursa de la Londra şi a devenit celebră după ce a achiziţionat în 2003 un zăcământ din Grecia. Compania a produs o serie de rapoarte în care a „umflat“ artificial bogăţia zăcământului. Timiş a fost director executiv al Regal Petroleum între iunie 2003 şi martie 2005, timp în care compania a organizat trei runde de finanţare şi a strâns 100 de milioane de lire sterline. Numai că investitorii au rămas cu ochii în soare, după ce Regal Petroleum a fost forţată în 2005 să recunoască faptul că în zăcământul din Grecia nu există petrol în cantităţi comerciale. Autorităţile britanice au amendat în 2009 compania Regal cu 600.000 de lire, cea mai mare amendă posibilă, pentru înşelarea investitorilor.

Înainte de 2004, Tender şi Timiş s-au aliat cu gigantul american Halliburton cu care a participat la privatizarea Petrom. Asocierea formată l-a cuprins şi pe Willem Matser, un ofiţer de rang înalt al NATO. Acesta a fost acuzat în 2003 de spălarea a 200 milioane de dolari proveniţi din traficul cu droguri columbiene. Şi Timiş avea la activ o condamnare pentru comerţ cu droguri, însă în Australia. La audieri, Matser a recunoscut că sarcina lui în operațiune era să falsifice documente pentru a ascunde sursa reală a banilor, o țară cunoscută ca fiind implicată în producerea și traficul de droguri. Trebuia să pară că banii provin din afaceri legale cu petrol și mine din America de Sud ale firmei Tender..

Halliburton şi duoul Timiş-Tender erau văzuţi ca principalii favoriţi la câştigarea contractului de privatizare al Petrom, însă asocierea lor nici măcar nu a fost acceptată pe lista scurtă. La vremea aceea, Talpeş nu mai avea mare putere. Şi de atunci Tender şi-a creat un duşman şi anume Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei de la acea vreme. Petrom nu a ajuns la Halliburton ci la OMV Austria.
Principalele sale afaceri din România sunt Prospecţiuni şi Vulcan. Cu prima nu mai merge în ultimul an, din cauza reducerii contractelor cu principalii săi clienţi, Romgaz şi Petrom. Petrolul ieftin face victime conexe. Vulcan a fost băgată în insolvenţă din cauza crizei, care a generat scăderea comenzilor.

Inspirat de naşul său, Ovidiu Tender a trecut graniţa. Companiile sale din Grupul Tender activează în India, Africa de Nord, Europa. Prospecțiuni are afaceri în Iran, Maroc, Portugalia, India, Grecia. În Serbia a cumpărat un producător de medicamente, o companie din telecom dar şi o staţiune balneoclimaterică. În Africa de Vest, a concesionat patru terenuri miniere pentru o perioadă de opt ani, cu posibiliate de prelungire pentru alţi 25. Acolo sapă după aur, cupru, nichel, platină, titan, zirconiu, fier etc. "Am demarat un program de investiții în agricultură pe termen lung în Senegal și Gambia. În acest sens, am concesionat 30.000 de hectare de teren în Gambia și 100.000 de hectare în Senegal. Voi cultiva jatropha. Această plantă, denumită și arborele de petrol, prin prelucrare dă un ulei din care se produce biodiesel. Vreau exploatații de acest fel și în alte țări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani, am intenția să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiție de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha", a declarat, presei, Ovidiu Tender. Coincidenţă sau nu, Senegalul este una dintre statele unde fosta Direcţie de Informaţii Externe a făcut spionaj economic.

Afacerea RAFO-Carom i-a pregătit sfârşitul şi şi-a sporit duşmanii. Ovidiu Tender şi Marian Iancu, proaspăt condamnaţi, au cumpărat compania Carom, de pe platforma petrochimică Oneşti, printr-un circuit financiar complex. Carom a fost gândită să lucreze în tandem cu RAFO, fără de care nu îşi justifica existenţa. RAFO, aflată atunci în administrarea VGB Oil, firma lui Iancu, avea mari probleme cu datoriile la stat. Iancu şi Tender au fost acuzaţi în 2004 că l-au şantjat pe Dinu Patriciu, proprietar de un an de zile la Petromidia, ca să înglobeze RAFO în Rompetrol. În caz contrar, cei doi ar fi dezvăluit informaţii secrete despre Rompetrol şi despre rafinăria de la malul mării. Patriciu spunea la vremea respectivă că proprietarul muribundei RAFO este Balkan Petroleum, o firmă înregistrată în Marea Britanie, şi care îi avea în spate pe Ovidiu Tender, Marian Iancu şi Corneliu Iacubov.

Tender şi Iancu au fost acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.

Publicat Marţi, 09 iunie 2015
4089
 | 4
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+1
iar nu citescx articolul din cauza titlului...cum adica controversat??ca sa fie controversat ar fi insemnat sa se fi auzit si lucruri bune....
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
camy
+11
Uite unde trebuia sa fie campul tactic alSRI! Dar ei erau prieteni cu HOTII care au luat resursele TARII , ale noastre , ale tuturor. Dupa 89 s-a cerut insistent GARANTAREA PROPIETATII PRIVATE, dar PROPIETATEA DE STAT ,care ne apartinea TUTUROR , de ce nu a fost GARANTATA? Cetatenii acestei tari nu mai au nimic nici ei nici copii lor. SRI , CE A PAZIT 25 DE ANI, cand s-a jefuit ROMANIA?
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
MARINARULDEVEGHE @ camy
+4
AU mers pe Burtici ... :) Ca sa fie LASATI EI, Noua Nobilime, labutoane, de catre TOTI Licuricii, sa fie Zmei fatza de NOI, Simpli Cetatzeni. ASTA ca Trasatura MAJORITARA a lor. Mai sunt, NU STIU CATZI, si de Treaba, dar sunt putini si sunt si EI OAMENI, adica au Familii, sunt STIUTZI fiind DATZI de Ailaltzii, RAII dintre EI. DAR singura Solutie, si cu RAII si cu BUNII este sa se reseteze cat mai multzi ACUM. Sau, ii vor ... :) "RESETA" ALTZII in TOATE Pozitziunile, impreuna cu NOI ... IE- TE ce NE fac la NOI Acasa prin TOATE Javrele VANDUTE la kil in Viu ....
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
Hacker @ camy
+6
SRI (gașca după 90) i-a păzit exact pe ăștia alde tender & Co, ca să nu fure mai mult decăt ei (gașca înainte de 89). De fapt e războiul lor de găști flămânde, dar desigur devalizarea e a noastră, e de zeci de miliarde de $ și se vede peste tot în RO.
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
camy
+9
TENDER SE APUCA DE TOATE SI NU TERMINA NIMIC! Deci de aceea ne tot amenintau ca daca nu dam aurul de la ROSIA MONTANA, o sa platim despagubiri mari penalilor FRANK TIMIS et. COMPANII.Asta , TENDER are mentalitatea de stapan de sclavi, sa-i pupe mana ca la mafioti, l-am vazut ce plin de el e ca da ceva firimituri la amarati.
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
MARINARULDEVEGHE
+8
80 de tone de Aur FURAT egal 80 x 1000 de kilograme, adica 80 x 1000 x 1000 de grame, adica 80 000 000 de GRAME, Opt Zeci de Milioane de GRAME de Aur. Un GRAM de Aur costa 151 LEI sa zicem cam 3,775 USD. 80 000 000 USD x 3, 775 egal 302 000 000 USD. ASTA fiind doar UNA din J'de MIIEe de FURTURI de cam acelsasi calibru ... Iata UNDE sunt Banii VOSTRI. D'AIA suntem Jegosii si SCLAVII Ioropei. Pen'ca s-a DAT Averea Boborului pe Labbele unor Carciumari, Sefi de Complexe Turistice, FOSTI Chelneri ... :) CARE au facut CE au invatat de MICI, de la Alimentatia PUBLICA : sa FURE la Cantar ! ASTA am vazut ! Cestia este UNDE sunt Paznicii NOSTRI ? Altfel UNII dintre EI, Mari ZMEI cu UNII ca mine, din 2002 ... Merita SA se Dea Averea Boborului ALTORA ? MERITAM noi, Romanii sa fim SCLAVII Zmeckers ? Pai se pare ca UNII de AICI au hotarat sa SE ceara pe la Ambasade …  VOR si ei, ce scuipa AIA …
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
Mircea
+9
RECUPERAREA BANILOR !!! asta ne interesează ! nu ne mai amețiți cu povești ! RECUPERAȚI BANII !!!
Publicat Marţi, 09 iunie 2015
+Răspunde
Recomandate
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 31 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 5 ore şi 57 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 20 minute